Prašo supratimo ir palaikymo

Delfi kreipėsi į Santaros klinikas su prašymu pakomentuoti tokią verslininko išsakytą nuomonę. „Pagrindinė žmogaus teisė pandemijos atveju – gauti maksimaliai saugias sveikatos priežiūros paslaugas. Kiekviena šalis pagal esamą viruso transmisiją šalyje, susirgimų skaičių, esamų resursų tiek materialių, tiek žmogiškųjų kiekį, pasirenka savo taktiką pandemijos metu. Tokios taktikos rekomenduoja laikytis visos tarptautinės organizacijos. Lietuvos Vyriausybė įvertino situaciją ir rekomendavo įvesti šalyje karantiną. Siekiant sumažinti kontaktuojančių asmenų skaičių ir galimybę virusinei infekcijai plisti ligoninėse, Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo 2020 m. kovo 16 d. Nr. V-387 sprendimu „Dėl sveikatos priežiūros įstaigų darbo organizavimo paskelbus karantiną Lietuvos Respublikos teritorijoje 1.2.6. punkto – COVID-19 ASPĮ ir ne COVID-19 ASPĮ vadovai privalo užtikrinti, kad įstaigoje pacientų lankymas būtų draudžiamas, išskyrus terminalinės būklės pacientų ir vaikų iki 14 metų lankymą gydančio gydytojo leidimu".

Remiantis situacijos įvertinimu šalyje bei kitų šalių praktika buvo priimtos rekomendacijos:

a. Neleidžiama lankyti nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių, artimiesiems dalyvauti gimdyme ir pasilikti pogimdyminiu laikotarpiu;

b. Stabdoma galimybė pacientui pasirinkti pageidaujamą sveikatos priežiūros specialistą;

c. Rekomenduojama optimizuoti darbo grafikus, paliekant dirbti tik būtiną medicinos personalą, reikalingą saugiai teikti sveikatos priežiūros paslaugas, sudarant sveikatos priežiūros specialistų rezervą turėjusiems kontaktą ar užsikrėtusiems pakeisti.

„Kiekvienoje Europos šalyje, pavyzdžiui Estijoje ir didžiausiuose Latvijos gimdymo namuose Rygoje, taip pat laikomasi griežto karantino principų. Šiuo griežto karantino laikotarpiu vyrams ar kitiems artimiesiems dalyvauti gimdyme draudžiame siekdami apsaugoti ir pacientes, ir jų artimuosius, ir medicinos personalą nuo labai lakios ir pavojingos infekcijos, protingai, racionaliai ir saugiai naudodami žmogiškuosius ir materialiuosius resursus. Vienas svarbiausių apsaugos principų yra – mažinti kontaktų skaičių, gimdymas trunka ne vieną valandą, todėl gimdyme dalyvaujančių skaičius turėtų būti minimalus", – rašoma Santaros klinikų atsakyme.

Anot įstaigos atstovų, medikai šiuo metu dirba labai sudėtingomis ir fiziškai, ir emociškai labai įtemptomis bei neįprastomis sąlygomis: „Nėra korektiška mūsų kaltinti sovietiniu požiūriu į gimdymo priežiūrą, nes būtent mes buvome vieni pirmųjų buvusioje sovietinėje erdvėje, pradėję raginti partnerius dalyvauti gimdyme, diegti naujagimiui palankios ligoninės principus. Ir šiuo sunkiu visai šaliai metu, mes siekiame išlaikyti aukštą savo atliekamo darbo kokybę, dirbame labai susikaupę ir susitelkę, esant galimybei po gimdymo pacientės guldomos po vieną, stengiamasi kuo anksčiau po gimdymo išleisti į namus. Prašome jūsų supratimo ir palaikymo. Kai tik sąlygos taps palankesnėmis – grįšime prie mums visiems įprastos tvarkos. Visi drauge turime įveikti iškilusius iššūkius".

Medicinos įstaigos nusiskundimų negauna

Vilniaus gimdymo namų direktorė Kornelija Mačiulienė portalui Delfi patikino, kad nė viena gimdyvė iki šiol nesiskundė darbuotojų priežiūra. „Ir vyrai, kurie palydi moteris, taip pat nieko blogo apie tai, kad nėra įleidžiami į palatą, nesako. Gal yra kelios virkaujančios moterys, tačiau jūs turite suprasti, kad karantinas yra labai rimta priežastis. Mes turime jo laikytis. Jūs pagalvokite, juk žmonės ne visada yra atviri. Ypač, tokioje situacijoje. Jeigu vienas vyras iš palatos, tarkime, būtų mums nepranešęs, kad yra karantine, nuo jo gali lengvai užsikrėsti kitas. Mes stengiamės, kad palatoje būtų kuo mažiau žmonių – tik dirbantis personalas, kuris kiekvieną rytą kruopščiai patikrina gimdyvės būklę. Neįleidžiame nė vieno pašalinio asmens“, – sakė K. Mačiulienė.

