Tuo tarpu Izraelio mokslininkai mano, kad gimdymas po 50 metų sveikai moteriai nėra pavojingesnis nei keturiasdešimtmetei, rašoma tinklalapyje mama-likes.ru. Svarbiausia yra tinkamai tam pasiruošti ir kaip įmanoma labiau sumažinti visas rizikas.

Gimdysite 42, 50 ar 52 metų – didelio skirtumo nėra

Beer Ševoje (Izraelis) esančios klinikos „Soroka“ akušerijos ir ginekologijos skyriaus vadovo profesoriaus Eyalio Shinerio vadovaujama mokslininkų grupė nusprendė išsiaiškinti, kokie pavojai slypi vėlyvoje motinystėje. Tam jie kelerius metus kruopščiai tyrinėjo beveik 243 tūkstančių moterų, vyresnių nei 50 metų, nėščiųjų priežiūros korteles.

Ir štai kokią išvadą padarė mokslininkai. Be abejo, vyresnio amžiaus moterų nėštumo ir gimdymo metu pasitaiko daugiau komplikacijų, nei tarp gimdančių dvidešimtmečių ar trisdešimtmečių, tačiau (ir tai labai įdomu!) šis rodiklis praktiškai vienodas ir tarp 40 metų, ir tarp 45 metų, ir tarp 50 metų su viršum moterų.

„Jeigu dėl kokių nors priežasčių jūs nusprendėte atidėti motinystę vėlesniam laikui, būkite pasiruošusios tam, kad nėštumas ir gimdymas gali neapsieiti be didelių komplikacijų. Tačiau gimdysite jūs, pavyzdžiui, 42, 50 ar 52 metų – bent jau medicinos statistikos požiūriu, ypatingo skirtumo nėra“, – pažymėjo E.Shineris.

Nepaisant to, jeigu nusprendėte susilaukti kūdikio virš penkiasdešimties, privalote tinkamai tam pasiruošti ir pasistengti iki minimumo sumažinti visas rizikas.

Po keturiasdešimties geriau rinktis dirbtinį apvaisinimą

Medicinos ir genetikos mokslo centro (Rusija) duomenimis, keturiasdešimtmetėms tikimybė pagimdyti kūdikį su Dauno sindromu, lyginant su 30 metų mamomis, išauga net devynis kartus.
Štai kodėl po 40 metų (juo labiau, po 50 metų) moterims geriau atsisakyti natūralaus apvaisinimo ir pasinaudoti dirbtiniu. Juo labiau, kad Adelaidės (Australija) mokslininkai pastebėjo, kad vyresnio amžiaus moterims po dirbtinio apvaisinimo gimę vaikai įgimtų anomalijų turi gerokai rečiau nei tie, kurie buvo pradėti natūraliu būdu.

Planuojančiai gimdyti moteriai būtina pasirūpinti savo sveikata

Mažai keturiasdešimtmečių ar penkiasdešimtmečių moterų, pridėjusios ranką prie širdies, gali pasakyti, kad jaučiasi geriau nei jaunystėje. Taip yra dėl to, kad iki tokio amžiaus (ir tai visiškai natūralu) žmonėms išsivysto lėtinės ligos, atsiranda problemos su širdies ir kraujagyslių sistema, vyksta pokyčiai kaulų ir raumenų sistemoje. Visa tai ne tik apsunkina nėštumo eigą, bet ir mažina tikimybę pagimdyti visiškai sveiką kūdikį.

Be to, būsimos mamos virš penkiasdešimties gerokai dažniau nei jaunesnės susiduria su preeklampsija, jau nekalbant apie plyšimus ir traumas gimdymo metu.

Todėl, prieš „imantis kūdikio pradėjimo veiklos“, moteriai reikia atlikti visus medicininius tyrimus ir atsikratyti lėtinių ligų. Ir, žinoma, nepamiršti visavertės mitybos, pasivaikščiojimų gryname ore ir būtinai atsisakyti kenksmingų įpročių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)