Pozityvios žiūrovų reakcijos

Socialinio projekto „NežVairuok!“ filmas laisvai pasiekiamas internete, specialiame projekto interneto svetainės polapyje „Delfi“ portale, tad jį gali žiūrėti bet kuris neabejingas saugiam vairavimui. Taip pat filmą paprastai parsisiųsti ir pasižiūrėti gali visos ugdymo įstaigos, jis išplatintas ne tik mokykloms, bet ir įvairių miestų ir rajonų jaunimo centrams, jaunimo organizacijoms. Dauguma jų džiaugsmingai sutiko idėją ir filmą jau parodė arba ketina rodyti savo auditorijoms.

Specialiai akcijai sukurto mokumentinio filmo tikslas – edukuoti ir atkreipti dėmesį, kokie pavojai tyko kelyje, kai vienu metu naršai telefone ir vairuoji paspirtuką, dviratį ar automobilį. Filmas savo kelionę pradėjo Vilniaus Salomėjos Nėries gimnazijoje. Pirmoji jį išvydo dvyliktokų klasė.

Filmo „NežVairuok!“ peržiūroje dalyvavusi ir drauge su moksleiviais bendravusi „Delfi TV“ laidų vedėja Kornelija Jasiūnaitė sako, kad filmą jaunuoliai stebėjo susikaupę, tik retkarčiais susižvalgydami. Taip pat jaunuoliai aktyviai dalijosi savo mintimis bei įspūdžiais, įvardijo daug priežasčių, kodėl neatsargiai žvilgčioti į išmaniuosius įrenginius negalima nei vairuotojams, nei pėstiesiems.

Kuriant filmą buvo pasirinkta tinklalaidės forma, ypač populiari tarp jaunimo, todėl nenuostabu, kad moksleiviams įspūdį paliko filmo pasakojimo būdas, įtaigūs faktai, pašnekovai ir tikri eksperimentai, kuriuos atliko pati Kornelija ir pagrindinis filmo herojus tiklalaidės kūrėjas Šaras, įkūnijamas profesionalaus aktoriaus Šarūno Datenio.

Mokiniai aktyviai įsitraukė į diskusiją

Po filmo „NežVairuok!“ peržiūros Vilniaus Salomėjos Nėries gimnazijos auklėtiniai dalyvavo diskusijoje, kurios metu aptarė įspūdžius ir diskutavo apie saugaus elgesio kelyje svarbą. Su moksleiviais bendravusi K. Jasiūnaitė pasakoja, kad dvyliktokai netruko įsidrąsinti ir labai nuoširdžiai dalijosi savo pastebėjimais iš realaus gyvenimo. Aktyviausi moksleiviai taip pat buvo apdovanoti unikaliais akcijos „NežVairuok!“ džemperiais.

Susitikimo metu jaunuoliai taip pat išsakė savo pastebėjimus, kaip paskatinti vairuotojus nebežvilgčioti į išmaniuosius įrenginius prie vairo. Mokiniai siūlė pirmąjį kartą pagautus pažeidėjus tiesiog įspėti, o iš taisykles antrąjį kartą pažeidusių vairuotojų laikinai atimti teisę vairuoti.

„Taip pat dvyliktokai padarė išvadą, kad tinkama bausmė galėtų būti ir pareiga atlikti viešuosius darbus. Kai kuriems žmonėms pasižiūrėti į telefone atėjusį pranešimą būna taip svarbu, kad jie nepaiso rizikos gyvybei, o tai rodo, kad labiausiai už viską jie skaičiuoja savo laiką“, – įspūdžiais dalijasi K. Jasiūnaitė.

Neabejoja, kad filmas įkvepia

„Delfi TV“ laidų vedėja sako neabejojanti, kad moksleiviams rodytas filmas paskatino ir juos pačius būti atsakingesniais bei atsargesniais eismo dalyviais: „Dvyliktokų akys ir aiškiai rodomos emocijos, kalbant apie į išmaniuosius įrenginius žvilgčiojančius eismo pažeidėjus, puikiai parodė, kad ir filmas, ir mūsų diskusija juos tikrai įkvėpė. Jie sužinojo daug naujų faktų, išgirdo realių pamokančių istorijų ir suprato, kad toks elgesys yra baudžiamas.“

Socialinio projekto „NežVairuok!“ filmas skirtas įvairaus amžiaus Lietuvos mokyklų mokiniams, jaunimui ir visiems eismo dalyviams. K. Jasiūnaitės nuomone, tai yra puikus kūrinys, nešantis aiškią ir patraukliai atskleidžiamą socialinę žinutę, kurį būtų naudinga pamatyti tiek moksleiviams, tiek jų tėveliams.

„Socialiniuose tinkluose man pasidalinus nuotraukomis iš šio filmo pristatymo Vilniaus Salomėjos Nėries gimnazijoje, jį pamatyti iškart parodė norą ir dar viena mokykla. Kelionė su „NežVairuok!“ filmu po visos Lietuvos mokyklas, šviečiant mokinius naudojimosi telefonais keliuose tema, labai prasminga. Šio filmo peržiūra mažuose miestuose ir kaimeliuose besimokantiems vaikams būtų didelė pramoga ir galbūt ką nors gero jų sielose paliekantis įvykis“, – sako K. Jasiūnaitė.

Projekto „NežVairuok!“ filmą galite rasti internete – www.nezvairuok.lt/filmas, o jeigu norite filmą parodyti savo mokykloje, universitete ar organizacijoje, kreipkitės adresu rinkodara@delfi.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją