Cezario pjūvis – gimdyvei atliekama chirurginė procedūra, kurios metu kūdikis gimsta, padarius pjūvį moters pilve. Gijimas po cezario pjūvio sunkesnis nei po gimdymo natūraliu būdu, todėl dauguma moterų nori gimdyti natūraliai. Kita vertus, yra veiksnių, kai visgi gali tekti daryti cezario pjūvį, rašoma portale „Babygaga“.

Svarbu atsiminti dar vieną dalyką – yra skirtumas tarp suplanuoto ir tarp nenumatyto cezario pjūvio. Kartais nutinka taip, kad moteriai ir jos kūdikiui gresia pavojus, tad belieka vienintelis variantas –skubiai atlikti cezario pjūvį.

Šie 10 veiksnių didina riziką, kad gali prireikti cezario pjūvio:

1. Motinos amžius

Kuo vyresnė gimdanti moteris, tuo didesnė tikimybė, kad prireiks cezario pjūvio. Vieno tyrimo duomenimis, jaunesnėms nei 20 m. moterims cezario pjūvio tikimybė yra mažesnė nei 3 proc., o sulaukusioms 40 m. ir vyresnėms moterims cezario pjūvio rizika didėja iki 9,1 proc.

Labai dažnai, jei nėščioji yra vyresnio amžiaus, gydytojai iš anksto suplanuoja cezario pjūvį. Net jei išankstinio plano nebūna, vyresnei gimdyvei didelė tikimybė gimdyti, atliekant cezario pjūvį, nes nėštumas sulaukus brandesnio amžiaus susijęs su daugiau rizikų.

2. Iškritusi virkštelė

Kartais pro gimdos kaklelį pirmiausia pasirodo virkštelė, t.y. anksčiau kūdikio. Svarbu nedelsiant spręsti šią problemą, nes kūdikis gali prispausti virkštelę, tada nutrūks deguonies tiekimas ir kūdikis gali gimti negyvas. Tokiu atveju rekomenduojama skubiai daryti cezario pjūvį, kad kūdikis kuo greičiau gimtų.

3. Priešlaikinis placentos atsiskyrimas

Pasitaiko, kad dar prieš gimimą nuo vidinės gimdos sienelės atsiskiria placenta. Ši komplikacija ir moteriai, ir vaisiui gali baigtis mirtimi. Kai placenta prieš laiką atsiskiria, kūdikis nebegauna deguonies ir maistingų medžiagų, moters gimdoje prasideda stiprus kraujavimas, būtent todėl tokiu atveju rekomenduojama skubiai daryti cezario pjūvį.

4. Psichinė sveikata

Nėra daug tyrimų, kurie rodytų, kad cezario pjūvis reikalingas dėl moters psichinės sveikatos būklės. Tačiau neseniai publikuotas tyrimas, kuriame aprašyta, kad moterims, kurios serga depresija, turi nerimo sutrikimų, didesnė tikimybė, kad prireiks cezario pjūvio. Tiesa, ši sąsaja ne iki galo suprantama.

Dėl motinos nerimo gali sutrikti maistingų medžiagų perdavimas per placentą, vėliau gimdymo metu kūdikis gali patirti stresą.

5. Baimė gimdyti

Tokofobija vadinama patologinė nėštumo ir gimdymo baimė. Jeigu turite šią fobiją, tikėtina, kad jums reikės cezario pjūvio. 2019 m. atlikto tyrimo duomenimis, jei moteris bijo gimdymo, tikėtina, kad jai bus atliekamas cezario pjūvis. Kuo stipresnė baimė, tuo didesnė cezario pjūvio tikimybė.

6. Didelis svoris

Tyrėjų teigimu, kai nėščioji daug sveria, didėja tikimybė, kad prireiks gimdyti darant cezario pjūvį. Vienas tyrimas parodė – kai gimdyvė turi antsvorio ar yra nutukusi, didėja rizika, kad nepavyks pagimdyti natūraliu būdu.

7. Stiprus kraujavimas

Kartais gimdymo metu moteriai prasideda stiprus kraujavimas. Jį gali sukelti įvairūs veiksniai – infekcija, preeklampsija, placentos atitrūkimas, labai ilgai užsitęsęs gimdymas. Tokiais atvejais svarbu kuo greičiau išimti kūdikį, kad medikai galėtų sustabdyti kraujavimą. Būtent todėl daromas cezario pjūvis.

8. Didelis kūdikis

Jeigu kūdikis gimdoje užaugo labai didelis, gali būti sunku pagimdyti jį natūraliu būdu. Kaip parodė tyrimas, esant dideliam kūdikiui arba didelei kūdikio galvai, tikėtina, kad reikės daryti cezario pjūvį. Net tada, kai prasideda įprastinis gimdymas, tačiau dėl minėtų priežasčių užsitęsia, gydytojai gali nuspręsti skubiai daryti cezario pjūvį.

9. Gimdos plyšimas

Tai rimta komplikacija, ji gali prasidėti gimdant natūraliu būdu. Kai įtrūksta gimda, kūdikis įsmunka į pilvo ertmę, tada gali prasidėti stiprus kraujavimas, o kūdikis – uždusti. Dažniau taip nutinka moterims, kurioms ankstesnio gimdymo metu jau buvo darytas cezario pjūvis.

Kad kūdikis neuždustų, gydytojai turi kuo skubiau jį išimti, įprastai skubiai daromas cezario pjūvis.

10. Netinkama vaisiaus padėtis

Jei kūdikio padėtis gimdoje yra netinkama, pagimdyti natūraliu būdu bus sudėtinga ar netgi neįmanoma. Taip būna, kai kūdikis pasisukęs veidu, petimi – tokiais atvejais lengviau ir saugiau gimdyti atliekant cezario pjūvį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją