Kas yra gemalo kampo teorija?

Gemalo kampo, arba Nubo, teorija remiasi jūsų kūdikio nugaros smegenų ir lytinių organų audinių formavimusi pirmojo nėštumo skenavimo metu. Teorijos šalininkai tikina, kad būtent pagal tai galima nuspėti kūdikio lytį jau 12 savaičių ultragarso tyrimo metu.

Nors gydytojai to daryti nepataria ir norint sužinoti vaikelio lytį rekomenduoja laukti antrojo ultragarso tyrimo, kuris paprastai atliekamas 18–21 savaitę, daugybė tėvų yra pasidaliję sėkmingomis istorijomis, kai teisingai kūdikio lytį išsiaiškino būtent pagal šią teoriją.

Viena mama „Reddit“ rašė: „Vienintelis dalykas, kuriuo aš tvirtai tikiu, yra gemalo kampo testas. Dabar laukiuosi trečią kartą ir vėl ketinu išsiaiškinti vaikelio lytį būtent šiuo būdu, nes dviem ankstesniais kartais jis man nesumelavo.“

Kaip galima nuspėti lytį iš 12 savaičių ultragarso tyrimo?

Kad galėtumėte pabandyti taikyti Nubo teoriją, vaisius ultragarsu turi būti užfiksuotas aiškiu profiliu, kad horizontaliai matytųsi stuburo ilgis.

Tada ieškokite užuomazgos arba mažo iškilimo tarp kūdikio kojų.

Akušerė sonografistė Becky Rutherford rašė „Baby Centre“: „Kūdikio lytis nulemiama jau pastojimo metu.“

„Visi embrionai turi mažą pumpurėlį arba iškilimą (lytinį mazgelį). Jei laukiatės berniuko, jau septintą savaitę pradeda gamintis testosteronas. Testosteronas skatina pumpurą augti ir virsti varpa bei kapšeliu. Mergaitei lytinių organų užuomazga taps klitoriu ir lytinėmis lūpomis.“

Nubo teorija grindžiama idėja, kad iš skenavimo metu matomo iškilimo galima pasakyti, kokio tipo lytinę užuomazgą turi jūsų kūdikis.

„Visgi lytinės užuomazgos vystymasis yra laipsniškas procesas, todėl įvertinti tai tuo metu, kai atliekama skenavimo procedūra, yra tikras iššūkis.“

Spėjama, kad kūdikio lytį galima nustatyti pagal lytinės užuomazgos kampą.

Jei užuomazga stuburo atžvilgiu yra pasvirusi didesniu nei 30 laipsnių kampu, tai rodo, kad jūsų kūdikis yra berniukas, teigia teorijos šalininkai.

Tačiau jei lytinių organų mazgelis nukreiptas tiesiai, žemiau 30 laipsnių arba žemyn, greičiausiai tai – mergaitė.

Kai kuriems tai gali atrodyti kaip tikrai patikimas būdas nustatyti mažylio lytį, tačiau akušerės ir gydytojai rekomenduoja palaukti antrojo ultragarso tyrimo, paprastai atliekamo 20-tą savaitę, kad dėl kūdikio lyties galėtumėte būti tikri.

Gydytojų teigimu, pirmąjį trimestrą nustatyti kūdikio lytį yra nepaprastai sunku, nes lytiniai organai dar nėra tinkamai susiformavę.

Pagrindinė priežastis, dėl kurios antrasis tyrimas atliekamas 18–21 savaitę, yra fizinių kūdikio anomalijų patikrinimas, tačiau echoskopuotojo taip pat galite paprašyti patikrinti, ar tai berniukas, ar mergaitė.

Vis tik nepamirškite, kad tai nėra šimtaprocentinis tyrimas, tad echoskopuotojas gali ir suklysti. Ypač jei tuo metu jūsų kūdikis guli nepatogioje padėtyje arba ima judėti – tuomet apskritai gali būti sunku ar netgi neįmanoma nustatyti, kokios lyties kūdikio laukiatės.

Kai kurios ligoninės netgi laikosi politikos niekada nesakyti būsimiems tėvams, kokios lyties yra jų kūdikis, nes net ir vėlesniu nėštumo laikotarpiu dar galima suklysti.

Jei tokios politikos laikosi ir jūsų gydymo įstaiga, visada galite susimokėti už privatų skenavimą, kad tai sužinotumėte, tačiau atminkite, kad vis tiek galite suklysti.

Galų gale pripažinkime, kad sveikas berniukas ar mergaitė – tai viskas, ko gali tikėtis visi tėvai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)