Per vieną neseniai internetu transliuotą pokalbį J.Frost nurodė tėvams, kokių klaidų jie paprastai neišvengia auklėdami savo atžalas.

Drausminti vaikų nemėgsta niekas, bet, anot J.Frost, visos bėdos paprastai kyla dėl to, kad tėvai nežino, kaip tinkamai diegti gero elgesio įpročius.

„Tėvai paprastai apibrėžia kokias nors taisykles ir nurodo, kokios pasekmės gresia jų nesilaikant, – taip stengiasi įvesti discipliną, kuri dažnai nepasiteisina. Disciplina – tai mėginimas kontroliuoti vaiko elgesį, užuot skatinus savarankiškumą ir komunikabilumą“, – sako Superauklė.

„Ne kartą klausiau tėvų, kodėl jie drausmina vaikus ir skiria nuobaudas, kai šie nepadaro, ko yra prašomi. Juk reikia auklėti vaikus, rūpintis jų bendravimo įgūdžiais, o ne pastoviai demonstruoti nepasitenkinimą“, – aiškina J.Frost.

Superauklė Jo Foster

Jei pristigote išmonės ir nenorite padaryti klaidų auklėdami vaikus, peržvelkite toliau pateiktus patarimus.

Demonstruokite tinkamo elgesio pavyzdžius. Vaikai mėgdžioja tėvus, tad būdami darnių, nuosaikių ir pagarbių santykių liudininkais, jie patys perims šias vertybes kaip savas.

Nepersistenkite su lūkesčiais. Vaikai nuolatos stengiasi pažinti pasaulį, todėl tikrai pasielgs ir taip, kaip jūs galbūt nenorėsite, arba padarys ką nors, kas nėra saugu, tačiau tik taip jie išmoks atskirti gėrį nuo blogio.

Susitaikius su mintimi, kad nesėkmės taip pat įmanomos, bus daug paprasčiau vertinti situaciją.

Atsižvelkite į vaiko asmenybę. Visi vaikai skirtingi, todėl ne visiems dera taikyti vienodas taisykles ir priesakus.

Tarkim, energija trykštantis, užsispyręs bamblys tikrai nepasiduos auklėjimui, tinkančiam droviam ir nedrąsiam vaikui.

Pagalvokite, kas norima pasakyti konkrečiu elgesiu. Pavyzdžiui, ką reiškia, jei vaikas šokinėja ant sofos? Ar jis neturi kur išlieti energijos, ar reikalauja jūsų dėmesio, nes kalbatės telefonu ir paliekate jį nuobodžiauti?

Matydami pasekmę, ieškokite priežasties. Kodėl pakito vaiko elgesys? Galbūt šeimoje įvyko kokių nors pokyčių? Galbūt gimė broliukas arba persikėlėte į kitą būstą?

Tokio tipo permainos tikrai gali turėti įtakos vaiko elgesiui. Išsiaiškinus pakitusio jo būdo priežastis, bus daug paprasčiau padėti vaikui įveikti iškylančius sunkumus.

Padėkite vaikui išreikšti jausmus. Skatindami visų šeimos narių bendravimą sukursite atmosferą, kurioje vaikui bus lengviau išsakyti, ką jis jaučia ir galvoja.

Šis patarimas ypač aktualus vyresnių vaikų ir paauglių tėvams, kadangi paauglystės metais ypač linkstama slėpti savo jausmus. Atminkite, kad vaikas gali jausti ir pyktį, bet tik pripažįstant, kad tai normalu, pavyks įveikti negatyvias emocijas, kol jos nevirto tikru maištu.

Siūlykite iššūkius, padėsiančius užbėgti už akių netinkamo elgesio scenarijui. Jei jūsų vaikas ima spyriotis, kai paprašote apsirengti, geriau sakykite: „Galiu kirsti lažybų, kad nesugebėsi apsirengti per tris minutes.“

O jei problemų kyla atėjus metui valytis dantis, paskelbkite dantų valymo lenktynes ir tam, kuris laimės (aišku, tai bus vaikas), pažadėkite dar vieną lipduką sumanytoje pasiekimų lentelėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)