– Papasakokite apie save: kiek turite vaikų ir kokį vaidmenį kelionės atlieka jūsų gyvenime?

– Turiu dvi dukras, kurias skiria 14 metų. Su vyresnėle keliaujame dviese jau nuo jos 6-ojo gimtadienio, tai tarsi mūsų rudens ir žiemos atostogų tradicija, o tuo pačiu ir būdas pabūti su vaiku bent po savaitę ištrūkus iš darbų ir rutinos. Kelionėse augome kartu: dukra Egipte prakalbo angliškai dar nelankydama mokyklos, puikiai prisimena ir pieninį dantuką paliktą Barselonoje „dantukų fėjai“ po pagalve, įveiktą aukščio baimę pasivaikščiojant stiklinėmis grindimis Eifelio bokšte, riedėjimą šimtamečiu traukinuku Maljorkos kalnų tuneliais ir daug kitų nuotykių. Nuo mažumės ji pasižymėjo kantrybe vėluojant skrydžiams ir važiuojant ilgus atstumus traukiniu ar autobusais, tad niekada nesusimasčiau, kad vaikai gali keliones kažkam apsunkinti... Esame atostogavę ir „viskas įskaičiuota“, bet labiau mėgstame savarankiško tipo keliavimą, kai gali tyrinėti šalį pasirinkdamas kaip nori, o ne kur veža. Tačiau prieš porą metų, keliones teko pristabdyti, nes atsirado ir mažoji sesė.

Keliaujančios mamos

– Kaip kilo idėja suburti keliaujančias mamas?

– Gimus jaunėlei, metus laiko keliones buvau atidėjusi, nes vis atrodė per anksti... Tačiau artėjant pirmajam mažylės gimtadieniui, susikaupiau pirmai kelionei su ja – juk gimtadienis smagesnis saulėtoje Italijoje nei po darganotu rudens dangumi Lietuvoje. Pradėjau dairytis bilietų ir supratau, kad man trūksta daug specifinės informacijos – kaip pirkti bilietą kūdikiui, kad nepermokėtume, kokiose vietose rinktis vietas, kad būtų patogu, ar galima pasiimti į lėktuvą vandens ir košelių, kokios sąlygos vežtis vežimėlį, kitus vaiko daiktus, ar vykstant su mažyliais yra kokie patogumai arba ribojimai oro uostuose ir lėktuvuose. Pasijaučiau visai „žalia“, o pradėjusi ieškoti trūkstamos informacijos internete, jos pasigedau dar labiau, nes klausimų tik daugėjo, o atsakymų neradau arba jie buvo netikslūs, pasenę. Tada ir gimė „Keliaujančios mamos“ – sukūriau uždarą grupę feisbuke ir pirmosiomis narėmis pakviečiau tapti savo keliaujančias su vaikais drauges, norėdama sužinoti jų keliavimo patirtis, gauti patarimų savo kelionei. Iš jų sulaukiau pritarimo ir palaikymo, kad tai labai gera idėja. Po tokio mažo „rinkos tyrimo“ nusprendžiau turiningai panaudoti savo „mamos atostogas“ – skyriau laiką ne tik pomėgiui keliauti, bet ir šią, atrodytų eilinę feisbuko mamyčių grupę, paversti į bendruomenę naudingą visoms keliaujančioms mamoms.

Vilma Vainorė
Faktas yra tas, kad tėčių, planuojančių šeimos atostogas, o juo labiau išdrįstančių keliauti vien su savo vaikais be mamos, yra labai labai mažai

– Kiek dabar mamų yra jūsų grupėje?

– Prieš 9 mėnesius užsimezgusi idėja neįtikėtinu greičiu išaugo ir dabar jungia virš keliolikos tūkstančių aktyvių mamų. Dabar mamos gali rasti visus atsakymus į savo klausimus apie keliones su vaikais bei naujų idėjų vienoje vietoje – tereikia interneto paieškoje įvesti „Keliaujančios mamos“ ir pasirinkti sau patogiausią socialinę erdvę ar internetinę svetainę.

