Vilnietė Marija (vardas ir pavardė redakcijai žinoma) anksčiau už savo trimetės darželį per mėnesį mokėdavo apie 50 eurų, sąskaita už sausį buvo net 72 eur. „Detaliai neskaičiavau, bet įsivaizdavau, kad sąskaita turėtų padidėti apie 10-12 eurų, tikrai nenumaniau, kad bus 20 eurų daugiau. Vaiko pinigai padidėjo 10 eurų, o darželis – dvigubai tiek“, – sakė moteris.

Vilniaus mero pavaduotoja Edita Tamošiūnaitė teigė, kad jokios klaidos nėra, o tokiai sumai įtakos turėjo didelis darbo dienų skaičius sausio mėnesį. „Jei tėveliai lygina gruodį ir sausį, reikėtų atkreipti dėmesį, kad gruodį buvo 19 darbo dienų, o sausį – 22, todėl ir suma gerokai skiriasi. Trys darbo dienos maždaug kainuoja 10,5 eurų. Jei būtų atvirkščiai, tarkime, gruodį – 22 darbo dienos, o sausį – 19, tėvai net nepastebėtų to padidėjimo. Aš paskaičiavau, kad jei vaikas yra iki 3 metų ir mėnesis turi 19 darbo dienų, pagal naujas kainas mokestis turėtų būti apie 61 eurą už visą mėnesį, o jei 22 dienos – apie 70,4 eurų“, – pasakojo vicemerė.

Edita Tamošiūnaitė

Anot jos, kainosmaistą ir ugdymą vaikų darželiuose nepadidėjo drastiškai. „Vaiko nuo 3 metų mokestis už mitybą paaugo 0,43 centų vienai dienai. Ugdymo mokestis padidėjo 0,28 centų. Iki trejų metų – 0,29 centais padidėjo už mitybą ir 0,28 centais – už ugdymą. Suprantu tėvelius, kad sąskaitos už sausį juos išgąsdino, bet čia paprasta matematika. Be to, tarpušvenčiu daugelis vaikų nelankė darželio, dėl to mokestis buvo dar mažesnis. Pavyzdžiui, lankymo statistika gruodžio 23 dieną nesiekė net 15 proc., todėl gruodžio nereikėtų lyginti su kitais mėnesiais“, – pasakojo E. Tamošiūnaitė.

„Delfi“ primena, kad vakar buvo priimtos pataisos, jog jei vaikas serga tris ir daugiau dienų, už maitinimą nemoka nuo pat pirmos dienos. Dar vienas svarbus punktas, kad jei vaikas nelanko ugdymo įstaigos dėl kitų priežasčių tris ir daugiau dienų, ir informuoja įstaigą, taip pat už maitinimą nemoka nuo pirmos dienos. „Iki šiol tėvai gudraudavo, ir net jei vaikas nelankydavo darželio dėl kitų priežasčių, tam, kad nemokėtų, pažymėdavo, jog vaikas serga. Tokiu atveju vaikų sergamumo statistika gerokai išaugdavo ir neatitiko realybės. Nuo šiol pateisinti praleistas dienas gali ne tik liga“, – sakė vicemerė.

Ji pridūrė, kad mamadienis ir tėvadienis įtraukti į reglamentuotą pateisinamų priežasčių sąrašą, kaip ir tėvų atostogos, darbas nuotoliniu būdu ir kt., ir už maitinimą nėra mokama.

Kainos už maitinimą ir ugdymą Vilniaus darželiuose nebuvo keistos nuo 2010 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (284)