Neseniai Delfi Šeima domėjosi, kaip Lietuvos darželinukai švęs savo išleistuves (straipsnį rasite čia). Tekstui susilaukus didelio susidomėjimo nusprendėme išsiaiškinti, kaip išleistuves ar mokslo metų pabaigos šventę švenčia vyresnių klasių mokiniai.

Pasirodo, ypač dažnai pasitaikanti moksleivių pramoga šiemet – kelionės. Vieni keliauja po Lietuvą, o kiti traukia į užsienį.

Keliaus į Kuršių neriją

Šeštą klasę valstybinėje mokykloje baigiančio berniuko mama Vitalija iš Vilniaus – patenkinta: „Esu dėkinga, kad pagaliau pavyko patekti į klasę su daugmaž sveiko proto tėvais, kur reikalus sprendžiame mandagiai, civilizuotai ir organiškai. Apie šių metų pabaigtuves kažkas grupėje tiesiog parašė „tai ką veiksim šiemet?“, komentaruose pasidalinome keletu idėjų, prabalsavome ir maždaug per parą vaikams išrinkome kelionę į Kuršių neriją, nes labai puiki pažintinė programa. Be to, ir vaikai jau ūgtelėję – nebenori visų tų animatorių, balionų ir fėjų slėnių“, – pasakojo vilnietė.

Paklausta, kiek atsieis ši pramoga, moteris pasidalijo, kad trijų dienų kelionė vaikui kainuos 118 eurų. Tėvai savo atžalai paskirs ir kažkiek kišenpinigių. Mokslo metų pabaigos proga taip pat numatytos ir dovanos auklėtojai. „Kiekvienais metais auklėtojai kaip padėką dovanojame puokštę ir knygyno dovanų čekį. Dar nežinau, kokia suma bus šiemet, bet spėčiau, kad apie 50–70 eurų“, – dalijosi vilnietė Vitalija.

Moteris sako, kad mokykloje niekada nekyla konfliktų dėl renkamų sumų. „Viena mama reguliuoja klasės finansus, tai kam sunku, gali parašyti jai asmeniškai ir jų rinkliavos bus sumažintos arba, priklausomai nuo situacijos, jie apskritai bus atleisti nuo rinkliavų. Pavyzdžiui, klasėje turime ukrainietį berniuką, kurio šeima vis dar kabinasi į gyvenimą čia. Tėvai bendru susitarimu susimeta jo įnašo daliai ir jis visur keliauja bei dalyvauja nemokamai. Žinoma, konfidencialiai, kad vaikas nejustų atskirties nuo kitų vaikų, bendraklasiai to nežino“, – pasakojo mama.

Keliaus į Trakus

Vilnietės Jolantos dukra šiemet valstybinėje progimnazijoje baigia 8 klasę. Besitardami pokalbių grupėse tėvai nusprendė šventei už vaiką skirti 70 eurų. „Renkamos sumos maloniai nustebino“, – sako moteris ir teigia girdėjusi pasakojimų apie didžiules šventes ir įspūdingas renkamas sumas. „Mano atveju piniginė dalis priimtina ir atrodo prasminga – tik tiek, kiek reikia, ir tai, kas tikrai teiks džiaugsmą vaikams“, – džiaugiasi ji.

Paklausta, kaip atrodys šventė, Jolanta pasakoja, kad birželio pabaigoje bus įteikti baigimo pažymėjimai. O birželio pradžioje vyks neoficialioji šventės dalis. „Vaikai labai norėjo išvykos su nakvyne. Traukiniu vaikai nuvyks iki Trakų, kur paplaukios laivu ir bus nuvežti į sodybą netoliese. Sodyboje laukia žaidimai ir vaišės“, – dalijosi moteris.