Kornelija Mačiulienė

Sureagavo ir kiti

Į verslininko įrašą sureagavo ir kiti. Žurnalistas Andrius Tapinas rašė: „Jeigu aš jaučiuosi, kaip gavęs purvinu skuduru per veidą, tai galiu tik įsivaizduoti, kaip jaučiasi viešai apdergti medikai“. Jis piktinosi, kad tokioje situacijoje šitaip kalbama apie visus medikus be išimties.

„Kas čia – stresas, pilnatis, vakarinis rašymas į Facebook'ą? Kiek reikia būti atitrūkus nuo realybės, kad tokiu metu rašyti tokius briedus? Kas turi dėtis galvoje, kad rašytum "visi valstybinės sistemos medikai yra įtartini smurtautojai"? VISI. Kas turi būti žmogui negerai? O kai smurtautojai po pamainos Santarose ar VGN persirengia ir važiuoja dirbti į BAK, Northway ar Kardiolitą, jie ūmai tampa nebe smurtautojais?“, – retoriškai klausė A. Tapinas.

Andrius Tapinas

„Sovietmečio, tamsta, nekenčiat? Bet jūs ir esat tas gūdusis sovietmetis, kurio likučiai taip mėgsta viską absoliutinti – visi verslininkai vagys, visi mentai kyšininkai, visi žurnalistai parsidavę. Ir visi medikai smurtautojai. Sovietmečio, sakot, nekenčiat? To laiko, kai nomenklatūrinio elito atstovai galvojo, kad jie aukščiau visų, nes turi ryšių ir pinigų? Ar pirmųjų metų, kai berniukai avietiniais švarkais manė esantys dievai, nes turėjo dolerių. Jūs ir esat tas sovietmetis“, – piktinosi žurnalistas.

„Žadat naudoti visą savo viešumą, finansinius ir teisinius resursus, kurių turit daug keršydamas medikams, žadat sudeginti ligoninę, jeigu pritrūks šypsenos?Nesusireikšminkit, Liudvikai, gal ir parodot kartais, jog skraidot verslo klase, bet tikrai Lietuvoje yra daug rimtesnių žmonių, turinčių daug daugiau viešumo, finansų ir teisinių resursų, kurie esant reikalui stos medikų pusėje“, – rašė A. Tapinas.

Jis taip pat pasidalino savo patirtimi, kaip gimė jo paties vaikai. „Mano abu vaikai gimė prakeiktoje valstybinėje sistemoje. Tikrai nepamenu, ar buvo pakankamai šypsenų, bet labai gerai pamenu, kad jeigu ne du įtartini smurtautojai profesionalai, antrasis gal ir nebūtų šiandien užaugęs iki metro devyniasdešimties. Tų anoniminių siaubo istorijų galima ištraukti ir apie bet kurią privačią kliniką. Nė viena profesija ne ideali, tarp medikų yra vagių, yra kyšininkų, yra negerbiančių savo profesijos žmonių, bet kaip ir visur jų yra absoliuti mažuma. Jeigu manėte, kad šitaip įbauginsite jūsų vaikui į pasaulį ateiti padėsiančius medikus, tai galėjot nesivarginti – jie viso matę ir Hipokrato priesaika yra stipresnė už bet kuriuos bauginimus. Net jei jie ir visi yra įtartini smurtautojai. Paskaitykit pats blaiviom akim, ką parašėt, ištrinkit, nusiraminkit ir nuraminkit svarbesnį asmenį, išgerkit sulčių, parašykit trumpą atsiprašymą ir laukit stebuklo atėjimo į pasaulį. Be deginimų, naikinimų ir keršto akcijų liepsnojančiu kardu“, – rašė žurnalistas.

Gydytoja rezidentė Elena Landsbergytė Bukauskienė taip pat pateikė savo nuomonę. „Aš pati esu medikė ir, manau, galiu šnekėti už daugelį savo giminės atstovų ir drąsiai pasakyti, kad mes mylime, gerbiame ir palaikome medikus. Aš pati gimdžiau prieš savaitę Vilniaus gimdymo namuose (VGN), mano gimdymas, kaip rašiau ankstesniuose postuose buvo sunkus ir komplikuotas ir be nuostabių gydytojų ir viso personalo pagalbos nežinau, ar būčiau čia dabar. Todėl man tik dar labiau nesmagu, kad po visų mano sunkumų ir begalinio dėkingumo gydytojams, yra painiojama asmeninė vieno žmogaus nuomonė ir mūsų visos giminės požiūriu“, – rašė moteris.

