Norintiems būti gerais seneliais ir tėvais savo vaikams, kurie ką tik susilaukė savo mažylio, itin svarbu likti atviriems naujovėms, mat, tikėtina, specialistų rekomendacijos nuo laikų, kai jie patys augino savo vaikus, stipriai pasikeitė, pataria psichologė Upė Ernesta Gvozdė. Seneliams ji primygtinai siūlo atsižvelgti į naujausią mokslinę literatūrą, o jei neramu ir kyla nepasitikėjimas – pasikalbėti su šeimos pediatru, psichologu ar kitu specialistu, kuris galėtų suteikti naujausios informacijos apie vaikų auginimą. 

Viso šito šiuolaikiniai būsimi seneliai mokosi ir atskirai jiems rengiamose paskaitose. Mintis organizuoti paskaitas seneliams kilo akušerei Agnei Škudienei, išvydus internetu atliktos neseniai vaikų susilaukusių šeimų apklausos rezultatus: „Atviro pasiūlymo skiltyje dažnai rasdavau mintį, kad „kažkaip reiktų ir seneliams kursų, jog kiltų mažiau konfliktų“. Puoliau domėtis, kas vyksta pasaulyje, ir radau, kad štai JAV tokie atskiri kursai būsimiesiems seneliams yra rengiami. Ten situacija kiek kita – seneliais tampama vėliau nei pas mus, kai nuo asmeninės auginimo patirties būna praėję tikrai daugiau laiko, kitas aspektas – dažnai jie gyvena labai toli nuo anūkų, susitinka kelis kartus per metus, tai bendravimas irgi turi savų iššūkių. Todėl parengiau lietuviams pritaikytą paskaitą, kurioje aptariame esminius pokyčius, įvykusius gimdymo, kūdikystės temomis per maždaug 30 metų.“

Apie tai, ką svarbu žinoti anūkų laukiantiems sąmoningiems žmonėms, akušerė A. Škudienė ir psichologė U. E. Gvozdė, vesiančios jau kitą savaitę „Legendinio kaimo – Mamų bendruomenės asociacijos“ rengiamą šviečiamąją paskaitą būsimiems seneliams, plačiau papasakojo interviu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)