1. Draudžiamas intymumas

Nėščioms moterims buvo griežtai draudžiami seksualiniai santykiai su sutuoktiniu. Medikai buvo įsitikinę, kad tai – nuodėmė ir apsigimimų priežastis. Laimė, medicina pažengė į priekį ir seksas nėštumo laikotarpiu nebėra draudžiamas.

2. Raumenų treniravimas kilnojant sunkumus

O kilnoti sunkumus nėščiosioms specialistai leido. Be to, vadino tai būtinu dalyku ir organizmo paruošimu gimdymui. iš tiesų medikai ramino moteris, kurioms tekdavo dirbti iki pat gimdymo.

3. Valgymas be sūrių ir rūgščių skonių

Tikras vargas damoms, kurioms nėštumo metu norėdavosi sūriai. 19 a. gydytojai buvo įsitikinę, kad nuo pikantiškų skonių besivystantis vaisius gal pasisukti netinkama kryptimi gimdoje.

4. Negatyvių emocijų vengimas

Ir dabar nėščiosioms rekomenduojama vengti streso, o anksčiau... Moterys privalėjo bet kokioje situacijoje išsaugoti šaltakraujiškumą. Sunku, skauda, baisu? Nesijaudinkite. O jei tik galite – apsimeskite, kad viskas gerai. Apie slopinamų emocijų žalą tas laikais niekas negalvojo.

Nėštumas anksčiau

5. Liepimas nešioti korsetą

Vienas iš šiurpiausių dalykų – atsikišęs pilvas laikytas nepadoriu dalyku. Damos turėjo slėpti pilvą su korsetu. Net ir nesilaukiant korsetas kėlė didžiulį diskomfortą (iš filmų ir knygų turbūt pamenate, kaip dažnai moterys alpdavo). Ar bereikia sakyti, kas nutikdavo nėščiosioms ir pačiam vaisiui...

6. Alkoholio vartojimas

Iki 20 a. besilaukiančioms moterims buvo leidžiama gerti vyną ir šampaną. Tiesa, vėliau gydytojai išsiaiškino ryšį tarp alkoholio ir būsimų vaikų apsigimimų.

7. Vyro pareiga – pildyti įgeidžius

O šis punktas patiks ir šiuolaikinėms moterims. Žmonės tikėjo, kad visus įgeidžius diktuoja gimdoje augantis mažylis, todėl vyrai privalėjo pildyti visus gastronominius savo moterų įgeidžius (išskyrus raugintus agurkus).

8. Namų režimas

Paskutinėmis nėštumo savaitėmis nėščiosioms nerekomendavo eiti iš namų, o idealiu atveju – kelti kojos iš miegamojo. Tai diktavo baimė pagimdyti netinkamoje vietoje. Taigi dauguma sau galinčių tai leisti moterų gulėdavo lovoje.

9. Testamento sudarymas

Senais laikais vietoje pirkinių sąrašo sudarydavo testamentą. Deja, mirtingumas buvo didelis, nebuvo garantijų, kad gimdant moters gyvenimas nepasibaigs. Iš čia ir taisyklė surašyti testamentą.

Nėštumas anksčiau

10. Gimdymas namuose

Iki 19 a. pabaigos visos moterys gimdydavo namuose. Ligoninės tokios paslaugos neteikė. Todėl ir buvo didžiulis mirtingumas ir daug kitokių problemų. Daugiausia, ką galėjo sau leisti gimdyvės, tai pasikviesti akušerę.

11. Chloroformas

Apie epidūrinę anesteziją tais laikais niekas nežinojo, todėl nuskausmindavo kitaip. Nėščiajai prie veido pridėdavo chloroformu sumirkytą nosinę – ir moteris iki gimdymo pabaigos būdavo be sąmonės.

12. 5 ir daugiau vaikų gimdymas

Baisu ir pagalvoti, kad visus aprašytus punktus moterims tekdavo patirti ne kartą. Dėl didelio vaikų mirtingumo moterims rekomenduodavo gimdyti ne mažiau nei 5 vaikus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)