1. Didžiausia bėda dėl žodžio „ne“ yra ta, kad jis užkerta kelią tolimesniam bendravimui. Vietoj draudimo, tėvai turėtų siųsti žinutę, kad jie supranta, ką vaikas nori padaryti. Užuot sakę „Ne, nemušk manęs“, pabandykite: „Tu buvai supykęs ir man trenkei. Aš matau, koks esi nusivylęs, bet mušti kitus žmones yra blogai. Jiems skauda. Verčiau pasakyk žodžiais, kaip jautiesi“.

2. „Ne“ vaikams pasako, ko nedaryti, bet nepateikia varianto, ką daryti. Vietoj „Ne, nedaryk to“, pabandykite: „Prie stalo mes sėdime nuleidę kojas. Valgome be žaislų ir be išmaniųjų įrenginių. Mama padės savo telefoną, o tu padėk traukinuką ten, kur jam bus saugu“.

3. Paaiškinkite vaikams, kodėl vieno ar kito dalyko negalima daryti. Vaikai vertina priežastis. Jos padės ne tik geriau suprasti jus, bet ir ateityje rinktis geresnius sprendimus. Užuot sakę „Ne, neliesk to“, pabandykite „Tai nėra žaislas, todėl šitą daiktą paliksime ant lentynos, nes jis gali sudužti, jei su juo žaisime“.

4. Nesvarbu kiek jums metų, kai kas nors pasako griežtą „ne“, reakcija būna panaši – noras daryti priešingai. Todėl užuot sakę „Ne, mes to žmonėms nesakome“, pabandykite „Aš matau, kad tu nenori dabar žaisti su šituo berniuku. Tu jį pastūmei ir jis nukrito. Gal jam galėjai ką nors pasakyti? Pažiūrėkime, kaip jis dėl to jaučiasi“.

5. Vaikai linkę ignoruoti žodį „ne“, kai jį nuolatos girdi. Be to, patys ima jį vis dažniau sakyti tėvams, broliams, seserims ar draugams. Todėl vietoj „Ne, nevalgyk deserto prieš vakarienę“, pasakykite „Dabar mes valgysime morkas, o sausainį paimsime vėliau, kai tavo pilvuke atsiras jam vietos“.

6. Jei vis dėl to reikia pasakyti „ne“, pabandykite tai sakyti neutralia intonacija. Galite nustatyti ribas nepakėlę balso ir nekartodami nuolatos „ne“. Užuot sakę „Ne, nedaryk to“, pabandykite šitaip: „Atrodo smagu mėtyti kamuolį čia. Aš suprantu. Namuose kamuolį galime tik ridenti, kad nieko nesudaužytume“ arba „Tau įdomūs mano akiniai, ar ne? Bet jie nėra žaisliukas, jie reikalingi man, kad galėčiau skaityti“.

7. Sakykite „ne“ kitokiais būdais. Pavyzdžiui: „Stop“, „Sustink“. Nereikia nerimauti, jei kartais vis dėl to tenka pasakyti „ne“. Dėl to jūs netampate bloga mama ar blogu tėčiu. Daugeliui tėvų žodis „ne“ išsprūsta savaime, nes patys jį girdėjo vaikystėje. Todėl reikia daug praktikos, kad išmoktume vaikams parodyti, kas gerai, o kas blogai kitokiais būdais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)