Delfi Šeima rubrikos redaktorė Toma Miknevičienė savo 7 metų dukrai Upei ir 2 metų sūnui Vėjui knygas skaito nuo pat mažumės: dukrai nuo pusės metukų, o sūnus sesei skaitomas pasakas girdėdavo dar būdamas mamos pilve. „Namuose esame sukaupę jau nemažą savo biblioteką ir džiaugiuosi matydama kone šventą kiekvieno vakaro ritualą, kaip prieš eidami į lovas vaikai būtinai išsirenka po knygą, kurią tą vakarą skaitysim. Vėjui vis prašant tą pačią knygelę tenka perskaityti ir po keletą kartų, o su Upe neriam į gilesnes istorijas, pavyzdžiui, ką tik parplaukėm iš tolimosios Robinzono Kruzo salos“, – pasakoja Toma Miknevičienė.

Paklausta, ką galėtų rekomenduoti Delfi skaitytojams ir jų vaikams, Toma siūlo ieškoti balanso: skaityti klasikinę vaikams skirtą literatūrą ir pasidomėti knygynuose pasirodančiomis naujienomis, tarp kurių – ir puikūs lietuvių autorių kūriniai.

„Atrinkti pačias pačiausias knygas vaikams labai sunku, nes nuostabių knygų net ir patiems mažiausiems yra išties daug – nuo klasikos iki puikių naujienų. Ypač džiugina šiuolaikinių lietuvių autorių kūriniai: Marius Marcinkevičius, Kotryna Zylė, Evelina Daciūtė, Agnė Nananai ir Inga Dagilė savo tekstais ir iliustracijomis lietuvišką vaikų literatūrą, mano manymu, pakėlė į naują lygį“, – sako Delfi Šeima redaktorė Toma Miknevičienė.

Asmeninė A. Lindgren knygų kolekcija

TOP 6 knygos vaikams pagal Tomą Miknevičienę:

1. Astridos Lindgren – absoliučiai visi kūriniai. Norėčiau, kad kiekvienas pasaulio vaikas būtų perskaitęs bent po vieną jos knygą ir tikiuosi, kad bent su Pepe ir Karlsonu tikrai yra susipažinę dauguma. Iki šiol mano dukros mylimiausia – „Emilis iš Lionebergos“, tad ją ir rekomenduoju.

2. Donaldo Bisseto „Aukštyn kojom“. Neabejoju, kad šios trumpos ir linksmos pasakos patiks ir vaikams, ir tėveliams, ypač tiems, kurie užaugo su Keistuoliais.

3. L. Franko Baumo „Nuostabusis Ozo šalies burtininkas“. Dar viena klasikų klasika. Iš tiesų išrinkti bent kelis kūrinius iš klasikos labai sunku, tačiau manau, kad ši tikrai viena pačių nuostabiausių.

4. Franceskos Cavallo ir Elenos Favilli „Vakaro istorijos mergaitėms maištininkėms“ bei Viktorijos Aprimaitės ir Viktorijos Urbonaitės „Vakaro istorijos Lietuvos mergaitėms“ – įdomios, įtraukiančios ir tikrai vertos dėmesio. Beje, pavadinimai gali suklaidinti – manau, šios knygos patiks ir berniukams. Ypač, jei susipažinus su įdomia maištininke po to kartu su tėveliais daugiau informacijos apie ją bus ieškoma internete.

5. Kotrynos Zylės „Mažas kaip vabalėlis“. Skirta mažiausiems, tačiau pafilosofuoti apie pasaulio platumą kartu su pagrindiniu knygos personažu vabalėliu Ūpu smagu ir gerokai vyresniems. Puiki knygelė!

6. Mariaus Marcinkevičiaus ir Linos Dūdaitės „Sivužas“. Labai jautri istorija, nuostabios iliustracijos. Knyga tikrai verta atsidurti kiekvienų namų knygų lentynoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)