Normų nesilaiko ir privatūs darželiai

Anot Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Vilniaus departamento direktorės Rolandos Lingienės, šios kampanijos vienas iš tikslų buvo atkreipti visuomenės dėmesį, ir tai pasiekta. Specialistė pabrėžė, kad buvo patikrinti ne visi Vilniaus darželiai. „Patikrinome 101 darželį ir 113 mokyklų pirmąsias klases. Tikrinome tuos darželius, kurie neturi higienos pasų arba tuos, dėl kurių sulaukėme tėvų nusiskundimų. Nesitikėjome gerų rezultatų, bet sąlygos pranoko visus mūsų lūkesčius“, – sakė R.Lingienė.

Tiek mokyklos, tiek darželiai turi turėti higienos pasus. Tačiau net 30 proc. visų vaikų darželių Vilniaus mieste jų neturi. Deja, patikra parodė, kad ir turintieji nesilaiko nurodytų sąlygų. Kaip pagrindiniai pažeidimai buvo įvardyti šie: perpildyti darželiai, pakeistos patalpų veiklos sąlygos. „Dalis darželių įrengia ugdymo grupes rūsiuose, o tai nėra leidžiama. Vaikų skaičius yra viršytas net 57 proc. tikrintų darželių. Ši problema yra aktualesnė valstybinėse įstaigose – net 79 proc. valstybinių darželių yra perpildyti“, – sakė direktorė.

Vaikų darželiai

Kita problema – žaidimų aikštelės. „Kartą per savaitę jas turi tikrinti įstaigos darbuotojai, kartą per tris mėnesius fiksuoti pažeidimus, kartą per metus – tikrinti turi akredituotos įstaigos. Valstybiniai darželiai visi turi aikšteles, privatūs – ne visi. Bet jiems reikalavimai yra paprastesni – jei vaikų darželyje yra iki 60, žaidimų aikštelė nėra reikalaujama. Vis tik nustatyta, kad nesaugios aikštelės yra 51 proc. tikrintų darželių“, – pasakojo R.Lingienė.

Dar viena bėda – personalo kvalifikacija. Paaiškėjo, kad net 52 proc. privačių darželių samdo specialistus, kurie neatitinka minimalių reikalavimų. „Ten dirba teisės, logistikos, grožio specialistai, išklausę tik atitinkamų kursų. Jų įgūdžių nepakanka ugdyti vaikams. Be to, net 52 proc. personalo nėra išklausę higienos kursų, 43 proc. – nepasirengę suteikti pirmąją pagalbą. Valstybiniuose darželiuose dėl personalo kvalifikacijos pažeidimų yra gerokai mažiau“, – teigė specialistė.

Tikrinant darželius, užkliuvo ir vaikų miego sąlygos. Net 47 proc. darželių, kuriuose ugdomi vaikai iki pusantrų metų, lovos neturi apsauginių grotelių. 23 proc. – lovos yra minkštu pagrindu, o tai nėra gerai vaiko laikysenai.

Vaikų darželiai

„Ko nesitikėjome – problemų dėl skalbinių tvarkymo. Paaiškėjo, kad net 35 proc. privačių darželių tėvai priversti skalbti patys, atnešti pagalves. Kitur skalbiniai tvarkomi netinkamai – skalbiami tualetuose. Pagal higienos normas, skalbti galima darželiuose arba viešuosiose skalbyklose, kur kokybė užtikrinama ir kontroliuojama“, – tvirtino R.Lingienė.

Tėvai ir gydytojai sunerimę

Vaikų ligoninės, Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų filialo Vaikų konsultacijų poliklinikos vedėja, vaikų ligų gydytoja Halina Mikšo sakė, kad dažnai girdi tėvų nusiskundimus, jog vaikai, pradėję eiti į darželius, pastoviai serga. „Tai neišvengiama, nes formuojasi imuninė sistema, kita vertus, virusai plinta greičiau susibūrimo vietose. Didelę įtaką turi ne tik darželis, bet ir šeima – tėvai. Reikia stiprinti imuninę sistemą, mokinti vaiką plautis rankas, nevesti sergančio vaiko į darželį. Svarbu sveikas maistas, poilsis“, – teigė gydytoja.

Rasa Žemaitė

Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio atstovė Rasa Žemaitė buvo nustebusi, kad tiek pažeidimų rasta ne tik valstybiniuose, bet ir privačiuose darželiuose, kurie gauna savivaldybės kompensacijas. „Tėvai nesusimąsto, kad taip gali būti. Jei savivaldybė skiria finansavimą, vadinasi, įstaiga atitinka reikalavimus ir ten neturėtų dirbti grožio specialistai. Apmaudu, kad finansavimas skiriamas, prašysime į tai atsižvelgti“, – sakė R.Žemaitė. Ji ragina tėvų bendruomenę atsakingai vertinti, kur šie veda vaikus ir dalintis informacija. „Viešinkite tuos pažeidimus, jei nenorite asmeniškai, kreipkitės į atitinkamas įstaigas. Tikrinkite. Nustebino, kad privačiuose darželiuose tų pažeidimų yra daugiau nei tikėtasi“, – per konferenciją svarstė mama.

Išeities nėra?

Vilniaus miesto savivaldybės vicemerė Edita Tamošiūnaitė sakė suprantanti, kad grupės darželiuose perpildytos, bet kol kas išeities nelabai matanti. „Vaikų skaičių grupėse padidinome, atsižvelgdami į faktinį lankomumą ir statistiką. Vaikų lankomumas didžiausias yra 84 proc., mažiausias – 74 proc. O tai reiškia, kad vienu metu grupėje būna nuo 15 iki 19 vaikų. Klausiau, kiek kartų ateina visi 23, auklėtojos sakė, kad ne dažniau nei du kartus per metus. Be to, kiekvienas vaikas Vilniaus darželiuose turi savo lovą, savo patalynę. Yra padidintas auklėtojų skaičius. Vilniuje veikia 1453 darželių grupės, kur dirba 2400 žmonių. Jei ateityje turėsime tokią prabangą, reaguosime ir mažinsime vaikų skaičių“, – sakė vicemerė.

Vaikų darželiai

Ji pabrėžė, kad savivaldybė skiria lėšų ir vaikų žaidimų aikštelėms, ir privažiavimams gerinti. „Planuojame pinigus skalbyklų atnaujinimui. Dėl privačių darželių – savivaldybė netikrina maisto kokybės ir kitų sąlygų, todėl turėtume kartu susitelkę susėsti ir tvarką tobulinti. Visi suprantame, kad vaikų kokybiškas ugdymas, sveikata ir sauga yra prioritetas“, – teigė E.Tamošiūnaitė.

Netinkami suolai – nuo pirmųjų dienų

Patikrinę pirmokų klases, NVSC specialistai pažeidimų rado gerokai mažiau. Mokyklose sudarytos galimybės vaikams atsigerti geriamojo vandens higieninėmis sąlygomis, vykdomas rankų higienos ugdymas bei sudarytos sąlygos asmens higienai tualetų-prausyklų patalpose. Šioje srityje fiksuoti tik pavieniai pažeidimai.

„Tačiau 44 proc. iš patikrintų suolų pirmokams yra netinkamo dydžio arba netinkamai sureguliuoti. Tai reiškia, kad beveik pusė pirmokėlių sėdi sau netinkamuose suoluose, o tai ilgainiui lemia stuburo problemas“, – sakė R. Lingienė.

Vaikų darželiai

NVSC sostinės ikimokyklinių įstaigų patikros rezultatus skelbia savo tinklalapyje viešai – kiekvienas norintis gali pasitikrinti adresu www.nvsc.lt. Be to, parengė patarimų tėvams, besirengiantiems leisti vaiką į darželį, rinkinį. „Be abejo, pažeidimų turintys darželiai gaus ir atitinkamas nuobaudas, juos pakartotinai tikrinsime, tačiau tikime, kad stipriausias ginklas šioje kovoje yra viešumas“, – sakė R.Lingienė.

Veryga apie situaciją sostinės darželiuose

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasakė, ką galvoja apie situaciją sostinės darželiuose. Anot jo, šiandien Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) paskelbta informacija neabejotinai kelia didelį susirūpinimą.

Aurelijus Veryga

Ministras teigė, kad šiuo atveju kalba eina apie mažųjų piliečių teisę į kokybiškas ugdymo paslaugas ir kokybišką aplinką, tinkamai pritaikytą jų poreikiams, mokymuisi, lavinimui. Svarbiausi yra vaikų interesai, kurių turi būti paisoma, sakė A.Veryga.

„Netoleruotina tai, kad dauguma Vilniaus miesto darželių neturi higienos pasų, o tai reiškia neatitinka keliamų reikalavimų tokioms priešmokyklinio ugdymo įstaigoms. Blogai ir tai, kad net ir juos turėdamos, įstaigos nelinkusios dirbti tvarkingai, laikytis nustatytų reikalavimų. Pavyzdžiui, perpildytos vaikų grupės, darbuotojai nėra išklausę privalomųjų higienos mokymų kursų, nepasitikrinę sveikatos, daugelyje tikrintų darželių vaikai miega netinkamose lovose“, – teigė ministras.

Anot jo, tokia situacija netoleruotina ir turi būti nedelsiant taisomi visi NVSC specialistų rasti trūkumai. „Galbūt iš dalies galima pateisinti viešąjį sektorių, kuriam nuolat trūksta lėšų, bet pateisinimo privačioms įstaigoms, kurioms tėveliai moka didelius pinigus už savo vaikučių ugdymą, negali būti! Tėveliai tikrai turėtų atsakingai įvertinti šią specialistų paskelbtą informaciją, rinkdamiesi ugdymo įstaigas savo vaikučiams“, – sakė A.Veryga.

Jis su kolegomis skeptiškai vertina kritiką, esą netinkamos higienos normos. „Blogos ne higienos normos ar reikalavimai, o tie, kas jų nesilaiko ir elgiasi neatsakingai, negalvodami apie tai, kad taip kenkia patiems mažiausiems. Juk radus pažeidimų, nepulsime taisyti higienos normų, kad pažeidimai būtų eliminuoti“, – tvirtino ministras.