1. Jausitės taip, kaip prieš menstruacijas.

Žiauri realybė – priešmenstruacinis sindromas (PMS) ir pirmi nėštumo požymiai yra beveik identiški. Kodėl? Savaitę po ovuliacijos organizmas gamina daugiau progesterono, nesvarbu, ar moteris nėščia, ar ne. Būtent dėl progesterono jaučiami PMS simptomai – pilvo pūtimas, krūtų jautrumas, nuotaikų kaita. Jei nesate nėščia, organizmas nustos gaminti šį hormoną, praėjus 10 dienų po ovuliacijos (hormono lygiui sumažėjus, simptomai išnyks, gimdos gleivinės sluoksnis suplonės ir prasidės menstruacijos). Jei esate nėščia, organizmas toliau gamins progesteroną (PMS primenantys simptomai toliau bus juntami). „Skirtumas tarp PMS ir nėštumo pradžios labai nežymus“, – aiškina akušerė, ginekologė Helen Kim.

2. Galimas kraujavimas, kuris nėra menstruacijų kraujavimas.

Implantacinis kraujavimas būdingas apie 30 proc. nėščiųjų, jį galima supainioti su menstruacijomis. Implantacinis kraujavimas būna maždaug tokiu metu, kai turėtų būti mėnesinės (ar keliomis dienomis anksčiau), kai apvaisintas kiaušinėlis įsitvirtina gimdos sienelėje. Kaip ir per menstrucijas, būna kraujavimas, juntami nestiprūs spazmai, tačiau yra skirtumų. „Implantacinis kraujavimas yra silpnesnis ir trumpesnis nei menstruacijų kraujavimas, – aiškina H. Kim. – Gali būti tik tepimas, o ne kraujavimas.“ Implantacinio kraujavimo kraujas būna šviesiai rudas arba juodas, o ne raudonas.
Neišsigąskite, jei jums nėra implantacinio kraujavimo – ir be jo galimas įprastas nėštumas.

3. Elkitės taip, tarsi būtumėte nėščia.

Nors tėra 15–25 proc. tikimybė pastoti kiekvieną mėnesį (priklausomai nuo amžiaus), svarbu elgtis taip, tarsi būtumėte nėščia, jei dar nėra aišku. Venkite alkoholio, negerkite daugiau nei 2 kavos puodelių per dieną, nevalgykite gyvsidabrio galinčios turėti žuvies, nevalgykite žalių, prastai termiškai apdorotų jūros gėrybių, mėsos ir kiaušinių. „Nereikia visko atsisakyti, bet elkitės taip, tarsi būtumėte nėščia, juk taip gali būti“, – teigia medikė.

4. Nenutraukite įprasto fizinio krūvio.

„Jei jums įprastas vidutinio intensyvumo fizinis krūvis, nenutraukite jo“, – pataria H. Kim. Sportas – puiki stresą malšinanti priemonė, o stresas mažina vaisingumą, pabrėžia medikė.
Tiesa, ji įspėja – tai nėra tinkamas metas pradėti naują ar suintensyvinti esamą sportavimo programą, nes tai gali būti per didelis stresas nervų sistemai. Fizinė veikla, kuri didina kūno temperatūrą, kaip antai, karšta joga, gali neigiamai paveikti prasidėjusį nėštumą.

5. Jei per 14 dienų nuo ovuliacijos prasidėjo menstruacijos, kreipkitės į gydytoją.

Jei anksčiau nei per 14 dienų po ovuliacijos prasidėjo menstruacijos, tai gali būti ženklas, kad kažkas trukdo jums pastoti. Galbūt neteisingai paskaičiavote ovuliacijos laiką, arba jums – vadinamasis liuteininis fazės defektas. „Tai reiškia, kad jūsų organizmas nepagamina nėštumui reikiamo kiekio progesterono“, – teigia H. Kim. Gydytojas gali išrašyti progesterono, kuris po ovuliacijos pratęstų liuteininę fazę.

6. Kasdien vartokite priešgimdyminio vitamino.

Iki dviejų savaičių laukimo periodo reikėtų kasdien išgerti priešgimdyminio vitamino, kuriame yra nuo 400 iki 800 mg folio rūgšties. Folio rūgštis skatina vystytis vaisiaus smegenis ir stuburo smegenis, kurios vystosi pirmas keturias nėštumo savaites.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)