Perka iš užsienio

„Mamų radijo“ įkūrėja Laura Mazalienė pasakojo, kad, gimus antram vaikui, požiūris į vaikiškus daiktus gerokai pasikeitė. „Kai Deimilė buvo viena, prisipažinsiu, kad daiktus sureikšmindavome. Norėjome viską pirkti naujo, nieko panaudoto. Gimus antrai dukrytei supratau, kad vartotojiškumas mus siaubingai apsėdo. Juk kai kurių drabužių vaikai net nesunešioja. Žinoma, norisi kartais vaiką papuošti, nupirkti ką nors naujo. Todėl stengiamės labai racionaliai į tai žiūrėti. Norime ne tik išlaidas mažinti, bet ir aplinką tausoti, kad tiek mes, tiek mūsų vaikai ir anūkai gyventų gražiame pasaulyje. Todėl prieš pirkdami kokį nors daiktą, pasvarstome, ar mums jo iš tiesų reikia“, – pasakojo dvi mergaites auginanti Laura.

Laura Mazalienė
Suprantu, kad žmonės Lietuvoje stengiasi ir nori uždirbti, bet kodėl aš turiu mokėti tokią pinigų sumą, kai galiu gauti pigiau. Visi norime sutaupyti ir bandome tai padaryti

Ji sutiko, kad vaikiški daiktai Lietuvoje yra labai brangūs. „Iš pradžių teisinausi, kad žmonės kuria, reikia juos paremti, kad gal tai ir nėra taip brangu. Bet aš turiu du vaikus, jei perku vienam, reikia ir kitam, tokiu atveju išeina didžiulė suma. Taigi nustojome pirkti. Labai daug ką užsisakome iš užsienio, internetu, prašome, kad draugai parvežtų. Pavyzdžiui, kai įrenginėjome kambarį, lyginome kainas, žiūrėjome, ką gali pasiūlyti ta pati Lenkija. Norėjome tokios lovytės kaip namelis. Lietuvoje ji kainuoja apie 250 eurų, iš Lenkijos užsisakėme su čiužiniu už 114 eurų. Nieko nenoriu sakyti, žmonės Lietuvoje stengiasi ir nori uždirbti, bet kodėl aš turiu mokėti tokią pinigų sumą, kai galiu gauti pigiau. Visi norime sutaupyti ir bandome tai padaryti“, – sakė L.Mazalienė.

Tiesa, kartais kovoti reikia ne tik su savo pačių norais nupirkti ką nors naujo, bet ir su vaikų įgeidžiais. „Su vyresniąja jau galima susitarti, bet būna užeina koks nors „ožys“ ir viskas. Kartą atvykome sesei pirkti indų. Sakau, Deimile, mums reikia tokio ir tokio puodelio. O jai užėjo isterija, kad puodelio reikia ir jai. Sutarėme vis tiek pirkti tik vieną. Iki šiol sesė savo puodelio taip ir negavo... Su mažesne kartais taip pat būna sudėtinga parduotuvėje. Ji dar nesupranta, viską ima, tempia, krenta... Todėl jei įmanoma to proceso išvengti, vengiame“, – šypsojosi Laura.

Kaprizus ignoruoja

Antrojo vaikelio besilaukianti žinomo kulinaro Ali Gadžijevo žmona Patricija Gadžijeva sakė, kad įprastai vaikui perka naujus daiktus. „Bet ne dėl to, kad turėčiau kokį nors nusistatymą. Tiesiog nerandu laiko padėvėtų daiktų ieškoti. Man daug paprasčiau atvažiuoti į parduotuvę ir nusipirkti. O jei kalbėsime apie drabužius, man labai aktualu, kad jie būtų patogūs ir nevaržytų vaiko judesių, todėl džinsų mūsų spintoje yra labai mažai, daugiau patogių, tamprių medžiagų rūbai. Be to, nemėgstame apsikrauti daiktais“, – pasakojo moteris.

Patricija Gadžijeva
Dabar prasidėjo „ožių“ ir kritimų ant žemės metas, aš tai priimu kaip natūralų dalyką, man atrodo, mes visi taip darėme. Pradėjau ignoruoti

Ji pritarė, kad vaikiškų daiktų kainos kartais gąsdina, todėl jiedu su Ali stengiasi per daug neišlaidauti. „Be to, Ajaus amžius dabar yra toks, kad su nauju žaislu gali pažaisti, o kitą dieną jo nebeprisiminti. Todėl į tokius dalykus neinvestuojame“, – sakė Patricija. Ji pridūrė, kad sūnaus įgeidžiai parduotuvėje dažnai būna ignoruojami. „Dabar prasidėjo „ožių“ ir kritimų ant žemės metas, aš tai priimu kaip natūralų dalyką, man atrodo, mes visi taip darėme. Pradėjau ignoruoti. Sakau, kad neturiu tam pinigėlių. Jei pradėtume tenkinti kiekvieną jo norą, mūsų piniginė labai greitai ištuštėtų“, – šypsojosi žinoma mama.

Jai antrino ir sporto trenerio Jeano Claude'o Edorho mylimoji Inga, auginanti septynerių metų dukrytę. „Dabar labai jaučiasi, kad mūsų mergaitė auga ir pradeda aiškiai sakyti savo nuomonę, todėl tenka ieškoti kompromisų, geriausio varianto“, – pasakojo moteris. Rinkdama daiktus ji visada atkreipia dėmesį į tai, kad jis būtų gražus ir stilingas, o tik tada, koks jo gamintojas. „Visada stengiamės palaikyti savus, perkame lietuviškus daiktus. Panaudotų įsigyti dar neteko. Gal dėl to, kad tai mūsų pirmas vaikas. Gal su antru būtų kitaip“, – šypsojosi Inga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)