Registruotam prekės ženklui „Keliaujančios mamos“ šiandien priklauso uždara „Keliaujančios mamos“ grupė feisbuke, vienijanti daugiau nei 11 000 aktyvių keliautojų su vaikais ir norinčių tokiais tapti. Šioje grupėje vyksta diskusijos, ieškoma atsakymų į klausimus, dalijamasi patirtimi ir kelionių įspūdžiais, ieškoma bendrakeleivių bendroms mamų kelionėms. Taip pat turime ir viešą Keliaujančių mamų feisbuko puslapį (daugiau kaip 5000 sekėjų), jame vyksta įvairūs konkursai, kuriuose galima laimėti apsilankymus su vaikais įvairiose pramogų vietose, parodose, parkuose. Gražiausiais ir įdomiausiais kelionių kadrais dalinamės instagrame. Taip pat jau turime internetinę svetainę www.keliaujanciosmamos.lt , kurioje visą kelionėms su mažaisiais reikalingą informaciją ir įdomiausias istorijas koncentruosime vienoje vietoje, skelbsime specialius pasiūlymus, kviesime istorijomis dalintis ir keliaujančias mamas tinklaraštininkes.

Keliaujančios mamos

– Grupėje mamos ne tik dalijasi įspūdžiais, patarimais, bet ir ieško kompanijos. Gal žinote kokių istorijų, kai pavyko mamoms susirasti kelionių draugę?

– Keliaudama su vyresniąja dukra jau anksčiau pagalvodavau, kad keliauti 2,3 ar 4 mamoms būtų tikrai ekonomiškiau, drąsiau ir smagiau nei po vieną. Bet noras išbandyti bendras mamų keliones savo kailiu išsipildė tik įkūrus Keliaujančių mamų grupę ir čia radus bendraminčių. Bendrakeleivių ilgai ieškoti neteko, tad šių metų vasario mėnesį 3 mamos kartu su vaikais savaitei iš Kauno išskridome į Kiprą pasidžiaugti beveik vasarišku oru, kai Lietuvą dar dengė sniegas. Pirma bendra mamų kelionė pavyko, dalinomės įspūdžiais ir naudinga informacija iš Kipro su grupės mamomis, sulaukėme nemažai susidomėjimo. Taip pat pasidarė aišku, kad vykstant į tokias bendras keliones labai svarbu atsižvelgti į vaikų amžių, kad būtų paprasčiau suderinti dienos režimą ir interesus. O tada jau sekė kitos bendros mamų kelionės, į kurias vykau su savo mažąja dukra: kovą tris savaites praleidome Tailande, balandį lankėmės Italijoje ir San Marine, gegužę išbandėme kelionę keltu į Švediją. Dabar tradicija ieškoti bendrakeleivių jau išplito grupėje – laisvai gimsta naujos kelionių idėjos, mamos jungiasi kelionėms, o visa Keliaujančių mamų bendruomenė nekantriai laukia pasidalinimų įspūdžiais ir patirtimi iš visų keliautojų.

Keliaujančios mamos

– Ar nesulaukiate pasipiktinusių tėčių, kodėl grupė būtent mamoms?

