– Kodėl Brazilija?

– Pagrindinis motyvas skristi už Atlanto buvo švogerio vestuvės. Jis ten susituokė su labai dailia brazile. O toliau viskas rutuliojosi į šeimynišką 15 asmenų kelionę, nes norėjosi išnaudoti progą ir pakeliauti po šalį praleidžiant kuo daugiau laiko su šeima.

– Dėl ko labiausiai nerimavote prieš kelionę?

– Pirmiausia nerimą kėlė, pats faktas, kad vyksime pirmą kartą su mažyliu, nes, tikiu, kad visos mamos patiria savotišką nežinomybę, kaip kas bus, kaip pasiruošti skrydžiams, ar vaikui nekils diskomfortas kylant ir leidžiantis lėktuvais, nes pagal planą buvo numatyti 14 skrydžių. Taip pat šiek smalsus nerimas buvo dėl pačios kelionės su nemažu būriu asmenų, kur visi skirtingos asmenybės, nes iki tol mieliau rinkdavausi keliones viena. Bet, nepaisant nieko, viskas virto į tris puikias rugsėjo savaites, leidusias dar pratęsti vasariškas nuotaikas ir pabūti drauge su po pasaulį išsibarščiusia vyro šeima.

Kelionė po Braziliją

– Kaip artimieji reagavo į tokį apsisprendimą? Ar nebuvo sakančių, kad per toli, per sunku bus ir pan.?

– Dažniausiai visi džiaugdavosi pasitaikiusia galimybe, bet buvo ir tokių, kurie sakė, jog prastos atostogos bus, jei vyksime su vaiku ir rekomendavo jį palikti kažkam iš artimųjų Lietuvoje.

– Minėjote, kad laukė net 14 skrydžių. Kaip jiems pasiruošėte (turint omeny, kad keliavote su metukų vaiku)? Kaip mažylis ištvėrė?

– Dėkingai ilgieji skrydžiai sutapo su vaiko naktiniu miegu, o kitų skrydžių metu vaikelis taip pat dažniausiai miegodavo, nes mūsų mažyliui transporto priemonės turi magišką užmigdymo galią. Retais nemiegojimo atvejais naudojome pasiruoštus žaisliukus, knygutes arba tiesiog vaikas užkandžiaudavo. Į lėktuvą nešdavomės dvi kuprines: vienoje pledukas, pagalvėlė, žailsiukai, knygutės, vaistinėlė nenumatytiems atvejams, o kitoje sauskelnės, drėgnos servetėlės, įvairūs užkandžiai, vanduo.

– Kaip vaikas prisitaikė prie laiko pokyčių? Ar dėl to nebuvo problemų?

– Nebuvo problemų dėl prisitaikymo, nes vaikas mažas, miega kada ir kur nori, o naktį svarbiausia jam, kad miegotų bent su vienu iš tėvų, tada ir pats ramiai miega.

Kelionė po Braziliją
Sao Paulo ir Rio de Janeiro susidūrėme su Uber vairuotojų sukčiavimais, kai, pamatę užsieniečius, pasirenka kuo tolimesnį maršrutą norėdami padidinti sumą

– Nuo kokių ligų skiepijotės ir kokiais vaistais kelionei apsirūpinote?

– Vykstant į šią šalį privalomų skiepų nėra, tik, atsižvelgę į kelionės planą, nusprendėme skiepytis nuo geltonojo drugio karštinės.

– Koks oras jus pasitiko Brazilijoje?

– Pirmosios dienos Sao Paule buvo nejaukios, vėsios, reikėjo ir ilgų kelnių, ir megztinių, kurių, beje, jaunikis buvo rekomendavęs nesiimti, tad labai džiaugiamės, kad turėjome pasiruošę šiltesnius rūbus grįžimui į Lietuvą. O toliau visos dienos labai šiltos. Atostogos pasitaikė ant žiemos ir pavasario sandūros, tad 30 laipsnių mums buvo tikrai pakankama.

– Minėjote, kad turėjote nesusipratimų su taksi, papasakokite, kaip nepakliūti į vietinių pinkles?

