Būkite pavyzdžiu

Jei norite, kad vaikas sutvarkytų ką sujaukė, ir patys turite elgtis atitinkamai, rašoma tinklalapyje babygaga.com. Nesiruošiate toleruoti po namus išmėtytų žaislų vaizdo? Tada ir patys pasistenkite, kad jūsų batai, piniginė, telefonas ir kt. nebūtų išsklaidyti kur papuolė.

Daiktai turi turėti savo vietą

Vaikai turi turėti kur susidėti žaislus, knygas, žaidimus, piešimo reikmenis ir kt. Jei viskas bus laikoma vienoje didžiulėje dėžėje, ko nors prireikus teks visą ją išversti, o tada akimirksniu įsivyraus netvarka. Pasirūpinkite, kad panašūs vaiko daiktai būtų laikomi kartu: mašinėlės su mašinėlėmis, lėlės su lėlėmis ir t. t.

Daiktai turi būti savo vietose

Planuodami, kur sudėti vaiko žaislus, rinkitės permatomas dėžes: per jas bus aiškiai matyti, kas viduje.

Smulkius daiktus, pavyzdžiui LEGO kaladėles, suskirstykite spalvomis ir laikykite skirtingose dėžutėse, maišeliuose arba kelių stalčių spintelėje ant ratukų.

Tokius daiktus kaip, tarkim, pasakų personažų kostiumai, geriausia laikyti uždengiamame krepšyje, į akis nekrentančioje vietoje.

Pliušiniais žaislais galia pripildyti sėdmaišį arba sudėti juos į tinklinį maišą ir pakabinti kambario kampe, kad žaislai nesivoliotų ant grindų.

Piešimo reikmenys turi gulėti rankdarbiams skirtoje dėžėje.

Naudokite etiketes

Jei dėžės, kuriose laikomi vaiko žaislai, nėra permatomos, pravartu užklijuoti ant jų etiketes su viduje esančių daiktų pavadinimais ir paveikslėliais. Kol skaityti vaikas dar nemoka, suprasti, kas dėžės viduje, jam padės paveikslėliai. Matydamas šalia jų esančius užrašus, vaikas įpras atpažinti raides, o vėliau ir žodžius.

Paverskite tvarkymąsi žaidimu

Jei pasiryžote įpratinti vaiką pažaidus susitvarkyti, turite rasti būdą, kaip paversti tvarkymąsi žaidimu. Komandą susitvarkyti duokite išmoningai. Pavyzdžiui, paprašykite, kad vaikas pakeltų nuo grindų tam tikrą skaičių konkrečių daiktų. Galite sakyti: „Prašau pakelti penkias mašinėles.“ Pamėginkite su vaiku pasivaržyti, kuris per tam tikrą laiką sugebės sudėlioti į vietas daugiau žaislų.

Vienu metu – viena veikla

Pamatę, kad vaikas, pažaidęs su kaladėlėmis, išsitraukė traukinuką, liepkite jam palūkėti ir pirmiausia sutvarkyti kaladėles. Ilgainiui mažylis supras, kad baigus kokią nors veiklą būtina sutvarkyti viską, kas buvo naudota. Juk grįžti prie kaladėlių vaikas galės kada tik panorės, bet tai nereiškia, kad kurį laiką jos turi gulėti išmėtytos po visą kambarį.

Apribokite žaislų kiekį

Vien todėl, kad vaikas turi begalę žaislų, dar visiškai nereškia, kad su visais jais žaidžia. Pasistenkite pastebėti, kuriuos žaislus vaikas labiausiai mėgsta, ir skirkite jiems lengviausiai pasiekiamas, geriausiai matomas vietas. Tuos žaislus, prie kurių vaikas beveik neprisiliečia, sudėkite į atskirą dėžę ir pastatykite ją atokesnėje vietoje. Taip vaikas turės daugiau vietos žaisti, o po kambarį mėtysis mažiau žaislų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)