Jei ruošiatės keliauti, išsiaiškinkite, kokių sveikatos priežiūros įstaigų yra šalyje, į kurią vykstate, jei kartais prireiktų skubios medicininės pagalbos. Patariama su savimi pasiimti medicininius įrašus apie nėštumą, kad prireikus galėtumėte gydytojams suteikti visą reikalingą informaciją.

Įsitikinkite, kad jūsų kelionės draudimas padengia nuostolius už visus galimus nenumatytus įvykius, pavyzdžiui, jeigu prireiktų medicininės pagalbos gimdant, pagimdytumėte per anksti arba dėl prasidėjusio gimdymo pakeistumėte atgalinės kelionės datą.

Kada keliauti nėščiosioms

Kai kurios moterys pirmąsias 12 nėštumo savaičių keliauti nenori, nes dėl vėmimo ir pykinimo jaučiasi labai pavargusios. Be to, net ir nekeliaujant pirmuosius tris mėnesius didelė rizika patirti persileidimą.

Kelionės pirmosiomis nėštumo savaitėmis gali būti nepatogios ir labai varginti. Taigi dauguma moterų keliauti renkasi nėštumo laikotarpio viduryje, tarp ketvirto ir šešto mėnesio.

„Daugelis moterų nerimauja dėl kelionių nėštumo laikotarpiu, – teigia Jungtinės Karalystės valstybinės NHS Bedfordo ligoninės konsultuojanti akušerė ir ginekologė Sarah Reynolds. – Tačiau jei nėra jokių nėštumo komplikacijų ir imatės visų reikalingų saugos priemonių, tikrai galite keliauti saugiai.“

Štai keletas patarimų, kaip kelionės metu palaikyti savo ir kūdikio sveikatą.

Skrydžiai nėštumo laikotarpiu

Skristi nekenkia nei jums, nei kūdikiui, tačiau prieš skrisdamos aptarkite galimas sveikatos problemas ar komplikacijas su akušeriu ar kitu gydytoju.

Tikimybė, kad netikėtai imsite gimdyti, po 37 savaičių natūraliai padidėja (o jei laukiatės dvynukų – po 32 savaičių), todėl kai kurios oro linijos tokiu laikotarpiu skristi neleidžia. Jei norite sužinoti, ar galėsite skristi, patikrinkite oro linijų nuostatas.

Po 28 nėštumo savaitės kai kuriose oro linijose jūsų gali paprašyti pateikti gydytojo arba akušerio pažymą, kurioje nurodoma numatyta gimdymo data ir patikinama, kad nėra rizikos, jog patirsite nėštumo komplikacijų.

Jei keliaujate toli (skrydis ilgesnis negu 4 valandos), yra nedidelė rizika, kad susiformuos kraujo krešulių (ištiks giliųjų venų trombozė), todėl skrisdama gerkite daug vandens – maždaug kas 30 minučių. Taip pat galite vaistinėje įsigyti kompresinių arba nuo venų išsiplėtimo saugančių kojinių, kurios padės išvengti kojų tinimo.

Skiepai nėščiosioms

Dažnai nėštumo laikotarpiu nerekomenduojama darytis skiepų, kuriuose naudojamos gyvos bakterijos ar virusai, nes baiminamasi, kad jie pakenks kūdikiui.

Tačiau jei infekcijos rizika didesnė negu skiepų sukeliama rizika, šie skiepai skiriami ir nėščiosioms.
Skiepus, kuriuose gyvos bakterijos nenaudojamos (inaktyvuotus skiepus) nėščioms moterims darytis saugu.

„Jei būtinai turite keliauti į šalis, kur skiepai privalomi, geriau pasiskiepykite, – teigia dr. S. Reynolds. – Rizika susirgti užkrečiama liga daug rimtesnė, negu skiepų keliama rizika.“

Informacijos apie konkrečius skiepus pasiteiraukite pas bendrosios praktikos gydytoją arba akušerį.
Nėščiosioms nesaugu vartoti tam tikras tabletes nuo maliarijos, todėl iš pradžių pasikonsultuokite su bendrosios praktikos gydytoju.

Keliavimas automobiliu nėštumo laikotarpiu

Jei esate nėščia, ilgų kelionių automobiliu geriau vengti. Tačiau jei keliauti būtina, reguliariai sustokite ir išlipkite pamankštinti kojas ir pajudėti.

Nėščia moteris keliauja

Jeigu nevairuojate, automobilyje galite atlikti keletą pratimų, pavyzdžiui, palankstyti arba ratu pasukioti kojas ir pajudinti kojų pirštus. Taip padėsite kraujui lengviau tekėti į kojas, šios nesustings ir nejausite diskomforto.

Jei ilgose (daugiau negu keturių valandų trukmės) kelionėse automobiliu mūvėsite kompresines kojines, pagerinsite kraujotaką kojose ir išvengsite kraujo krešulių susidarymo.

Nėštumo laikotarpiu įprastą jausti nuovargį ir galvos sukimąsi, todėl važiuojant automobiliu svarbu reguliariai gerti vandenį ir valgyti natūralių, energijos suteikiančių maisto produktų, pavyzdžiui, vaisių ir riešutų.

Užtikrinkite, kad automobilis gerai vėdinamas, o saugos diržą juoskitės taip, kad vertikali juosta eitų tarp krūtų, o horizontali – per dubenį po pilvu, bet ne per pilvą.

Avarijos keliuose – viena dažniausių priežasčių, kodėl susižeidžia nėščiosios. Jei reikia keliauti toli, nevažiuokite viena. Galite vairuoti pasikeisdama su kelionės draugu.

Keliavimas laivu nėštumo laikotarpiu

Keltų įmonės taip pat taiko apribojimus keliautojams ir gali atsisakyti priimti moteris vėlyvo nėštumo laikotarpiu (dažnai sulaukus 32 savaičių ir daugiau). Prieš pirkdama bilietus, patikrinkite įmonės nuostatas.

Jei ruošiatės į ilgesnę kelionę laivu, pavyzdžiui, kruizą, išsiaiškinkite, ar laive yra tinkamos patalpos ir ar uostose teikiamos sveikatos priežiūros paslaugos.

Ką valgyti ir gerti nėščiosioms užsienyje

Stenkitės išvengti maistu ir vandeniu plintančių ligų, pavyzdžiui, apsinuodijimo arba keliautojų viduriavimo. Kai kurie vaistai šioms ligoms gydyti netinkami vartoti nėščiosioms.

Visada įsitikinkite, ar galima gerti vandenį iš čiaupo. Jei nesate tikra, geriau gerkite iš buteliuko. O jei vis dėlto susirgsite, nepamirškite gerti daug skysčių ir tinkamai maitintis, kad palaikytumėte kūdikio sveikatą, net jei valgyti ir nenorite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją