„Klausimai iš Motiejaus plūsta nuolatos, visada stengiuosi į visus atsakyti išsamiai. Ne tik „taip“ arba „ne“, „galima“, „negalima“. Jei jau „ne“, tuomet paaiškinu, kodėl. Pavyzdžiui, kai klausia, kodėl reikia lėktuve prisisegti diržą? Nesakau „nes reikia“. Pasakoju apie saugumą, kad kildamas lėktuvas gali drebėti, tad galima iškristi iš kėdės, o ir mes su mamyte prisisegę. Bet jei nežinau atsakymo, tuomet ir sakau tiesiai, kad nežinau, tuomet kartu stengiamės rasti atsakymą. Nevaikiškų klausimų, ačiū Dievui, dar neturėjome“, – šypsosi R. Mackevičius.

Šiuo metu intensyviai „Betsafe Radistai Village“ festivaliui Obuolių saloje liepos 20 dieną besiruošiantis Rolas sako, jog augindamas vaikus daug ką daro intuityviai, taip, kaip jį patį auklėjo tėtis, mama, močiutė.

„Visada stengiuosi būti kuo atidesnis, rūpestingesnis, tačiau kartais tenka imtis gudrybių, ir griežtesnių veiksmų. Jei sūnus sako „tėti, aš nenoriu vištytės valgyti“, įdedu brokolių ir ryžių ir sakau: tuomet suvalgyk bent kažką vieną iš lėkštės. Ir tai būna višta! Neverčiu ir nekišu per prievartą nieko, jei nenori, tačiau leidžiu rinktis“, – apie tėviškas gudrybes pasakoja Radistas.

Kokias klaidas, muzikanto nuomone, dažniausiai daro vaikus auginantys tėvai?

„Manau, vienintelė mūsų klaida, kai manome, kad vaikas kažko nesupras. Jie viską puikiai supranta, jaučia ir numano. Todėl privalome viską sakyti išsamiai. Niekada negalėčiau savo vaikui atsakyti į klausimą „ai, nesuprasi, nesigilink“. Jei jis kažkuo domisi, privalome atiduoti visas savo jėgas ir dėmesį, padėti jam tai atskleisti ir leisti jam apie tai sužinoti. O jeigu patys nesugebame, pasikviesti kažką į pagalbą“, – įsitikinęs R. Mackevičius.

Tad uždavėme jam 20 vaikų klausimų, o, kaip žinia, vaikų klausimai gali būti išties nelengvi!

Kodėl du plius du būtinai turi būti keturi?

Tiksliuosiuose moksluose jau taip yra. Tam, kad būtų tikslu. Tačiau atsakant į klausimą apskritai, niekas neturi niekada būti „būtinai“.

Ar gražūs žmonės yra laimingesni?

Žmogaus laimė nuo jo grožio nepriklauso, tačiau, kai žmogus yra laimingas, jis spindi ir yra tikrai daug gražesnis.

Kodėl daugelis suaugusiųjų į klausimą „kodėl“ atsako „todėl, kad baigiasi raide L“?

Nes nežino atsakymo arba tingi į jį atsakyti.

Kodėl vieni žmonės stori, kiti ploni? Ar tų storų žmonių pilvuose užsibuvo nesuvalgyti mėsainiai?

Visi žmonės skirtingi, vieni aukšti, kiti žemi, vieni greiti, kiti lėti. Taip sukūrė gamta.
O vieni žmonės būna storesni už kitus dažniausiai dėl to, kad mėgsta suvalgyti daugiau, nei kiti. Pavyzdžiui, kaip aš.

Aš nebenoriu turėti sesės, kur ją padėti?

Bet juk sesė nori turėti Tave, tu jai esi labai reikalingas. Jeigu ją kažkur padėsi ir paliksi vieną, ji bus nusiminusi, liūdna, net verks. O kas daugiau su ja žais ir mylės, jeigu ne Tu?

Kai užaugsiu, noriu vesti savo mamą, bet nenoriu, kad tėtis surastų mums kitą mamą. Ką darys tėtis, kai aš vesiu savo mamą?

Manau, Tau teks auginti savo tėtį, eiti į darbą, ruošti tėtukui valgyti. Manau, smagiau yra žaisti. Todel Tu būk vaikutis, o tėtis tegul būna tėčiu. Mama visada bus šalia tavęs, tam nebūtina jos vesti.

Kodėl tėtis su mama vienas su kitu seilėjasi, o su manim jie bučiuojasi kitaip?

Galiu tave užtikrinti, tu dar ilgai nenori taip bučiuotis, kaip mama bučiuojasi su tėčiu. Tėčiai ir mamos bučiuojasi kitaip, nes jie jaučia vienas kitam kitokią meilę, nei tu jauti savo tėveliams. Tas vidinis jausmas, kurį turi jie, pas tave ateis vėliau. Ir tikrai ne tėveliams.

Ar iš tų bučinių gimsta vaikai?

Ne, vaikučiai neatsiranda iš bučinių ar pasibučiavus.

Kas mane augins kai jūs numirsit?

Mes dar ilgai nenumirsim ir auginsime tave labai ilgai. Taip ilgai, kad tu jau nebenorėsi, kad Tave kas nors augintų, o norėsi augti pats.

Jei kačiukai prausiasi laižydamiesi savo kailiuką, tai kaip nusiprausia ežiai?

Ežiukai prausiasi lygiai taip pat, kaip prausiasi kačiukai.

Kodėl mama dažosi veidą?

Mamytė dažosi veidą, kad atrodytų gražesnė už kaimynę.

Kaip išsigimdo vaikelis?

Vaikelis išsigimdo ligoninėj, daktarai padeda mamytei tai padaryti. Pataria ir pasako, ką reikia daryti.

Kodėl žmonės juokiasi iš berniuko, kuris myli kitą berniuką?

Dažniausiai juokiamės iš to, ko nežinome, nesame patyrę. Kiti juokiasi, nes nesupranta. Jiems atrodo normalu kitaip. Tarkim, tu visada valgai nuluptą obuolį, nes tau mama sakė, kad taip teisinga ir sveika, neskaudės pilvuko ir lengvai virškinsis. Ir pamatei parke vaiką, kuris valgo obuolį su žievele. Tačiau tas, kas valgo obuolį su žievele, daro tai nuo vaikystės, jis žino, kad lupti obuolio nereikia, nes nieko nenutiks. Ir jam atrodo, kad tas, kas nusilupęs žievelę, yra keistas. Kodėl jis taip daro? Taip ir atsiranda skirtumai.

Kam valyti dantis, jei jie išklibės ir iškris?

Valytis dantukus reikia tam, kad nuvalytume visus maisto trupinėlius, šokolado liekanas ir cukrų, kuris buvo sultyse, kurias gėrem. Jeigu paliktumete kažkur padėtą maistą, jis suges. Taip pat vyksta ir burnoje, maistas genda. O jeigu su tuo kartu genda ir dantukai? Jie bus negražūs ir skaudės, todėl privalome išvalyti visą maistelį, kurį per dieną suvalgėm.

Aš noriu visada būti nuogas, kodėl man neleidžia?

Gražus ir geras noras! Laikykis. Kol kas tave suvaržo, bet ateis laikas, kai galėsi važiuoti prie jūros ir nudistų papludimy gulėti nuogas, kiek nori.

Kodėl vasaris kartais turi 29, o kartais 28 dienas?

Toks yra kalendorius, kad visi mokėtų ir galėtų skaičiuoti dienas vienodai visame pasaulyje. Kad žinotų, kelinta diena, kada savaitgalis, Kalėdos ir gimtadieniai. Žemės ciklas kas 4 metus turi pereinamą dieną.

Kaip atsiranda elektra?

Elektra yra gaminama pavyzdžiui, hidroelektinėse, kur tekantis vanduo suka sraigtą, o šis ir generuoja elektrą.

Kai pjausto svogūną, mano mama visad verkia. Jai jo gaila? Kodėl negaila pomidoro?

Jai tikrai jo negaila, kiekvienas vaisius turi savo kvapą ir skonį. Svogūnas toks sultingas, kad jį pjaustant rūgštis dujų pavidalu kyla i viršų ir patenka į akis. Del to jas graužia ir mama verkia.

Ką reiškia „mes negalime sau to leisti“?

Tam tikri dalykai turi skirtingas kainas ir kartais tai, ko mes norime, kainuoja daug. Pavyzdžiui, aš norėčiau laivo su malūnsparniu, bet negaliu ir niekada negalėsiu sau to leisti. Dažniausiai tai reiškia, kad dalykas yra per brangus. Arba nereikalingas.

Kodėl jūros vanduo sūrus?

Nežinau. Gal dėl žemės druskų, kurios yra ištirpusios. Einam, išsiaiškinsim!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)