„Delfi“ pasidomėjo, kokios darželių kainos yra lietuvių labiausiai pamėgtose Europos šalyse. Vokietijoje gyvenanti mama pasakojo, kad paskutinius metus kaina per mėnesį siekė 150 eurų, nes šeimoje gimė antras vaikas. Prieš tai buvo 192 eurai. Tiesa, tai kaina be maisto. Karšti pietūs vienai dienai kainuoja 3,5 euro, o iš namų reikia įdėti pusryčius ir užkandžius. Mokestis už darželį yra pastovus ir nesikeičia, nepriklausomai nuo to, ar vaikas lanko, ar dėl kokių nors priežasčių ateiti negali. „Darželyje visada yra atsigerti ir vaisių. Taip pat už jokias papildomas priemones mokėti nereikia“, – pasakojo mama.

Didžiojoje Britanijoje gyvenanti lietuvė pasakojo, kad darželių modeliai čia yra kiek kitokie nei Lietuvoje. „Nežinau, ar čia yra tokie valstybiniai darželiai. Lankant nuo 8 iki 17 val. visas dienas, man kainuotų 220 svarų (265 eurai) savaitei, papildomai – svaras su kažkiek už pietus, jei nedėčiau maisto iš namų. Kadangi mes jokių pašalpų negauname, paskaičiavus valstybiniame tinklapyje, mums kompensuotų 2 tūkst. svarų (2400 eurų) per metus. Kai vaikui sukaks 3 metai, kadangi abu tėvai dirbantys, gausime nemokamas 30 val. darželyje, jei dirba vienas iš tėvų – 15 val. Už likusias valandas turėsime mokėti patys“, – sakė moteris.

Vaikai

Ji pasakojo, kad lankėsi tik viename darželyje, kur jai užkliuvo švaros trūkumas, bet visa kita patiko. „Čia labai daug užsiima su vaikais: ir piešimas, ir žaidimai, daug būna kieme. Visa tai man pasakojo viena iš auklėtojų, kaip būna iš tiesų, aš nežinau“, – teigė lietuvė ir pridūrė, kad tiek sąlygos, tiek kainos gali skirtis priklausomai nuo miesto ar net rajono.

Norvegijoje – baudos už vėlavimą

Airijoje nedideliame miestelyje gyvenanti lietuvė pasakojo, kad už savaitę moka 175 eurus, Dubline kaina siekia 250 eurų savaitei. Jei tą patį darželį lanko keli tos pačios šeimos vaikai, būna nuolaidų. „Anksčiau per savaitę kompensuodavo iki 145 eurų, bet neseniai įvesta nauja programa ir kainos pasikeitė“, – pasakojo moteris. Maitinimas čia yra 3 pagrindiniai + 2 užkandžiai. Jei vaikas sergą, vis tiek mokama visa kaina. „Maniškis lanko darželį nuo 6 mėnesių, dabar jam 2,5 metų, kol kas jokių užsiėmimų nėra. Tik per šventes padaro po kokį nors darbelį. Nuo 3 metų bus jau paruošiamojoje grupėje, gal ten jau užsiėmimai bus rimtesni“, – pasakojo pašnekovė. Tiesa, viena auklėtoja ten neprižiūri nei 15, nei 20 vaikų. Mažiukų grupėse – 1 auklėtojai tenka 4 vaikai.

Nyderlanduose įsikūrusi lietuvė pasakojo, kad darželiai čia itin brangūs. Valandinis mokestis yra 8-8,5 eurai. „Priklausomai nuo tėvų atlyginimo, dalį pinigų valstybė grąžina. Mokama už vietą, todėl niekas nežiūri, ar vaikas lanko, ar serga. Visos priemonės yra nemokamos. Maistas įvairus. Iš ryto – vaisiai, 12 val. – karštas patiekalas, 15 val. - sumuštinis, 16:30 val. – sausainis. Dedu dar dėžutę maisto iš namų, nes maniškiui būna per mažai maisto iki pietų“, – pasakojo mama.

Islandijoje gyvenanti lietuvė pasakojo, kad per mėnesį už darželį moka apie 500 eurų. Tai fiksuotas mokestis, nepriklausomai nuo to, lanko vaikas ugdymo įstaigą, ar ne. „Vaikai gauna visą maitinimą, visas mokymo priemones. Nereikia papildomų rinkliavų, ar patiems kažko pirkti“, – teigė mama.

Norvegijoje įsikūrusi šeima pasakojo, kad per mėnesį moka apie 370 eurų. „Visuose darželiuose maistas tiekiamas skirtingai. Mūsų darželyje yra karštas pietų patiekalas, vaisiai, sumuštiniai. Dar kažko įdedame vaikui patys: morkų, sausainių, jogurto“, – pasakojo lietuvė. Darželis dirba nuo 7 iki 16:45, bet apie 16 val. jau visi tėvai pasiima vaikus. „Vaikai miega lauke, nesvarbu, koks oras. Kasdien daug laiko praleidžia lauke. Jiems suteikiama daug laisvės daryti, ką nori, rytais būna pamokėlės“, – pasakojo moteris. Tiesa, yra ir griežtos taisyklės, kurių pažeisti nevalia. „Jeigu pavėluoji paimti vaiką, gauni 35 eurų sąskaitą. Jei pavėluoji antrą kartą, pranešama instancijoms. Man taip dar nebuvo nutikę. Jeigu vaikas serga ar neina į darželį, vis tiek yra mokama. Liepos mėnuo yra nemokamas, bet 3 savaitės privalomai turi būti atostogos pasirinktinai pradžioje ar gale liepos. Jokių papildomų rinkliavų nėra, nebent auklėtoja išeina ir simboliškai susimetame dovanėlei“, – teigė moteris.

Daugelis svetur gyvenančių lietuvių pritarė, kad Lietuvoje mokestis vaikų darželiuose yra išties nedidelis, o gaunamas maistas ir paslaugos kartais aukštesnio lygio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (397)