Yra daug įvairių teorijų ir metodų, kaip suplanuoti kūdikio lytį. Tiesa, mokslinio pagrindo jie neturi, todėl medicinos ekspertai įspėja nepasikliauti jais 100 proc. Kalbama, kad kai kurie patarimai netgi anekdotiški, bet pamėginti galima – juk jie nepavojingi.

6 populiariausi kūdikio lyties parinkimo metodai:

1. Seksualinės sueities laikas – Šetlso teorija ir Bilingso metodas

Teorija

X tipo lytinę chromosomą turintys spermatoizoidai, kuriems susiliejus su kiaušinėliu, „vystosi“ moteriškas organizmas, yra sunkesni ir ilgiau išlieka gyvybingi negu spermatozoidai su Y tipo lytine chromosoma, iš kurių „išsivysto“ vyriškas organizmas. Turint intymių santykių likus kelioms dienoms iki ovuliacijos, o paskui kelias dienas nesimylint (tuo metu žus vadinamieji vyriškieji spermatozoidai), turėtų padidėti šansų susilaukti mergaitės.

Ir atvirkščiai – daugiau šansų susilaukti berniuko mylintis ovuliacijos dieną (spermatozoidai su Y tipo lytine chromosoma lengvesni, jie greičiau pasieks kiaušinėlį).

Daktaras Landrumas Shettlesas suformulavo šią teoriją JAV septintajame dešimtmetyje. Teoriją papildo Billingso metodas, grindžiamas makšties gleivių konsistencija (kai jos skystesnės ir skaidresnės, daugiau šansų susilaukti berniuko, kai tirštesnės – daugiau tikimybės susilaukti mergaitės). Teigiama, kad šį metodą taikančios poros dažniau susilaukia berniukų.

Koks procentas sėkmės

Teorijų šalininkai teigia, kad sėkmė garantuota net 75 proc. atvejų, bet medicininių įrodymų nėra.

Yra dar viena teorija, paremta pastebėjimu, kad kartu negyvenančios poros dažniau susilaukia mergaičių. Manoma, kad tokios poros rečiau turi progų mylėtis per ovuliaciją – taip pritariama teorijai, kad, moteriai pastojus 4–5 dienas prieš ovuliaciją, daugiau šansų gimti berniukui.

2. Seksualinė poza

Teorija

Spermatozoidai yra jautrūs, o arčiau gimdo kaklelio moters makštyje – mažiau rūgštinga terpė. Taigi, jei penetracija gili (pozos, kai moteris yra viršuje arba vyras moteriai už nugaros), spermatozoidai pateks į šarmingesnę terpę, jiems didesnė tikimybė išlikti. Kuo gilesnė penetracija, tuo turėtų būti daugiau šansų susilaukti berniuko, ir priešingai – kai penetracija ne tokia gili, didėja šansų pradėti mergaitę, nes vadinamieji moteriškieji spermatozoidai atsparesni rūgštingesnei terpei arčiau makšties prieangio.

Koks procentas sėkmės

Nedidelis, nes teorija neatsižvelgia į faktą, kad vadinamųjų vyriškųjų ir moteriškųjų spermatozoidų gyvavimo trukmės skirtumas – kelios dienos, o ne minutės.

Skeptikų teigimu, ejakuliacijos stiprumas ir seksualinės pozos padėtis nedaro įtakos spermatozoidų greičiui – tai lemia gimdos kaklelio gleivių cheminė sudėtis.

3. Vyro seksualinė abstinencija

Teorija

Kai kelias dienas susilaikoma nuo sekso, paskui mylintis didėja šansų pradėti berniuką. Kuo didesnis spermos kiekis, tuo daugiau turėtų būti vadinamųjų vyriškų spermatozoidų, tad teoriškai – tuo didesnis šansas, kad jie išliks ir apvaisins kiaušinėlį, jo dar nespėjus pasiekti vadinamiesiems moteriškiesiems spermatozoidams.

Koks procentas sėkmės

Nedidelis. Pasak skeptikų, kuo didesnis spermos kiekis, tuo didesni šansai pastoti, bet kūdikio lyties tai nelemia.

4. Mitybos pokyčiai

Teorija

Mineralai maiste turi įtakos medžiagų apykaitai ir terpei, kurioje vystosi kiaušinėliai.

Teigiama, kad, norint tinkamesnių sąlygų vadinamiesiems vyriškiesiems spermatozoidams, reikia kalio (jo yra mėsoje, bananuose, abrikosuose ir salieruose). O norint tinkamesnių sąlygų vadinamiesiems moteriškiesiems spermatozoidams, reikia daugiau magnio (kurio yra riešutuose, sojos pupelėse ir žaliose lapinėse daržovėse).

Koks procentas sėkmės

Nėra šią teoriją pagrindžiančių mokslinių duomenų, kita vertus, ekspertai sutinka, kad mityba turi šiek tiek įtakos būsimo vaiko lyčiai.

Analizuojant praeities istorinius įvykius, matyti, kad badmečių laikotarpiais gimdavo daugiau berniukų, kita vertus, moterys, sveriančios mažiau nei 54,5 kg, dažniau pagimdo mergaites. Tai gali reikšti, kad svarbu maisto pobūdis ar kalorijų kiekis, tiesa, mažai kaloringa dieta – ne tas pats, kas prasta mityba.

5. Orgazmo laikas

Teorija

Jei moteris patiria orgazmą anksčiau už vyrą, makštis tampa šarmingesnė, o tai – palankesnė terpė vadinamiesiems vyriškiems spermatozoidams (žr. ankstesnius punktus).

Koks procentas sėkmės

Sėkmės procentas menkas. Kai įžanginės glamonės ilgesnės, susidaro daugiau makšties sekrecijų, kurių poveikis būtų panašus, kaip mažinant rūgštingumą. Vis tik nėra girdėta, kad norintiems susilaukti berniukų būtų siūloma ilgiau glamonėti moteris prieš intymią sueitį.

6. Makšties praplovimas

Teorija

Vadinamiesiems vyriškiesiems spermatozoidams palankesnė šarminė terpė, taigi, makšties praplovimas (į švirkštą pritraukus vandens su trupučiu sodos) prieš lytinę sueitį didina šansus susilaukti berniuko.

Koks procentas sėkmės

Šią teoriją pagrindžiančių medicininių įrodymų beveik nėra, be to, sveikatos apsaugos specialistai įspėja – pirma, gaminantis tirpalą, galite padauginti sodos, antra, makštyje turi būti rūgšti terpė – tai būtina apsauga nuo pienligės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)