„Sekso temos pas mus nėra tabu, nes seksas ir meilė eina kartu ir tai nėra „blogai“ ar „neteisinga“. Nenoriu, kad mano vaikai kompleksuotų dėl tokių dalykų. Jei jiems ši tema tampa įdomi, reiškia, atėjo pats metas apie tai kalbėtis. Pirmiausiai kilo klausimai apie kūną, lytinius organus, vėliau apie vyriško ir moteriško kūno skirtumus, vėliau perėjome prie pasakojimų kaip gimsta vaikai. Ir mes į kiekvieną klausimą vaikams atsakome labai atvirai, jautriai, nes nuo to priklausys jų branda. Nemeluoju vaikams atmestinai sakydama, kad „vaikai atsiranda po sekso“. Būdami 8 ir 10 metų, jie jau žino, kad seksas yra ir didžiulis malonumas, bet jis turi būti malonus abiems žmonėms. O svarbiausia, jie žino, kad seksas turi įvykti tik abiems žmonėms to norint“, – pasakoja Erica, šiuo metu daug dėmesio skirianti ne tik atžaloms, bet ir pasiruošimui rugpjūčio 10 dieną vyksiančiam ypatingam koncertui Trakų pilies kieme.

Tačiau dainininkė neslepia, kad yra buvę atvejų, kuomet nežinojo atsakymo į vaiko užduotą klausimą: „Kartą einant su Antanu į darželį, jis paklausė: „Anksčiau gyveno dinozaurai, tačiau jie išnyko. O kas bus, kai išnyks žmonės?“ Tai buvo tikrai sudėtinga“.

O kaip seksis E. Jennings atsakyti į DELFI skaitytojų vaikų užduotus klausimus apie apatinius rūbus, tėvų mirtį, gyvenimo kojas ir kuo skiriasi „meilė“ nuo „mylėtis“...

Vaikų klausimai ir Ericos atsakymai:

– Kodėl reikia apsirengti apatinius drabužius, jei jų nesimato?

– Na, tik pagalvok: jei stipriai nusijuoksi ir systelėsi į kelnes, apatiniai drabužiai apsaugos viršutinius. O žiemą su jais dar ir šilčiau.

– Kodėl sniegas būna baltas?

– Vanduo permatomas, tiesa? O sniegas yra sušalę vandens kristalai, kurie atspindi įvairias spalvas. Kai šviesos spinduiai atsimuša į tuos kristalus, atrodo, kad sniegas baltas.

– Ką reiškia „mes negalime sau to leisti“?

– Kai taip sako suaugęs žmogus, tai reiškia, kad tai gali būti pavojinga. Arba per brangu.

– Su kuo aš gyvensiu, kai mano tėvai numirs?

– Tai priklauso nuo to, kokio amžiaus būsi. Tikėkimės, kad tavo tėvai gyvens ilgai ir laimingai, o mirs tada, kai tu jau būsi užaugęs ir būsi sukūręs savo šeimą. O jei nenorėsi vesti ar tekėti, galbūt gyvensi su mylimu gyvūnu ar draugu? Tačiau jei jie mirtų tau dar neužaugus, galbūt tau tektų pagyventi su seneliais, šauniaisiais dėde bei teta, o galbūt tavo tėvai bus parinkę tau žmones, kurie tave myli ne mažiau už tėtį su mama?

Ericos Jennings ir Jurgio Didžiulio šeimos atostogos Kolumbijoje

– Kodėl sisiukas geltonos spalvos?

– Jei tavo sisiukas geltonas, tai ženklas, kad tau reikia gerti daugiau vandens! Sveiko žmogaus šlapimas turėtų būti vos gelsvas ir skaidrus. Geltona spalva susidaro nuo pigmento, kurį gamina tavo kepenys. Tačiau sisiukas geltonas gali būti ir tada, kai suvalgai per daug šparagų!

– Kodėl jūros vanduo sūrus?

– Druska jūroje atsiranda nuo akmenų ir žemės. Upių vanduo nėra sūrus, nes lietus jas pripildo gėlu vandeniu. Tačiau į jūras ir vandenynus vanduo suteka iš upelių ir prisisotina druska bei mineralais. Štai todėl jūroje ir plūduriuoti yra lengviau.

– Kodėl žmonės žudo vieni kitus?

– Nes jie kvailiai.

– Kaip aš patekau į mamytės pilvą?

– Iš išorės atrodo, kad leliukas auga pilvelyje, tačiau iš tiesų lėliukas auga tokioje vietoje, kurią turi tik moterys ir ji vadinasi gimda. Tai labai svarbi tavo mamytės vieta, kur saugiai auga vaikelis.

O tu ten patekai, nes kiekviena moteris savo kūne turi ir kiaušinėlius. Tai nepanašu į vištos kiaušinius, jie yra tokie mažyčiai, kad matomi tik per mikroskopą. Kiekvieną mėnesį tie kiaušinėliai labai nekantrauja virsti kūdikiais, tačiau patys vieni jie to padaryti negali. Čia padeda tėtis. Vyrai turi penius ir sėklides, tai tokie maišeliai, kuriuose gaminasi spermatozoidai. Jie adrodo kaip mažyčiai buožgalviai.