– Grupės aprašyme yra paminėta, kad čia laukiami ir tėčiai keliaujantys su savo vaikais, šeimomis. Narystę grupėje patvirtiname, jei matome, kad tėtį į grupę pakviečia mama, arba pats tėtis turi pateikti motyvuotą prašymą jungtis į grupę, o mes dar peržiūrime jo anketą. Taip darome, nes nesiekiame, kaip dauguma influencerių, dirbtinai arba bet kokia kaina didinti savo auditorijos, o atvirkščiai, prijungiame tik tikrai besidominčius ir kiek įmanoma patikrintus fizinius asmenis, nes siekiame (kiek tai realu internete) grupę išlaikyti draugišką, informatyvią, palaikančią ir be atsitiktinių ar piktybinių veikėjų. Tiesa, buvome sulaukę net pasiūlymų sukurti atskirą grupę tėčiams, bet faktas yra tas, kad tėčių, planuojančių šeimos atostogas ir susiduriančių su daugybe tokio planavimo klausimų, o juo labiau išdrįstančių keliauti vien su savo vaikais be mamos, yra labai labai mažai... Keliaujančių mamų grupėje keliaujantys tėčiai sudaro tik nepilnus 3 proc. narių, bet jų nuomonė yra lygiai taip pat gerbiama kaip grupės narių mamų.

– Papasakokite savo įsimintiniausią kelionę su vaikais?

– Įsimintiniausia kelionė įvyko šį kovą. Anksčiau keliaudavau su vaikais tik Europoje, nes taip atrodė „saugiau“, bet grupėje kilus diskusijai kelionės į Aziją tema, su kitomis mamomis Diana ir Asta pasidavėme avantiūrai jungtis į bendrą kelionę Azijos kryptimi, nors anksčiau nei viena neturėjome kelionių patirties Rytų šalyse. Ir štai taip, vedinos savo svajonių, gana netikėtai net mums pačioms po poros savaičių nuo diskusijos pradžios atsidūrėme Tailande su vaikais, kuriems tuo metu buvo nuo 1 iki 2 metukų. Visą kelionę susiplanavome savarankiškai, grupėje patarimais padėjo ir kitos mamos jau buvusios Tailande. Esminius kelionės momentus aptarusios viber, įsigijome lėktuvo bilietus Vilnius-Oslas-Krabi ir užsisakėme pirmai parai nakvynę Tailande, o gyvai susipažinome jau Vilniaus oro uoste prieš skrydį. Skrydžiai su persėdimais Vilnius-Oslas-Krabi truko beveik parą, o išlipus iš lėktuvo Tailande pasitiko +38 laipsnių karštis ir 5 valandų skirtumas. Bet tai labiau veikė mus, o ne vaikus, kurie jautėsi šalia mamų puikiai! Žinojome ir apie mus laukiančius kultūrinius skirtumus, bet pradžioje jautėmės, švelniai tariant, nustebintos – tailandiečių supratimas apie transporto priemonių ir eismo saugumą, higieną labai skiriasi nuo mūsų, o išskirtinis dėmesys vaikams ir džiugino, ir stebino. Didžiulį įspūdį paliko vietinė virtuvė, kuria mėgavomės kartu su vaikais, nors vienas keliavęs vaikutis yra alergiškas. Išragavome nuo restoranų iki gatvės maisto, kurio pradžioje privengėme, bet įsidrąsinusios įsitikinome, kad toks maistas pats skaniausias! Įsiminė ypatingai spalvoti saulėlydžiai, kuriuos kas vakarą sutikdavom prie Andamanų jūros, kelionės tuk-tukais, Tigro urvo šventykla kalnuose, ekskursija džiunglėse ir maudynės natūraliuose Smaragdiniuose baseinuose, plaukimas tradicine tailandiečių valtimi į salas. Neslėpsiu, buvo ir sunkių, ir smagių, ir fantastinių momentų, bet kelionę dabar atsimename kaip vieną geriausių gyvenimo nuotykių, kuris padovanojo ir draugystę, besitęsiančią ir šiandien.

Keliaujančios mamos

– Ką patartumėte kitoms mamoms – keliauti su vaikais ar be jų?

– Keliaujančioms mamoms net nekyla klausimas keliauti su ar be vaikų, aišku tik su jais! O aš gal labiau norėčiau patarti svajojančioms, bet neišdrįstančioms to padaryti, ar susilaukusioms pirmagimių, kai viskas atrodo baugu ir nežinoma – neužsidarykite namuose gimus vaikams, tai ne nuosprendis kelionėms, keliauti kartu su jais!

Vilma Vainorė
Didžiausias bėgimas ir nusivylimo jausmas atsiranda, kai prisiplanuojama begalė veiklų, būtinai reikalingų aplankyti objektų ar viskas įspraudžiama į tikslius laiko rėmus

– Kaip atostogas su vaikais paversti poilsiu, o ne nuolatiniu bėgimu?

– Vienintelis patarimas šiuo klausimu – tai nesistengti išsikelti savo atostogoms su vaikais per didelių lūkesčių. Didžiausias bėgimas ir nusivylimo jausmas atsiranda, kai prisiplanuojama begalė veiklų, būtinai reikalingų aplankyti objektų ar viskas įspraudžiama į tikslius laiko rėmus. Tada atostogos virsta kančia visiems. Aš savo kelionėse supratau, kad svarbiausia yra buvimas su savo vaiku čia ir dabar. Jei vaikui patiko kokia nors žaidimų aikštelė ar parkas pakeliui į muziejų, kurį planavote aplankyti, pamirškite muziejų, atsigerkite puodelį kavos ar arbatos ir stebėkite, koks laimingas jaučiasi žaisdamas jūsų vaikas. Muziejai palauks, o jūs pasidžiaukite vienas kito artumu ir draugija, nes laikas bėga labai greitai ir vaikai sparčiai užauga.

– Gal iš savo patirties ar kitų turite krypčių, kur su vaikai keliauti patogiausia? Ką rekomenduotumėte?

– Iš savo patirties net neturiu krypčių, kurios buvo „nepatogios“. Renkantis keliones ir keliavimo būdus, viskas priklauso nuo nusiteikimo ir pomėgių. Grupėje turime daugybę įkvepiančių pavyzdžių: mamos aplanko ne visada „turistines“ šalis ir vietas – pavyzdžiui Kolumbiją, Panamą, arba išvyksta savanoriauti su vaiku į Aziją. Yra mamų, kurios gimus kūdikiui „mamos atostogas“ nusprendžia praleisti Vietname ar Šri Lankoje, o yra aktyviai keliaujančių visur su savo 3 , 4 ir net 5(!) vaikais. Kelionės būdai vėlgi patys įvairiausi: su vaikais keliaujama ekonomiškai ar prabangiai – kaip kas mėgsta ir gali sau leisti. O transporto priemonės – autobusai, traukiniai, automobiliai ir kemperiai, lėktuvai ir laivai – mamų išbandytos ir naudojamos visos, atsižvelgiant į individualius poreikius. O jei pritrūksite idėjų savo kelionėms ar turėsite klausimų – visada jums pagelbės „Keliaujančios mamos“, tiesiog užsukite į grupę, kurią tikrai lengvai rasite feisbuke!

– Ką pasakytumėte tiems, kurie vis tik įsitikinę, kad mažiems vaikams kelioninių įspūdžių nereikia ir tai juos tik nuvargina?

– Mažo vaiko pasaulis yra mama. Jei ji laiminga, nepaskendusi rutinoje ir kasdieniuose rūpesčiuose, pasisėmusi naujų įspūdžių ir yra šalia – laimingas yra ir vaikas. Tikrai neraginu vos kelių savaičių kūdikio bereikalingai skraidinti tarkim savaitgalio kelionei į Paryžių, kad pakiltų į Eifelio bokštą... Geriau skirkite laiko pažinti savo vaiką, priprasti prie jūsų ir namų. Bet jei yra būtinybė skristi net ir su tokio amžiaus vaiku – nereikia iš to daryti baubo ar kažko bijoti – maži vaikai labai greitai prisitaiko, svarbiausia, kad mama ir pienas šalia... O kelionėse vaikai auga labai greitai ir, ko gero, patys gražiausi vaikystės prisiminimai jiems lieka iš kelionių!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (224)