Mažyliai neretai aprūpinami ne pora–trejetu, bet kur kas didesniu skaičiumi žaislų, kad žaistų ir nenuobodžiautų. Deja, tėvai arba globėjai nebūtinai žino, kad kai kurie iš jų įgyjamų žaislų nėra visiškai nekalti, o kartais gali kelti net rimtų pavojų.

Šiaip jau žaislai, be abejo, teikia įvairiopą naudą – ne tiktai kelia vaiko nuotaiką, bet ir padeda jam įgyti konkrečių įgūdžių, lavina gebėjimus. Vis dėlto žaislas žaislui nelygu ir kai kurie žaislai gali būti net labai – net mirtinai – pavojingi.

Toliau – vaikams pavojingų žaislų sąrašas, kurį tiesiog privalo peržvelgti mažamečius auginantys piliečiai.

„Fidget“ sukučiai

Dar visiškai neseniai „Fidget“ sukučiai buvo ta naujovė, kuri išpopuliarėjo tiesiog žaibiškai. Laimei, dėmesys šitiems žaislams, kaip staiga plykstelėjo, taip staiga ir nuslūgo, tačiau kadangi visi masiškai jų prisipirko, tikėtina, kad vienas kitas sukutis užsiliko jūsų namuose. Galbūt net guli kūdikiui pasiekiamoje vietoje? Taip būti neturėtų. Kaip buvo rašyta žurnale „Real Simple“, „Fidget“ sukučiai nėra saugūs žaislai jaunesniems nei trejų metų vaikams, kadangi yra sudaryti iš smulkių dalių, kurioms atsiskyrus tuoj pat iškyla pavojus paspringti. Negana to, kai kurie sukučiai žybsi įvairiomis šviesomis, bet šitai reiškia, kad į juos įmontuoti nedideli sagos formos elementai, kuriuos vaikai gali nesunkiai praryti.

Skrynios žaislams

Mažamečių tėvai turėtų būti ypač dėmesingi ne tik parinkdami žaislus, bet ir mąstydami apie vietą tiems žaislams susidėti. Tarkim, skrynios su dangčiu tam visiškai netinka. Remiantis „Real Simple“ publikacija, mažyliui bandant įsiropšti į skrynią arba atsistoti, įsitvėrus skrynios kraštų, dangtis gali nukristi ir sunkiai sužaloti vaiką. Šitoks incidentas gali baigtis net mirtimi. Saugumo sumentimais dangtį rekomenduojama pašalinti arba žaislus laikyti pintinėse ir atvirose dėžėse.

Batutai

Dažnas tėvas arba globėjas pasistengia aprūpinti vaiką batutu. Vis dėlto to daryti ypač nerekomenduojama, kadangi šokinėjimas ant batuto kelia nemenkų pavojų. Remiantis Amerikos pediatrijos akademijos (AAP) paskelbtomis gairėmis, per devynerių metų laikotarpį buvo užregistruota daugiau nei milijonas apsilankymų skubios pagalbos skyriuose dėl šokinėjant ant batuto įvykusių traumų, kai nukentėjusieji – jaunesni nei 17 metų vaikai. Neprošal žinoti, kad vaikų kaulai yra ypač trapūs, todėl apkrova, kuri jiems tenka šokinėjant, žinoma, kelia pavojų.

Balionai

Balionai tik nuteikia smagiai ir šventiškai, tačiau vaikams jie pavojingi ir leisti vaikui žaisti su balionais tikrai nereikėtų. Kaip buvo rašyta portale „Huffpost“, ilgos virvelės, kuriomis pririšami balionai, kelia vaikams ne tik sužalojimų, bet net ir mirtiną riziką. Taigi, naudokite balionus kaip dekoracijas, tačiau šiukštu neleiskite mažamečiams su jais žaisti.

Magnetukai

Atsitiktinai nurijus magnetuką, pasekmės gali būti tragiškos, rašoma portale „Huffpost“. Žaislų, kuriuos gaminant naudojami magnetai, yra daug daugiau negu tėvai kartais įsivaizduoja. Vardijant tokius žaislus ir žaidimus, reikėtų paminėti dėliones, žaislinius papuošalus, konstruktorius ir kt. Atminkite, kad nurytas magnetukas gali praplėšti žarnų sienelę, todėl geriau nerizikuoti ir ypač atidžiai patikrinti, ar į žaidimą neįmontuota magnetų.

Žaislai su diskiniais elementais

Begalę vaikų tenka skubiai gabenti į ligoninę dėl to, kad jie nuryja diskinį elementą. Šie elementai yra labai maži, kartais tabletės dydžio, todėl juos nuryti labai lengva, o patekę į virškinimo traktą jie gali sukelti nudegimų. Diskiniai elementai ypač pavojingi mažamečiams, todėl atidžiai apžiūrėkite žaislus ir įsitikinkite, kad tokių elementų juose nėra.

Stikliniai rutuliukai

Mažamečiai, ypač kūdikiai, turi įprotį kištis viską į burną. Štai kodėl stikliniai arba kitokie nedideli rutuliukai kelia ypač didelį pavojų, rašoma žurnale „Real Simple“. Stikliniu rutuliuku vaikas gali paspringti, o tada imti dusti, todėl būtina pasirūpinti, kad jie, kaip ir kitokios smulkios detalės, būtų vaikams nepasiekiamoje vietoje.

Riedžiai

Riedžiai išpopuliarėjo maždaug prieš šešetą metų. Būtent 2015-aisiais jie buvo atsidūrę tarp geidžiamiausių kalėdinių dovanų, kurių sulaukdavo ne tik vaikai, bet ir suaugusieji. Riedžiai yra gana brangūs, bet kaina, kurią gali tekti dėl jų sumokėti, kartais dar padidėja, mat šie aparatai gali užsiliepsnoti, jei bus įkraunami pernelyg ilgai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)