Dvejus savo paauglystės metus vaikinas praleido tarp vaikų globos namų sienų, tačiau vėliau jis atrado naują gyvenamąją vietą, kuri, anot Luko, jam patiko iškart.

„Vaikų teisių darbuotojos man pasiūlė apžiūrėti Jaunimo namus, kuriuos turi SOS vaikų kaimai Lietuvoje. Jau pirmąją dieną supratau, kad man patiktų juose gyventi, tad nieko nelaukdamas po kelių savaičių į juos ir persikėliau.“

Savarankiškumo išmoko dar paauglystėje

Lukas tikina, kad gyvenimas Jaunimo namuose jam patinka. Visi juose gyvenantys jaunuoliai yra motyvuoti ir siekia savo tikslų, rašoma pranešime spaudai.

„Man čia nėra sunku, nes savarankiškumo išmokau dar gyvendamas mokyklos bendrabutyje. Žinoma, pati pradžia būna sunkiausia, reikia laiko, kad įsivažiuotum į kasdienybę, priprastum prie vyraujančių taisyklių. Tikriausiai sunkiausia yra sutarti su kitais Jaunimo namų gyventojais, nes kiekvienas gyvename savo gyvenimus.“

SOS vaikų kaimų jaunimo programų dalyviai – tai 18-os sulaukę arba savarankišką gyvenimą pradėti nusprendę jaunuoliai. Tie, kurie užaugo SOS vaikų kaime, sulaukę 16-os, gali persikelti į Jaunimo namus, kuriuose ruošiasi savarankiškam gyvenimui, pamažu gaudami vis daugiau laisvės už tai reikalaujant vis didesnės atsakomybės. Juose jiems padedama įgyti išsilavinimą, įsitvirtinti darbo rinkoje. Net ir išsikrausčius iš Jaunimo namų bei persikėlus gyventi savarankiškai, galima ir toliau dalyvauti jaunimo programose, kurių tikslas, kad jaunuolis gebėtų savimi pasirūpinti. Nuo 2015 metų Jaunimo namuose gyventi ir programose dalyvauti gali ne tik SOS vaikų kaimuose užaugę vaikai. Tad, nors Lukas augo kituose vaikų globos namuose, tolimesnę pagalbą ir paramą rado SOS vaikų kaime.

Vaikinas džiaugiasi, kad nors ir yra savarankiškas bei sprendimus priimti geba pats, visuomet žino, kad Jaunimo namų darbuotojai, socialiniai darbuotojai visuomet yra šalia ir gali patarti visais jam rūpimais klausimais.

Lukas

„Kiek įmanoma, stengiuosi išsiversti be aplinkinių pagalbos – suprantu, kad privalau pats rūpintis savimi. Žinoma, būna tikrai sudėtingų situacijų, tačiau patarimų ir pagalbos prašau tik tuomet, kai matau, kad vienas pats kažko atlikti nesugebėsiu.“

Tikisi tapti puikiu programuotoju

Jaunimo namuose Lukas dažniausiai laiką leidžia ruošdamas namų darbus arba programuodamas. Programavimas – didžioji jo aistra, kuria susidomėjo dar vaikystėje.

„Programavimą atradau, kai buvau vienuolikos metų. Tuomet brolis turėjo kompiuterį ir retkarčiais leisdavo pažaisti įvairiausius žaidimus. Būtent per žaidimus susipažinau su keletu žmonių, kurie man pasiūlė susikurti bendrą žaidimo serverį su modifikacijomis. Dabar nuo žaidimų perėjau prie svetainių ir serverinių programavimo“, – pasakoja Lukas.

Matydami Luko užsidegimą ir norą gyvenimą sieti su technologijomis SOS vaikų kaimai rado jam galimybę tobulėti ir siekti savo tikslo. Jis turėjo galimybę pagilinti savo žinias ir lankyti „Code Academy“ rengiamuose programavimo kursuose. SOS vaikų kaimų organizacija džiaugiasi, kad šiuos kursus Lukui padovanojo minėtoji akademija ir technologijų kampanija „Tesonet“.

„Būti viena lyderiaujančių technologijų kompanijų Lietuvoje ne tik didelis džiaugsmas, bet ir atsakomybė. Kasdieną įdarbindami daugybę talentų nuolat galvojame ir apie ateitį – jaunosios kartos ugdymą ir jų perspektyvas darbo rinkoje. Suprantame, kad jų ateitis priklauso nuo išsilavinimo, bei įgytos profesijos, todėl sužinoję apie Luką iš SOS vaikų kaimų Lietuvoje ir jo svajonę tapti IT specialistu negalėjome likti abejingi. Pasitarę su „Code Academy“ padovanojome jam „Front-End“ pradedančiųjų kursus ir tikimės, kad mokymosi procesas bus įdomus bei ateityje atvers jam kelius į svajonių darbą,“ – sako Monika Okmanė, „Tesonet“ personalo vadovė.

„Code Academy“ dėstytojas Lukas Vaičekauskas vedęs ir minėtąjį pradedančiųjų kursą teigia, kad Lukas – šaunus mokinys, jau turintis nemenką pagrindą IT srityje: „Lukui mokytis sekėsi gerai, jis darbštus. Kursuose jis buvo aktyvus, greit įsisavindavo naują informaciją, o pateiktos užduotys jam nepasirodė lengvos“.

Pats Lukas sako, kad deda visas pastangas, kad jo svajonė taptų realybe ir džiaugiasi turėta galimybe pasitobulinti su IT srities profesionalais: „Šiuo metu labiausiai man rūpi 12-tos klasės egzaminai ir programavimo kursai. Po mokyklos baigimo žiūrėsiu, kur mane programavimas nuneš – jo kelių yra pačių įvairiausių. Svarbiausia nenuleisti rankų ir toliau investuoti laiką į šią man patinkančią sritį”.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)