Bakterijos daiktuose gyvuoja labai ilgai

Anot vaikų gydytojos Jurgitos Šiupšinskaitės, jei vis dėl to nusprendėte pirkti panaudotus daiktus, reikėtų atkreipti dėmesį į jų būklę. „Jei daiktai nešvarūs, netvirti, nudėvėti ar sulūžę, geriau jų nesirinkti. Taip pat nesirinkite tokių, kurių negalima gerai išskalbti ar išvalyti, kurie jau buvo taisyti ir gali kelti pavojų, jei vėl sulūžtų“, - pasakojo gydytoja.

Jei daiktai yra naudoti, bet tvarkingi – išvalyti, išplauti – kelti pavojaus neturėtų. „Jei perkate panaudotus tekstilės gaminius – drabužius, patalynę ar kitus daiktus – prieš naudojant, juos būtina išskalbti. Medvilninius geriau skalbti kuo aukštesnėje temperatūroje - 60 ir daugiau laipsnių - arba išskalbus džiovinti džiovyklėje, kurioje yra aukšta temperatūra. Tvirtų paviršių žaislus reikėtų nuplauti su muilu, minkštus – skalbti“, - pasakojo J.Šiupšinskaitė.

Jei daiktai nešvarūs, netvirti, nudėvėti ar sulūžę, geriau jų nesirinkti. Taip pat nesirinkite tokių, kurių negalima gerai išskalbti ar išvalyti, kurie jau buvo taisyti ir gali kelti pavojų, jei vėl sulūžtų
Vaikų gydytoja Jurgita Šiupšinskaitė

Pasak gydytojos, įvairiausios bakterijos daiktuose gyvuoja labai ilgai, jei joms sudarytos tinkamos sąlygos: nešvara, dulkės, tamsa, drėgmė. Kaip jas panaikinti? „Bakterijos nemėgsta dezinfekcinių priemonių, muilo su vandeniu, tiesioginių saulės spindulių, aukštesnės nei 70 laipsnių temperatūros arba didelio šalčio (pavyzdžiui, šaldiklis)“, - teigė J.Šiupšinskaitė.

Vienas iš mitų, sklandančių įvairiuose mamyčių forumuose – kad kūdikiui, miegant ant panaudoto čiužinio, padidėja staigios kūdikių mirties sindromo tikimybė. Kalbinta gydytoja, apie tokį atvejį nebuvo girdėjusi. „Mano praktikoje tokio įvykio nepasitaikė. Reikėtų paklausti taip sakančiųjų, kuo remiantis taip teigiama“, - sakė specialistė.

Kokius daiktus savo vaikams perka žinomos mamos?

Neseniai pirmojo kūdikio susilaukusi LRT laidų vedėja Živilė Kropaitė pasakojo, kad daug daiktų ir drabužėlių atidavė šeimos nariai, kurie augina savo vaikus. "Naują pirkome tik patį pirmą vilnonį šliaužtinuką. Kitus rūbelius arba padovanojo, arba atidavė. Jokių prietarų dėl to neturiu. Vaikai labai greitai auga, todėl nemanau, kad verta daug investuoti į drabužius. Nematau problemos, jei vaikui uždėsiu jau kažkieno nešiotą drabužėlį", - pasakojo Živilė. Naują jiedu su vyru pirko vežimėlį, nešioklę, vonelę. Lovytę pasiskolino iš draugų. "Juk ji irgi tik trumpam – pirmiems šešiems mėnesiams. Paskui žiūrėsime – turiu net savo, kurią tėvai išsaugojo, jei ji bus tinkama, naudosime", - teigė laidų vedėja. Nors žaislų dar nelabai reikia, jų jauna mamytė norės naujų, kad nebūtų kitų vaikų nugraužti ar apdaužyti.

Dar viena žinoma mama, buvusi grupės „Pinup girls“ narė Ieva Mackevičienė bene visus daiktus, išskyrus lovytę, tiek pirmajam, tiek antrajam savo vaikui pirko naujus. „Vežimėlį pirkome naują, nors ieškojome iš antrų rankų. Kai nuvažiavome apžiūrėti, jis buvo tokios prastos būklės, kad iškart nusprendėme nusipirkti naują. Nors jokių prietarų dėl naudotų daiktų neturiu, vis tiek daug ką perkame naujo", - pasakojo Ieva. Žaislus moteris renka savo vaikams tik naujus, nes panaudotus gali būti sudėtinga išskalbti ir dezinfekuoti. "Išaugtus drabužius ar nebenaudojamus daiktus atiduodame kitiems mūsų giminėje esantiems vaikams", - teigė Ieva.

Kokią energiją skleidžia panaudoti daiktai?

Būrėja ir astrologė Vaiva Budraitytė jaunuosius tėvelius įspėja, kad pakenkti vaikui seni daiktai gali ne tik dėl savo prastos būklės, bet ir dėl skleidžiamos energijos. „Jei žiūrėsime iš energetinės pozicijos, pirmam vaikui, jei nėra likę daiktų iš giminių ar gerų draugų, geriau viską pirkti naujo. Labai atsargiai žiūrėčiau į prekių vaikams įsigijimą padėvėtų drabužių parduotuvėse. Gerai, jei tie drabužėliai buvo sveikų vaikų, o jei ligotų, mirusiųjų?", - retoriškai klausė astrologė. Jei yra galimybė, ji pataria geriau nusipirkti prastesnį daiktą, bet naują, kuris skleis normalią energiją. Anot Vaivos, kartais net ir iš giminių geriau neimti daiktų, jei juos naudojo labai ligoti vaikai. "Reikia žiūrėti, iš kokios šeimos ateina daiktai. Kiekvienas daiktas turi savo energiją. Jei juos naudoja, tarkime, alkoholikų tėvų vaikai, atitinkamą energiją ir sugeria. Paskui tą įprotį ir spinduliuoja. Tiesa, jei gauni daiktų, pavyzdžiui, iš karališkos šeimos, tai bus tik privalumas. Kita vertus, daugelis mamų nori naujų daiktų savo vaikams“, - teigė pašnekovė.

Kokius daiktus galima pirkti naudotus:

Drabužėliai

Žaislai

Gultukas

Vystymo stalas

Mobili auklė

Vonelė

Kokius daiktus geriau pirkti naujus:

Pieno nutraukėjas

Automobilio kėdutė

Lovos čiužinys

Vežimėlis

Lovelė

Nešioklė

Kainų skirtumai

Lovelė: panaudota – nuo 10 eurų, nauja – nuo 45 eurų

Vonelė: panaudota – nuo 3 eurų, nauja – nuo 8 eurų

Nešioklė: panaudota – nuo 4 eurų, nauja – nuo 15 eurų

Vežimėlis: panaudotas – nuo 120 eurų, naujas – nuo 200 eurų

Gultukas: panaudotas – nuo 1 euro, naujas – nuo 20 eurų