– Sao Paulo ir Rio de Janeiro susidūrėme su Uber vairuotojų sukčiavimais, kai, pamatę užsieniečius, pasirenka kuo tolimesnį maršrutą norėdami padidinti sumą. Manau, tai gana dažnas atvejis. Bet buvome atidūs nuo pirmojo karto ir sutikrinę maršrutą su žemėlapiais internete, rašėme skundą Uber ir atgavome sumą, kuri buvo padidinta nuo tos, kurią rodė programėlė. Tai pasikartojo bene 3 kartus, bet šiaip Uber tikrai patogu naudotis Brazilijos didmiesčiuose. Galbūt tokia pasitikrinimo sistema galėtų padėti ir kitiems šios paslaugos vartotojams.

Kelionė po Braziliją

– Kokiose vietose dar reikėtų būti atsargesniems? Kur eiti, kur geriau kojos nekelti?

– Mes asmeniškai privengėme naktinimis eiti kažkur į neapšviestas vietas, nesilankėme ir favelose, nors į jas galima susiderinti ekskursijas su gidu. O šiaip, tiesiog rekomenduojame bet kur einant būti atsargiems kaip ir kitose šalyse – nesipuikuoti prabangiais daiktais, pinigais, naudotis seifais viešbučiuose paliekant dokumentus ar didesnes pinigų sumas.

– Buvote prie legendinio Rio paplūdimio Kopakabana. Kaip jums jis patiko?

– Gyvenome visai šalia jo. Ten verda atskiras paplūdimio gyvenimas – kas žaidžia tinklinį, kas futbolą, kas lipdo didžiules smėlio skulptūras, kas fotografuojasi, o kas tiesiog šildosi saulėje ir kt. Per valandą tau gali pasiūlyti ne tik įvairiausių kokteilių, užkandžių, drabužių ar bižuterijos, bet ir mašiną, sraigtasparnį ar butą. Mums šiame paplūdimyje norėjosi pabūti tik du kartus – dieną ir naktį, kad galėtume palyginti garsiojo paplūdimio vaizdus, o šiaip nedžiugino šis paplūdimys smulkiu baltu smėliu, bet jį aplankyti būtina. Kiti Rio paplūdimiai mums asmeniškai patiko labiau.

– Ar buvo kokių nors planų, kuriuos reikėjo koreguoti/keisti vien dėl to, kad keliavote su vaiku?

– Buvo keli momentai, kai negalėjome vykdyti kažkokios pramogos, nes yra apribojimas vaikui pagal amžių – lankymasis urvuose, snorkeling'as ir rafting'as. Kitais atvejais dėl vidudienio karščio vengdavome tingaus gulėjimo paplūdimiuose, ir tiesiog rinkdavomės kokią kitą pramogą.

Kelionė po Braziliją

– Ar patogu Brazilijoje keliauti su vaiku?

– Nebuvome visoje šalyje, bet kiek vykome, tai neturėjome kažkokių didelių bėdų.

– Kokių pramogų vaikams ten yra?

– Kadangi mūsų mažyliui buvo dar tik 1,1 m., nepirkome ir neieškojome vaikiškų pramogų, nes tokiame amžiuje jam įdomiausias tiesiog pasaulio pažinimas, gyvūnai, žmonės, spalvos, vanduo, tai laisvai vykdėme viską, ką sugalvoję.

– Daugelis nerimauja dėl ligų, ar neteko turėti sveikatos problemų keliaujant?

– Asmeniškai man, vyrui ar vaikui neteko. Bet buvo viena lietuvė, kuri turėjo iš arčiau susidurti su ligonine, dėl infekcijos gerklėje. Jos patirtis su gydymo institucija buvo teigiama.

– Koks vietinių požiūris į vaikus? Kokių komplimentų sulaukėte?

– Mūsų mažylis susilaukė labai daug dėmesio dėl išskirtinės spalvos plaukučių ir nuolatinės šypsenos. Praeiviai net kavinėse sustodavo pakalbinti, daugelis norėjo paglostyti, o žodis „lindo“ (gražus) skambėjo kur kas dažniau nei „labas“.

Kelionė po Braziliją

– Kaip dėl maisto? Ar buvo pasirinkimas, ką valgyti metukų vaikui?