Tam, kad jie galėtų pasiekti tuos moters kiaušinėlius, tėtis ir mama turi pasimylėti. Tėtės penis įeina į moters vaginą ir po kiek laiko spermatozoidas yra paleidžiamas ir įplaukia į moters vidų, kad galėtų susitikti su kiuašinėliais. TAČIAU tai ne visada pavyksta. Kartais spermatozoidai arba kiaušinėliai nėra pasiruošę, todėl tėtis su mama turi tai pakartoti. Kadangi tai yra jiems malonu, jie dėl to nesisieloja.

Ir tada, kai spermatozoidai ir kiaušinėliai yra pasiruošę, esi sukuriamas tu. Tik labai labai maža tavo versija, kuri per 9 mėnesius užauga ir tada išvysta šį pasaulį.

– Kaip atsiranda elektra?

– Kad galėtum naudotis elektra, pirmiausiai reikia, kad kažkas ją sukurtų. Tam gali praversti daug dalykų: vėjas, dujos, anglis ar saulė. Didžiuliams pastatams reikalingą elektrą dažniausiai gamina generatoriai. Dabar žmonės bando elektrą gaminti kuo draugiškesnėmis planetai medžiagomis (kaip vėjas ar saulė). Saulės energija gamina elektrą iš šilumos ir šviesos, kurią surenka specialūs skydai.

– Kodėl aš turiu eiti miegoti anksti, o tėtis ir mama ne?

– Nes tavo organizmas auga, o augančiam organizmui reikia daugiau miego, nei galvoji!

– Kodėl lietus krenta lašeliais, o ne kriokliais?

– Smarkus lietus kartais atrodo lyg iš dangaus krintantis krioklys. Ar esi matęs jūreivius, kurie vandenynuose kovoja sudidžiulėmis audromis? Jų metu vaizdas panašus.

– Kuo skiriasi žožisiai „mylėti“ ir „mylėtis“?

– „Mylėti“ reiškia mylėti kažką su jausmais, sakyti, kad myli ir būti geram tam, ką myli. „Mylėtis“, tai reiškia mylėti kažką fiziškai, savo kūnu. Galima kažką labai mylėti ir be mylėjimosi, nes kartais, nors ir myli kažką, nebūtinai gali būti pasiruošęs mylėtis. O mylėtis reikėtų tik tada, kai abu žmonės tam pasiruošę.

Ericos Jennings ir Jurgio Didžiulio šeimos atostogos Kolumbijoje

– Ar galima gyvenimą apversti aukštyn kojomis? Kur jo kojos?

– Tai tiesiog toks posakis, kalbos pokštas. Kaip ir tada, kai žmonės sako „ar manai, kad pinigai ant medžių auga?“ Juk pinigai ant medžių neauga, tiesiog taip sakoma, kai manoma, kad jų yra daug.

– Kodėl mes galime žinoti praeitį, bet nežinome ateities?

– Todėl, kad praetį mes jau pragyvenome ir tau liko prisiminimai. Tu pameni, kas vyko vakar ir tai jau praeitis. O ateitis mūsų dar tik laukia, todėl niekas nežino, kas įvyks. Tačiau svarbiausia visuomet galvoti apie šiandien dieną, nes būtent ji gali nulemti tai, kas vyks rytoj.

– Kodel mergaitės neturi pimpaliuko? Ar nulūžo?

– Mergaitės pimpaliuko neturi, nes mergaičių ir berniukų kūnai skiriasi. Pavyzdžiui, berniukai neturi vaginos ir negali susilaukti vaikelio. Berniuko penis ir sėklidės vadinamos lytiniais organais, mergaitės turi vaginas. Mergaičių lytiniuose organuose yra šlaplė, iš ten mergaitės sisioja.

– Kodėl laikas bėga? Kur jis nubėga?

– Laikas bėga į rytojų ir dažnai jis bėga per greitai. Nebent tu tikrai nori, kad rytojus greičiau ateitų. Pavyzdžiui, kai lauki savo gimtadienio, laikas bėga per lėtai.

– Kaip žinoti, kad tu kažką myli?

– Jei tikrai kažką myli, žinai tai. Labai sunku šį jausmą apibūdinti, nes reikia jį pajusti. Kai įsimylėsi, tu tikrai žinosi, kad tai jau ir yra meilė.

– Kiek yra „daug“?

– Daugiau nei mažai ir mažiau už „per daug“.

Pasidalinkite su mumis jūsų vaikų užduodamais klausimais, kurie įspraudžia jus į kampą arba į kuriuos jums tenka paieškoti išradingų atsakymų. Mes šiuos klausimus perduosime žinomiems žmonėms ir kiekvieną savaitę pasidalinsime su Jumis jų atsakymais!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (189)