Mergaitės mama teigia, kad jų klasėje susipriešinimo dėl sumų ir šventės nekilo, planavimas buvo konstruktyvus, vyko tarpinės apklausos. „Man patinka, kaip viskas suderinta. Tai etapo pabaiga ir ji turėtų būti įsimintina. O svarbiausia, kad įsimintina ji būtų vaikams. Dažnai ši svarbi dalis būna pamiršta – prabangi šventė daro įspūdį tėvams ir giminėms, o vaikams geriausia pramoga – pabūti su draugais“, – dalijosi vilnietė.

Keliaus į Italiją

Dar viena mama iš Vilniaus – Justina – šiemet džiaugiasi dukrai baigiant 8-ąją valstybinės progimnazijos klasę. Moteris sako, kad pati gyvenime labiausiai vertina keliones, todėl, kai paaiškėjo, kad esama ypatingų sąlygų vaikus išvežti net į pačią Italiją, labai džiaugėsi. „Beveik visi tėvai tam pritarė, nes dauguma mūsų galvoja, kad geriau kartą kokybiškai, kad ir brangiau, negu pigiau, bet su mažiau išliekamosios vertės“, – sako moteris.

Paklausta, kokios tos ypatingos sąlygos, aštuntokės mama sako, kad tėvams teks sumokėti tik už vaikų kelionę ir maistą, savo nuožiūra duoti kišenpinigių. Nakvynė jiems – nekainuos. „Vienos mamos sesuo nutekėjo į Italiją, kur vyro tėvai turi kaimo turizmą. Ten jie vaikus priims visiškai nemokamai, net ir maitinimą gausim pigiau – tiek, kad šeima neišeitų į minusą“, – džiaugėsi vilnietė.

„Vaikai po Italiją keliaus savaitę, važiuos klasės auklėtoja, dalis tėvų. Iš klasės nevyks keletas vaikų, bet dauguma – dėl savo asmeninių planų. Vienam berniukui varžybos, kita šeima patys susiplanavę dar įspūdingesnę kelionę“, – dalijosi mama. Ji sako, kad už viską išeis vos šimtu daugiau nei kitų jos pažįstamų vaikų šventės, bet tikslios sumos kol kas negali įvardyti, nes šiuo metu organizuojantys tėvai dar yra paskutinėse derybų stadijose dėl transporto.

Mama teigia, kad būdavo daug labiau gaila neadekvačių sumų pramogoms darželyje, kurių vaikai neįvertindavo. „Ar gali vaikui būti didesnė pramoga nei keliauti su savo geriausiais draugais? Vasara, šiluma ir kompanija tokioje ypatingoje šalyje – negaila nė cento“, – teigia ji.

Keliaus į Latviją

Kaunietis Vilius šiemet taip pat švęs sūnaus valstybinės progimnazijos išleistuves. Šiuo atveju tėvai taip pat nutarė, kad geriausia dovana ir pramoga vaikams – kelionė. Vaikai tris dienas keliaus po Latviją, o kelionės organizavimu, kaip dalijosi vyras, užsiėmė kelios iniciatyvios mamos. „Kiek mums tai kainuos, dar nežinome, bet tikrai nereiks imti greitojo kredito“, – juokiasi vyras.

Tėvai taip pat planuoja dovaną mokytojai. „Ne todėl, kad taip reikia, o tikrai nuoširdžiai, iš visos širdies norime padėkoti už jos kantrybę, atsidavimą ir meilę savo auklėtiniams. Vaikai ja pasitiki“, – paaiškino kaunietis.

„Mums atrodo, kad išleistuvės visų pirma yra šventė vaikams, jei jiems gerai, tai ir mums gerai. Svarbiausia yra sutramdyti neadekvačius iniciatorius su pinigų kapšu ir be fantazijos. Jei tai pavyksta, bus puikūs prisiminimai apie šventę, kiek ji bekainuotų“, – samprotavo vyras. Jis, kaip ir kita mama, taip pat pastebėjo, kad dažniausiai nesutarimai tarp tėvų kyla darželių išleistuvių klausimais, o po to žmonės nurimsta ir pasidaro lengviau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją