Pateikiame redaguotą V. Kučevskyj pasakojimą.

„O dabar rimtai [keiksmažodis]! Buvom burgerkinge, ten „Chicken Nuggets“, „Coca-Cola“ ir t.t. Vaikai geros nuotaikos, aš irgi. Šalia, na, prie gretimo stalo, sėdėjo moteris, skaitė telefoną <...> aš nekreipiau dėmesio, bet... Prie jos priėjo vaikas <...> ir sako: „Mama, noriu valgyt!“ Ta išsitraukė papą ir tas stovėdamas čiulpė. Vaikui buvo ne mažiau 7 metų! <...> aš galvojau, kad jis pavalgęs parūkyt eis. Mano vaikai žiūrėjo lygiai kaip aš, su atidarytom burnom, klausė atsargiai:
– Tėti, kas čia per..?!
– Nuuuu... Valgo...
Ir čia kad pasipylė klausimai! Ką valgo? Iš kur? Ar mes irgi taip galim? (Norėjau pasakyt, kad aš ir pats ne prieš būčiau „užkąst“, bet juk pavyzdį reikia rodyt...) Ar tu mus maitinai taip? Kodėl ne? Kodėl vyrai neduoda pieno?
Aš nieko prieš maitinančias krūtimi, na bet 7 metų?! Čia jau fetišas kažkoks...“

V. Kučevskyj sekėjai juokavo, kad taip ši mama sutaupo nepirkdama sūnui pietų ir, žinoma, kaip visada daugiausia kliuvo supermamytėms, kurioms neva normalu žindyti savo vaikus kad ir iki pilnametystės. Vis dėlto dauguma konstatavo, kad tokia situacija nėra normali ir tokio didelio vaiko žindymą galima prilyginti jo tvirkinimui.

Žindymas – malonumas ir mamai

Tokią teoriją patvirtino ir seksologas-psichoterapeutas Vitalius Žukas. Paprašytas pakomentuoti šią situaciją, specialistas patikino, kad žindyti tokį didelį vaiką jau yra nukrypimas nuo normos. „Galima sakyti, kad ši mama tvirkino savo vaiką. Matyt, ji reikiamu laiku nepatenkino vaiko poreikių ir visa tai nusitęsė iki tokio vėlyvo amžiaus, o berniukui galimai išsivystė Edipo kompleksas – dabar jis jau realiai nori mamos. Arba vaikas yra tokia nerimastinga asmenybė ir šitaip įpratęs nusiraminti. Akivaizdu, kad užaugus šiam vaikui erotinio susijaudinimo metu svarbiausios bus krūtys. Toks žmogus, pajutęs menkiausią susierzinimą, nerimą ar įtampą, iškart ieškos moters krūties. Manyčiau, šiai mamai jau metas ieškoti pagalbos“, – sakė V. Žukas.

Kritikavo seksologas ir viešą žindymą. Jo tikinimu, tai yra intymus procesas, todėl nereiktų taip „demonstruotis“ ir verčiau naudotis tam skirtais vaiko ir mamos kambariais. „Vis dėlto tai labai intymu, o moterys, kurios žindo viešai, linkusios į ekshibicionizmą. Procesas abipusis – neužmirškime, kad malonumą patiria ne tik vaikas, moteris irgi jaučia tam tikrą pasitenkinimą. Speneliai moteriai yra stipri erogeninė zona, aš pats nustebau perskaitęs mokslininkų studiją, kad jie užima antrą vietą po klitorio. Žindančiai mamai išsiskiria oksitocinas, kuris išsiskiria ir orgazmo metu“, – paaiškino V. Žukas.

Seksologas akcentavo, kad vaiko žindymo iki dvejų, o pagal kai kurias mokyklas – iki trejų metų, yra nepaprastai svarbus etapas žmogaus gyvenime. Pasak jo, jeigu šio etapo mes neturime, jokie kiti etapai vėliau jo negalės kompensuoti: „Pirmi dveji metai yra esmė. Kūdikis turi turėti galimybę priglusti prie mamos krūties, būti paimtas ant rankų, kai tik jam to reikia, – tik taip gali užaugti brandžios asmenybės. Bet taip būna retai, mamos anksti išeina į darbus, todėl mes beveik visi turime vienokių ar kitokių neurotinių simptomų.“

Pirmaisiais metais kūdikiui jau formuojasi pirmieji seksualiniai impulsai. Kūdikis, kaip pasakojo V. Žukas, malonumą patiria dar būdamas motinos įsčiose ir čiulpdamas savo pirštuką. „Žindomas kūdikis patiria pirmuosius erotinius impulsus ir taip formuojasi seksualumo pradmenys, todėl šis laikotarpis yra be galo svarbus, bet reikiamu metu. Kūdikiui svarbus čiulpimo refleksas vėliau transformuojasi į galingą troškimą susidėti su mylimu žmogumi. Nėra didesnio moters gerbėjo už jos kūdikį. Burnos gleivinė, lūpos yra pradinė kūdikio pasitenkinimo vieta ir krūties žindymas jam yra nuostabiausias patyrimas. Tai yra seksualinis jo tikslas, žinoma, dar ne toks, kaip suaugusiųjų žmonių, dar tik pradinis noras, o burna yra seksualinio instinkto šaltinis. Žįsdamas kūdikis patiria ypatingą oralinį malonumą, kuris vėliau gali tapti bet kurio seksualinio ryšio tikslu ir pagrindu. Oralinis seksas mėgstamas abiejų lyčių, kunilingas taip pat mėgstamas“, – dėstė seksologas.

Anot V. Žuko, čiulpimo refleksas toks stiprus, kad neišaugamas kartu su kūdikystės vystyklais, o nepatenkintas žindymo poreikis gali nuvesti į priklausomybes. „Kodėl norėdami nusiraminti vyrai griebiasi cigaretės? Dėl čiulpimo reflekso – taip nesąmoningai atkartoja būseną, prie ko buvo pripratę pirmaisiais savo gyvenimo metais, žįsdami krūtį. O jei pirmuosius dvejus metus vaikas nebus žindomas, vėliau, jau suaugęs, gali būti labiau linkęs į priklausomybes – nuo sekso, narkotikų, rūkymo“, – sakė seksologas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)