Kiekviena pasaulio šalis turi savų papročių, susijusių su vaikų migdymu, maitinimu, su naujagimių priėmimu.

„Švedijoje turime 480 dienų motinystės atostogų, kurias tėvai gali pasidalinti. Su vežimėliu kelionė autobusu nemokama, vaikai žaidžia lauke bet kokiu oru, tėvai vaikų auklėjime dalyvauja ne mažiau nei mamos, maitinti kūdikį krūtimi viešoje vietoje įprasta, net ir restoranuose, kurie orientuoti labiau į suaugusiuosius, įprasta, kad vaikai miega kartu su tėvais, vaikų priežiūros dienos centrai nieko nekainuoja, tėvai turi teisę dirbti 75 proc. užimtumu, kol vaikui sukanka 8 m., vaikai labai anksti pradedami maitinti žuvimi (nuo pusės metų amžiaus)“, – Judit T. Kalo, Švedija.

„Indijoje kūdikiai ir vaikai miega kartu su tėvais, priešingai nei daugelyje pasaulio šalių, kuriose vaikai nuo ankstyvo amžiaus miega atskiruose kambariuose. Indai mano, kad miegant kartu stiprėja ryšys, meilė, kantrybė, ir kad tai padeda užmegzti ryšį tarp tėvų ir naujai gimusio kūdikio“, – Lili Rizwi, Indija.

„Suomijoje motinystės atostogos yra devyni mėnesiai, paskui galima gauti išmoką vaiko auginimui iki trejų metų, jei vaikas auginamas namuose. Aš auginu du vaikus namuose ir esu labai dėkinga už galimybę būti kartu pirmaisiais jų gyvenimo metais“, – Sinna Katila, Suomija.

„Pakistane pagimdžiusi moteris keliauja su naujagimiu pas tėvus ir gyvena jų namuose 40 dienų. Motina ar artimieji padeda motina tapusiai moteriai prižiūrėti kūdikį. Gaminama daug baltymų turinčio maisto, kad moteris greičiau atgautų jėgas“, – Sarah Zohair Shahid, Pakistanas.

„Kanadoje motinystės atostogų trukmė – vieneri metai, kuriuos gali pasidalinti abu tėvai, jei nori. Man tas laikas buvo labai svarbus, įpratau miegoti su vaiku, sutvirtėjo mūsų ryšys. Taip pat kas mėnesį mokami vaiko priežiūros pinigai, kuriuos dalis žmonių atideda į būsimo mokymosi koledže foną. Šios įmokos dydis skaičiuojamas pagal pajamas“, – Melissa Leu Hughes, Kanada.

„Rusijoje pietų miego kūdikiai miega lauke net žiemą (žinoma, šiltai apkloti). Jie gauna daug gryno oro. Atsigerti vandens kūdikiui duodama nuo trijų mėnesių, o JAV – nuo pusės metų“, – Saša Durkejeva, Rusija.

„Nyderlanduose daugelis motinų ir tėvų vežiojasi vaikus specialiai tam pritaikytuose dviračiuose. Šiais laikais tos sėdynės – tokios kaip kūdikių sėdynės automobiliuose, taigi dviračiais galima vežiotis net visai mažus kūdikius. Visoje šalyje yra dviračių takai, dviračiai čia – labai populiari transporto priemonė. Spėju, kad užsieniečiams atrodome lyg lunatikai, bet mūsų kultūrai tai įprasta“, – Anne Jongedijk, Nyderlandai.

„Uzbekistane naujagimių negalima nešti iš namų 40 dienų po gimimo. Žmonės stengiasi nelankyti kūdikių tas 40 dienų, o jei ir lanko, tai dieną, kol dar nesutemę“, – Šohista Jodgorova, Uzbekistanas.

„Vietname naujagimių nerekomenduojama nešti į lauką, kol jiems nesukanka trys mėnesiai. Motinoms patariama saugotis saulės, vėjo, netgi rečiau maudytis po dušu. Kai kūdikiui sukanka trys mėnesiai, rengiama šventė, tėvai meldžiasi protėviams, 13 fėjų, kad jos rūpintųsi kūdikiu, ir tikisi, kad vaikas augs sveikas ir laimingas“, – Xuan Ngueyn, Vietnamas.

„Meksikoje vos gimusioms mergaitėms gydytojas praduria ausis. Žinoma, jei tik tėvai to nori“, – Elda Erica Meksika.

„Ugandoje seneliai pirmus mėnesius padeda maudyti kūdikį pirmus kelis mėnesius, taip padeda motina tapusiai moteriai“, – Anne Gift, Uganda.

„Malaizijoje dauguma kinių po gimdymo mėnesiui ar dviem samdosi auklę. Egzistuoja senovinės taisyklės – mėnesį neplauti galvos, gimdyvėms nerekomenduojama gerti šaltų gėrimų ir valgyti šaltų valgių“, – Christina Chin, Malaizija.

Jungtinėje Karalystėje dėl sveikatos apsaugos sistemos gimdyti vaiką nekainuoja nė penso. Man pasisekė, kad nebuvo komplikacijų, turėjome su vyru atskirą palatą, į pagalbą buvo skirtos dvi seselės“, – Michelle Zin, Jungtinė Karalystė.

„Japonijoje vardas kūdikiui išrenkamas per dvi savaites. Kai išrenkamas, užrašomas ant lapelio ir įdedamas į mini šventyklą namuose“, – Maiko Takahata Suzuki, Japonija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)