– Maistas gana europietiškas, skanus, daug vaisių, žuvų ir jūrų gėrybių patiekalų, bei, žinoma, mėsos, dėl ko mūsų „mėsėdžių“ šeimai labai pasisekė. Mūsų vaikas neturi jokių pastebimų alergijų ar iškirtinių valgymo poreikių, tad valgyti tikrai buvo ko.

– Gal ir patiems teko ragauti ko nors egzotiško?

– Valgėme krokodilieną ir vietinių įvairių vaisių, kurių pavadinimų neįsiminiau.

– Kaip dėl kainų? Ar brangiau nei Lietuvoje? Gal galėtumėte palyginti? Tarkime, kiek kainuoja buteliukas vandens ar viena nakvynė viešbutyje, vakarienė?

– Mano manymu, kainos panašios. Viešbučių yra ir pigesnių, ir brangesnių, pvz., nuomavomės privačią vilą, kur už 5 naktis dviems suaugusiems ir vaikui sumokėjome 450 Eur. Vandens buteliukas, priklausomai nuo vietos, kur perkama, bet kainuoja apie 2 Eur. Restoranuose kainos dažniau mažesnės nei Lietuvoje.

– Kas paliko didžiausią teigiamą įspūdį? O kas didžiausią – neigiamą?

– Didžiausią teigiamą įspūdį kūrė šilti orai, kai tuo metu iš Lietuvos vis sulaukdavome žinių apie lietų ir atvėsusius orus, bei, žinoma, floros ir faunos įvairovė. Neigiamą įspūdį kūrė netvarka gatvėse, įvairios šiukšlės mažesniuose miesteliuose suverstos net ant kelio vidurio, bei deginamos pakelės, kurios driekiasi išstisais kilometrais – nudegusi ne tik žolė, bet ir medžiai.

Kelionė po Braziliją

– Kiek miestų apvažiavote? Kiek truko kelionė?

– Mūsų kelionė truko 24 dienas skaičiuojant su ilgaisiais skrydžiais į ir iš Brazilijos. Aplankėme Sao Paulo, Rio de Janeiro, Patos de Minas, Arraial d'Ajuda, Porto Seguro, Trancoso, Campo Grande ir jo apylinkės, Foz do Iguasu.

– Ar tai buvo pirmoji kelionė su vaiku? Nesvarstėte galimybės keliauti vieniems?

– Tai buvo pirmoji tokia ilga kelionė su mažyliu, tačiau nuo pirmos akimirkos nedvejojome, jog vyksime visa šeima, nes trijų savaičių laikas pasirodė per ilgas palikti tokį mažą vaiką.

– Gal buvo kokių nutikimų, kurie jums įsiminė?

– Iš tikro, tai kiekvienas kelionės etapas buvo įsimintinas ir kupinas įspūdžių. Rekomenduojame kartais nebūti tiesiog turistais, o pabandyti atrasti kažkokių naujų patirčių, net ir keliaujant su vaikais. Pvz. Rio de Janeiro kilti į Corcovado kalną pėsčiomis. Visą kelionę į kalną, mus lydėjo marmozetės, o kai po 3 val. kopimo pasiekėme Kristaus atpirkėjo statulą, visas miestas, visi paplūdimiai, kalnai po tokio iššūkio tapo daug kartų įspūdingesni. Kelionė sutapo su sukarintos gamtos apsaugos būriu, kurie mus lydėjo iki pat viršūnės. Turint galimybę rekomenduojame apsilankyti braziliškos gyvos muzikos ir šokių klube „Rio Scenarium“, kuriame sambos žingsneliu šoka kiekvienas įžengiantis į šokių aikštelę – tarsi nedidelis sambos festivalis. Dar rekomenduojame snorkeling'ą Rio sucuri upėje, kuri laikoma skaidriausia Brazilijoje ir rafting'ą Eco Park Porto da Ilha, piranijų žvejojimą ir krokodilų gaudymą Mirandos upėje.

BendruomenėKeliaujančios mamos“ – tai daugiau nei 20 tūkst. kelionių su vaikais ekspertų vienoje vietoje! Dalinamės kelionių patirtimis ir patarimais, diskutuojame, atsakome į kylančius klausimus, susipažįstame ir randame bendrakeleivių naujoms kelionėms kartu! Rasti mus paprasta: Facebook grupėČIA, FB puslapisČIA.