Savo patirtimi pasidalino Rūta Mikelkevičiūtė

Į įrašą sureagavo ir ne vienas žinomas žmogus. Televizijos laidų vedėja Rūta Mikelkevičiūtė rašė, kad dėl kilusios isterijos, kur, kaip ir su kuo gimdyti, iš pradžių galvojusi patylėti, bet kai kurie vieši laiškai moterį net įžeidė, nors apie ją pačią ten nebuvo nė vieno žodžio. „Visi mes turime savo asmeninę patirtį ir todėl gal manoji nuramins? Mano sūnus gimė valstybiniuose Vilniaus Gimdymo namuose. Nebuvo net mažiausios minties važiuoti į prabangią privačią kliniką. Kodėl? Ogi dėl saugumo! Medikas, profesionalas ir turima medicininė technika, ne lova ir ne stalas, ne tapetai, ne sumokėta suma, tuomet, damos, man buvo svarbu! Taip, palatos nebuvo it 5 žvaigždučių viešbutyje, lova buvo kieta, patalynė ne pirmos jaunystės ir ta vieniša kriauklė kampe... tikrai ne „Villeroy and Boch“. Balti mini marškinėliai, kuriais pasipuošusi keliavau pasitikti savo berniuko, priminė tarybinius laikus, o ir kavos niekas nenešiojo. Bet čia aš jaučiausi SAUGI. Ir tai mums buvo svarbiausia. Ar aš turėjau kokių nors norų? Ne. Vienintelis – saugumas. Bet tai, žinoma, nėra rodiklis. Turėti norų nėra nusikaltimas“, – savo Facebook paskyroje rašė moteris.

„Kokia šiandien diena“? – ramiai manęs paklausė budinčioji gimdymo namuose. Spėkite, ar sugebėjau pasakyti? Ne! „Kiek valandų gal žinote“? Ne. „Kiek sveriate", – jau juokdamasi klausinėjo ji manęs toliau. Jėtusmaryte, ne, nežinau! Bet viską aš žinojau! Tiesiog, artėjantis mudviejų susitikimas su sūnumi mane jau buvo išmušęs iš savų klumpių. Kilstelėjęs spaudimas iki 160 nebuvo net juntamas, o iš tiesų... Net dabar rašydama tas kelias eilutes nejučia imu ašaroti. Kas mane labiausiai gąsdino? Tikrai ne tai, kad šalia nebus vyro, mamos, dukters... Aš žinojau, kad viskas bus gerai – bijojau pirmos akistatos, žvilgsnio, susitikimo su juo, mūsų Jonu. O jis buvo toks, kad iki šiol jaučiuosi it kas šampaną lašintų tiesiai man į veną. Nesulaukiau nė vieno įžeidimo, pikto žodžio, nors suprantu ir tai, kad gimdymo namai nėra cirkas, o medikai ne klounai, kad tave linksmintų!“, – sakė R. Mikelkevičiūtė.

Ji paragino moteris nebijoti ir pasikliauti medicinos personalu. „Moterys, nieko nenutiks, kad šalia jūsų šį kartą nebus jūsų vyro ar kito artimo žmogaus. Taip jau šį kartą yra. Taip buvo ir man, bet visai ne dėl Covid-19. Taip, aš planavau kitaip, bet nutiko taip kaip nutiko – tai buvo mano, mūsų vaiko ir medikų laikas. Ar reikėjo vyro? Gal, nežinau, maniškis laukė už durų. Ir dukra atvažiavo jau po. Nieko blogo tikrai nenutiko per tą laiką. Jei būtų šalia – būtų buvę puiku, bet nebuvo. Užtai mudu dabar galime prisiminti skirtingas patirtis. Damos, džiaugiuosi kartu su jumis jau dabar ir linkiu išsaugoti tą svaigulį, kokį patirsite pirmą sekundę, pamačiusios ir išgirdusios savo vaiką, kuo ilgiau. Visa kita yra NULIS, patikėkite. Įspūdingos kelionės, jums. Sėkminga ji tikrai bus! P.s. „Kodėl iš vyro turi būti atimtas tas svaigulys“, – klausia manęs. Atsakau, todėl, kad vėliau nė vienas nealptų dėl tragedijos“, – sako žinoma moteris.