„Prie namų, adresu Baltupio g. 81, turime vaikų žaidimo aikštelę, kuri iki atnaujinimo buvo suplukto grunto, supama pievos. Atvykę darbininkai aikštelę aptvėrė laikina tvora, pradėjo nukasinėti gruntą. Nors mes, aplinkinių namų gyventojai, apie darbus ar vykdomą projektą informuoti nebuvome, apsidžiaugėme. Tikėjomės tokio rezultato, koks žadamas Vilniaus savivaldybės skelbiamoje informacijoje apie planuojamas atnaujinti vaikų žaidimų aikšteles. Taigi beliko laukti, kada vaikai su džiaugsmu galės išbandyti kitokius žaidimų įrenginius, kaip buvo nurodyta savivaldybės pranešime“, – redakcijai rašė minėtu adresu gyvenantis Sigitas.

Jis papasakojo, kad savo darbus pradėję per didžiulę liūtį darbininkai, kurie į aikštelę atvežė skaldelės, savo sunkiasvore technika provėžomis išvažinėjo aikštelę supančią pievą. Aplinkinių namų gyventojai nusivylė tokia renovacija, po kurios vaikų aikštelė liko kokia buvusi, tik su nauja skaldele, o aplinka buvo nuniokota.

Žaidimų aikštelė Baltupiuose.

„Vaikų žaidimų įrenginiai liko tie patys. Pakeistos tik sūpynių grandinės su sėdynėmis ir atvežti du suoliukai. Kodėl reikėjo pakeisti tą dangą, neaišku. Juk geriau būtų atnaujinę vaikų žaidimų įrenginius ar atvežę naujų. Dabar vaikai klampoja po tą skaldelę, kojos aplipusios dulkėmis, batuose – akmenukai. Buvusi suplūkta aikštelės danga tikrai buvo geresnė nei supilta skaldelė“, – rašė vyras.

Susirūpinę tėvai kreipėsi į savivaldybės konkursą laimėjusią ir aikštelės renovavimo darbus vykdančią įmonę ir ten sužinojo, kad tokie renovavimo darbai ir buvo numatyti sutartyje su savivaldybe.

„Pasirodo, kitos aikštelės dangos būti negali, nes trūksta pinigų. Įmonės darbuotojas pažadėjo palyginti nuniokotą pievą ir aptverti aikštelę. Tačiau kodėl aikštelę reikia aptverti, taip ir neaišku, – rašė pasipiktinęs vilnietis. – Pikta dėl neūkiškumo – juk atsakingi seniūnijų darbuotojai puikiai žino aikštelių būklę.

Natūralu, kad aikštelėms atnaujinti ir įrengti trūksta lėšų. Bet juk galima įrengti mažiau aikštelių, bet su geresne danga, sumontuojant naujų įrenginių. Mūsų atveju būtų pakakę atnaujinti įrenginius, tačiau vietoj jų gavome skaldos, o kitiems dalykams pinigų ir neliko.“

Pasirinko geriausią kainos ir kokybės variantą

Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas Gintautas Runovičius išvardijo, kad tvarkant šią žaidimų aikštelę dar ketinama patikrinti ir nudažyti vaikų žaidimo įrenginius ir atnaujinti skaldelės dangą, taip pat ketinama įrengti tvorelę ir apsauginę juostą, kad skaldelė neišbyrėtų į veją.

Paprašytas pakomentuoti, kodėl aikštelei buvo pasirinkta būtent tokia danga, jis paaiškino: „Vaikų žaidimo aikštelės danga, įranga ir jos išdėstymas turi atitikti Lietuvos Higienos normos reikalavimus. Vaikų žaidimo aikštelėse yra įrengiama smūgį kritimo atveju suminkštinanti danga – Lietuvos standarto reikalavimus atitinkanti 2–8 mm frakcijos plautos granito skaldelės danga. Vadovaujantis galiojančiais standartais vaikų žaidimo aikštelių dangos pasirinkimas gali būti iš įvairių medžiagų: žievės, medžio drožlių, plauto smėlio, plauto žvyro, plautos skaldos ar gumos. Kiekviena iš šių dangų turi savo teigiamų ir neigiamų savybių.“

Pasirenkant aikštelių dangą, kaip sakė G. Runovičius, yra atsižvelgiama į gamtines mūsų sąlygas, eksploatacijos laikotarpį ir finansines galimybes. Šiuo metu įrengiama skaldelė, pasak jo, ir yra optimalus variantas, atsižvelgiant į aukščiau paminėtas aplinkybes. Dauguma natūralių medžiagų „tepa“ ir jas visas vaikai gali „paragauti“, todėl tėvai aikštelėse vaikus turėtų prižiūrėti.

„Sutinkame, kad daliai gyventojų gali pasirodyti, jog guminiai paviršiai yra geri ir patogūs naudoti, bet kokybiškos dangos yra labai brangios, o pigesnės nėra kokybiškos – vasarą nuo karščio tokios dangos skleidžia blogus kvapus ir jų eksploatacinis laikotarpis žymiai trumpesnis. Stengiamės rasti optimalų kainos ir patvarumo bei saugumo balansą“, – komentavo G. Runovičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)