Nejuto skausmų

„Iš ryto mane apžiūrėjo ginekologė, pasakė, kad 4 cm atsivėręs kaklelis ir turėčiau per artimiausias dienas pagimdyti. Perspėjo, kad atvažiuočiau į ligoninę, kai sąrėmiai bus kas 10 minučių. Jei maus pilvą, nugarą – čia dar ne sąrėmiai!“, – pasakojo moteris.

Po apžiūros ji niekur neskubėjo, nuvyko į prekybos centrą, jokių skausmų nejuto. „Grįžus namo, pamačiau, kad po truputį šalinasi kamštis su kraujais, pagalvojau, kad gal taip turi būti. Truputį maudė pilvą, bet visiems sakiau, kad gimdysiu rytoj – turėjo būti 12 mėnesio 12 diena. Svajojau, kad gimdymas praeis lengvai – išsimiegoti, atsikelti, nuvažiuoti į ligoninę ir pagimdyti, bet realybė buvo kitokia“, – pasakojo Raminta.

Pirmą valandą nakties ji nuėjo į dušą. Kai atsigulė į lovą, laikrodis rodė 1:38. Bet vos už kelių minučių pabudo nuo skausmo. „Nesupratau, ar čia jau sąrėmiai, ar dar ne. Juk ginekologė sakė, kad gimdymo tikrai nepražiopsosiu, tad bijoti nėra ko. Trypčiojau po namus iš kampo į kampa ir galvojau, kaip atskirti, gimdau jau, ar ne. Skaudėjo, bet kentėti galėjau“, – prisimena moteris.

Netrukus intervalus tarp skausmų ji pradėjo žymėti programėlėje. „Jie kartojosi kas 5 minutes. Vyras klausė, ar jau važiuojame į ligoninę. Sakiau, kad dar palauktume, nes skausmai nėra dideli. Galvojau, kad čia paruošiamieji sąrėmiai. Bet skausmas ėmė dažnėti ir jau kartodavosi kas 3 minutes. Tada supratau, kad reikia važiuoti, nes gal aš esu iš tų, kurios gali iškentėti. Jei išvarys atgal namo, tai išvarys, bet bent jau bus aišku“, – pasakojo Raminta.

Ligoninėje – „peštynės“ dėl gimdyvės

Pusė keturių ryto pora buvo ligoninės priimamajame. „Kaip tyčia atvažiavome su kita pora tuo pačiu metu. Klausia, kuriai skausmai kartojasi dažniau? Sakau, kad man kas 3-5 min, kitai – irgi panašiai, bet kadangi jai buvo antras gimdymas, priėmė pirmiau ją. Kol laukiau, mane išmušė karštis, sąrėmiai vis užeidavo, bet labai pykino. Apsivėmiau, paskui pajutau, kad kažkas pradėjo bėgti. Mane pakvietė apžiūrai. Atsisėdau, o gydytoja sako: „Kaklelis pilnai atsivėręs, važiuok į gimdyklą. Ko tu laukei?“ Pradėjo bambėti, kodėl manęs neguldė ryte, kodėl naktinei pamainai viską paliko“, – pasakojo moteris.

Bet tuo medikų pykčiai nesibaigė. „Darbuotoja atvežė man lovą, kad galėčiau perlipti. O ginekologė ėmė šaukti, kad ką tu čia atvežei, nueis pati. Atsistojau ir nuėjau į gimdyklą. O čia prasidėjo smagumai“, – prisimena Raminta.

Kai ji užėjo į gimdyklą, suėmė skausmas, bet ant lovos gultis neskubėjo, nes... medikės susiginčijo, kuriai priiminėti gimdymą. „Pradėjo lakstyti gydytojos, seselės, nešiojo daiktus, popierius ir aiškinosi tarpusavyje, kuri mane priims. Pykosi, draskėsi, o aš stovėjau ir nesupratau, kabarotis man į tą lovą, ar dar palaukti. Galiausiai kažkuri pasidavė ir aš atsiguliau“, – pasakojo pašnekovė.

Seselė norėjo uždėti matuoti tonusus ir sąrėmius, bet gydytojo sušuko, kad moteris jau gimdo ir nieko nereikia matuoti. „Nuleido man vandenis rankiniu būdu ir sako: kai užeis skausmas, stumk. Bet dabar aš jokio skausmo nebejutau. Jokio noro stumti nejutau. Gydytoja vis šaukė: gimdom, gimdom. Bet niekas nepaaiškino, kaip tai daryti. Bandžiau, bet man nieko nepavyko. Stūmiau tik todėl, kad liepė. Nieko nejutau. Šiaip ne taip 4:30 išstūmiau savo mergytę“, – pasakojo Raminta.

Deja, tuo gimdymas nesibaigė. Prasidėjo siuvimo etapas, per kurį moteris ir pajuto tikrą skausmą. „Kai siuvo iš vidaus – nelabai ką jutau, nes užmarino kažkaip. O iš išores... o vaikyti, kaip rėkiau. Per gimdymą nerėkiau, o per siuvimą rėkiau, nes nežmoniškai skaudėjo“, – pasakojo moteris. Dabar ji džiaugiasi savo vaikučiu ir kitoms linki lengvo gimdymo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)