Tinklalapis livescience.com pateikia 10 patarimų, ką daryti, norint greičiau susilaukti vaikų.

1. Atidžiai sekite menstruacijų ciklą

Moteris, norinti susilaukti kūdikio, turėtų stebėti, ar pirma mėnesinių diena kiekvieną mėnesį būna po tokio pat dienų skaičiaus, kuris laikomas įprastu. Priešingai, jos mėnesinės gali būti nereguliarios, tai reiškia, kad ciklo trukmė priklauso nuo mėnesio. Stebėdama šią informaciją kalendoriuje, moteris gali geriau numatyti, kada jai gali būti ovuliacija. Amerikos nėštumo asociacijos duomenimis, moters vaisingos dienos būna tik 12–24 valandas po ovuliacijos. Tačiau vyro sperma moters organizme gali išgyventi iki penkių dienų.

2. Stebėkite ovuliaciją

Moterys, kurių ciklai reguliarūs, ovuliuoja maždaug prieš dvi savaites iki mėnesinių pradžios. Sunkiau prognozuoti ovuliaciją moterims, kurių ciklai nereguliarūs, tačiau dažniausiai tai įvyksta 12–16 dienų iki kitų mėnesinių pradžios.

Yra keli būdai, kuriuos moterys gali naudoti, norėdamos nustatyti savo vaisingiausias dienas kiekvieną mėnesį. Vienas jų – namų ovuliacijos prognozavimo rinkiniai, parduodami vaistinėse. Kitas būdas – sekti gimdos kaklelio gleives. Prieš pat ovuliaciją gleivių kiekis padidėja, jos tampa skaidresnės ir slidesnės.

3. Per galimai vaisingų dienų „langą“ mylėkitės kas antrą dieną

Remiantis Amerikos reprodukcinės medicinos draugijos duomenimis, „vaisingas langas“ apima šešių dienų laikotarpį: penkias dienas iki ovuliacijos ir jos dieną.

4. Siekite sveiko kūno svorio

Turint antsvorio, moters galimybės pastoti sumažėja, tačiau lygiai taip pat yra ir tuomet, kai moters svoris yra per mažas. Tyrimai parodė, kad antsvorio turinčios moterys, norėdamos pastoti, gali užtrukti dvigubai ilgiau nei tos, kurių KMI laikomas normaliu. Per mažo svorio moterys gali užtrukti net keturis kartus ilgiau.

Turint per daug kūno riebalų, susidaro estrogeno perteklius, kuris gali trukdyti ovuliacijai. Amerikos reprodukcinės medicinos draugijos duomenimis, netekus nuo 5 iki 10 procentų kūno svorio prieš pradedant pastoti, vaisingumas gali pagerėti.

2017 m. atliktas tyrimas nustatė, kad poroms, kurių abu partneriai yra nutukę, pastoti gali prireikti nuo 55 iki 59 procentų daugiau laiko, palyginti su poromis, kurios nėra nutukusios.

Moterys, kurių svoris yra per mažas, gali neturėti reguliarių mėnesinių arba jų ovuliacija gali sutrikti.

Nėštumo testas

5. Vartokite prenatalinius vitaminus

Specialistai rekomenduoja moterims, kurios bando pastoti, pradėti vartoti prenatalinius vitaminus dar prieš nėštumą. Arba vartoti tuos vitaminus, kuriuose yra ne mažiau kaip 400 mikrogramų (mcg) folio rūgšties. Ji yra svarbi, siekiant užkirsti kelią apsigimimams kūdikio smegenyse ir stubure.

6. Valgykite sveiką maistą

Nors ir nėra specialios vaisingumą skatinančios dietos, valgydama įvairius sveikus maisto produktus, moteris gali padėti savo organizmui pasiruošti nėštumui, sukaupti pakankamai maistinių medžiagų atsargų. Tai reiškia, kad reikia valgyti įvairius vaisius ir daržoves, baltymus, nesmulkintus grūdus, pieno produktus ir sveikais riebalais prisotintus maisto produktus.

Bandydamos pastoti, valgykite mažesnį kiekį gyvsidabrio turinčių žuvų, tokių kaip kardžuvės, ryklys, skumbrė, tunas.

Taip pat atsargiau vartokite kofeino turinčius produktus. Daugiau nei 500 miligramų kofeino per dieną, gali sumažinti moters vaisingumą. Remiantis Amerikos reprodukcinės medicinos draugijos duomenimis, išgėrus nuo 1 iki 2 puodelių kavos arba mažiau nei 250 mg kofeino per dieną, tai neturi įtakos pastojimo tikimybei.

7. Sumažinkite sunkias treniruotes

Fizinis aktyvumas gali padėti moters kūnui pasiruošti nėštumui ir gimdymui, tačiau per daug mankštinantis ar dažnai atliekant sunkias treniruotes, gali sutrikti ovuliacija.

8. Laikui bėgant, vaisingumas mažėja

Moterims senstant, vaisingumas mažėja dėl su amžiumi susijusių kiaušidžių pokyčių. Be to, padidėja kai kurių sveikatos problemų rizika, tokių kaip gimdos fibroma, endometriozė ir kiaušintakių užsikimšimas. Visa tai gali sumažinti vaisingumą. Laipsniškas moterų vaisingumo mažėjimas prasideda nuo 30 metų, staigesnis – po 37 metų, o staigus – po 40 metų. Šis sumažėjimas reiškia, kad norint pastoti gali prireikti daugiau laiko.

9. Atsisakykite žalingų įpročių

Rūkymas gali sukelti vaisingumo problemų tiek moterims, tiek vyrams. Amerikos reprodukcinės medicinos draugijos duomenimis, cheminės medžiagos, randamos cigarečių dūmuose, tokios kaip nikotinas ir anglies monoksidas, pagreitina moters kiaušinių praradimą. Be to, moterys, planuodamos pastoti, turėtų vengti alkoholio.

10. Kada kreiptis pagalbos

Tiek moteris, tiek vyras turėtų apsvarstyti galimybę kreiptis į specialistus, jei moteris yra 35 metų ar vyresnė ir nepastoja po šešių mėnesių reguliarių lytinių santykių, nenaudodama kontracepcijos. Jei moteris yra jaunesnė nei 35 metų, į specialistus turėtų kreiptis, jei nepastoja per vienerius metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)