Gydytojams pranešus apie kūdikio pilve susiformavusį dvynio gemalą, gimdyvė patyrė rimtą šoką.

Kaip rašoma internetinio laikraščio „The Times of Israel“ publikacijoje, įtarimų dėl galimos vaisiaus anomalijos Ašdode veikiančio Assuta medicinos centro medikams kilo po vėlyvu nėštumo etapu atlikto ultragarso tyrimo.

Būtent tada gydytojai nustatė, kad būsimo kūdikio pilvas yra didesnis, negu turėtų būti, rašo „The Mirror“.

Gimusi mažylė buvo ištirta echoskopu ir rentgeno spinduliais. Netruko paaiškėti, kad jos pilve esama iš dalies išsivysčiusio gemalo, taigi, teko ryžtis operacijai ir jį pašalinti.

Remiantis „Live Science“ skelbiama informacija, „vaisiaus vaisiuje“ pavadinimu žinomas reiškinys – tai anomalaus gemalo (embriono) užuomazga dvynio organizme, kuris visais kitais požiūriais yra laikomas sveiku.

Kaip teigiama žurnale „Journal of Surgical Technique and Case Report“ išspausdintoje ataskaitoje, tai ypač retas atvejis, pasitaikantis tik maždaug kartą per 500 tūkst. gimdymų.

Nors tikslios tokios būklės priežastys nežinomos, mokslininkai mano, kad svetimame organizme besivystantis gemalas – tai retos rūšies parazitinis dvynys.

Parazitinis dvynys susiformuoja identiškų dvynių užsimezgimo metu, kai vieną iš gemalų absorbuoja kitas.

„Tai atsitinka, kai vienas iš embrionų patenka į ertmę, turinčią užsiverti vykstant embrionų vystymosi procesui“, – aiškina Omeras Globusas, Assuta medicinos centro neonatologijos skyriaus vadovas.

„Viduje atsidūręs embrionas šiek tiek vystosi, tačiau, taip ir netapęs savarankiška gyvybe, pasilieka dvynio organizme“, – sako specialistas.

Remiantis kita teorija, „vaisius vaisiuje“ – tai tam tikro tipo teratoma – navikas, kuriame gali būti visų trijų pagrindinių tipų ląstelių, aptinkamų ankstyvuoju žmogaus embriono vystymosi etapu.

Mokslinio straipsnio autoriai teigia, „vaisiaus vaisiuje“ atvejį nuo teratomos skiria stuburo buvimas (naviko atveju stuburo neaptinkama).

Izraelyje gimęs kūdikis, kaip pranešama, sėkmingai atsigavo po sudėtingos operacijos, per kurią buvo pašalintas dvynio gemalas, ir šiuo metu kartu su motina yra namie.

Spalio mėnesį iš vienos Indijos ligoninės buvo gautas pranešimas apie naujagimę su aštuoniais viduje užsimezgusiais embrionais.

Į ligoninę ji buvo pristatyta tėvams sunerimus dėl galimo auglio, kurio požymiu jie laikė pernelyg išsipūtusį mažylės pilvą.

Iš pradžių Rančio mieste veikiančioje vaikų ligoninėje mergaitei buvo atliktas kompiuterinės tomografijos tyrimas, tarsi patvirtinęs auglio diagnozę. Vėliau paaiškėjo, kad tikroji pilvo išsipūtimo priežastis – „vaisiaus vaisiuje“ fenomenas.

Naujagimės pilve buvo aptikti net aštuoni embrionai. Manoma, kad tai didžiausias kada nors nustatytas „vaisių vaisiuje“ skaičius.

Embrionus teko pašalinti chirurginiu būdu. Remiantis pranešimais, dabar mergaitė yra visiškai atsigavusi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją