Penkiamečiams

Mažieji penkiamečiai – nenustygstantys vietoje, norint juos sudominti svarbu atrasti kažką, kas būtų vaikui pažįstama, iš jo aplinkos. Kai ateina laikas paskaityti įdomią istoriją, penkiamečiams pravers prasminga pasaka, lavinanti loginį mąstymą ir matematinius gebėjimus! Nes yra paprastos pasakos ir tokios, kurias rašydami autoriai turėjo paslėptą mintį. Būtent toks buvo „Skaičių pasakų“ sumanymas – dvi linksmos autorės Lina ir Ieva pirmoje knygelėje „Jei mėnulis būtų nulis“ aprašė Matematikos miestelį ir jame gyvenančių skaičių nuotykius, o naujausia, antroji dalis – „Daugiau nei piratė“ – pasakoja apie tai, kaip į skaičių pasaulį užklydo piratės laivas. Ar skaičiukai išmoks priimti neįprastą viešnią, ar jiems pavyks susidraugauti? Kita vertus, skaitydami nuotykių kupiną istoriją vaikai ne tik išmoks pažinti skaičius ir objektus, bet ir juos palyginti, poruoti, atskirti. Kelionėje daiktų lyginimas ir skaičiavimas taip pat gali tapti linksmu žaidimu!

Priešmokyklinukams

Šiuolaikiniai vaikai – gimę būti atradėjais. Jiems svarbu daug ką išbandyti savo kailiu ir pamatyti, kaip viskas veikia. „PYKŠT ir POKŠT eksperimentai“ – knyga, kviečianti priešmokyklinio amžiaus vaikus tyrinėti, eksperimentuoti artimiausioje aplinkoje: darželyje, lauke, namie. Atlikdami trumpus ir ilgesnius, keletą dienų trunkančius eksperimentus, vaikai savarankiškai pildys darbo lapus, užrašys ar nupieš savo stebėjimus ir taip mokysis diskutuoti ir samprotauti, daryti prielaidas ir jas patvirtinti arba paneigti. Eksperimentai vaikams padės ne tik smagiai praleisti laiką, bet ir ugdytis problemų sprendimo, kritinio mąstymo įgūdžius, kaupti sėkmingai pavykusių bandymų patirtį.

Būsimi priešmokyklinukai džiaugiasi kiekviena išmokta raide ir skaičiumi. Todėl zuikis OPA ir vėžlys PA kviečia visus vaikus smagiai leisti laiką atliekant linksmas, nuotaikingas ir spalvingas užduotėles! Vartant užduočių knygelę „OPA ir PA skaito“ vaikams labai patiks kartu su šiais veikėjais sodinti daržą, kepti picą, puošti eglutę, žaisti stalo žaidimus. O svarbiausia, kad smagiai leisdami laiką mažieji net nepajus, kaip išmoks skaityti. Knygelė „OPA ir PA skaičiuoja“ pakvies rengti muilo burbulų fiestą, dūkti žaidimų kambaryje, plaukioti baseine ar eiti į kino teatrą. Taip jie net nepajus, kaip išmoks skaičiuoti. Žaisdami kartu su „OPA ir PA rašo“ veikėjais vaikai nė nepastebės, kaip išmoks rašyti. O knygelės „OPA ir PA galvoja“ puslapiuose įgis pirmuosius loginio mąstymo ir samprotavimo įgūdžius. Užduotys visose knygelėse parengtos taip, kad sektųsi tiek pradedančiam, tiek šiek tiek pažengusiam skaitytojui.

Pradinukams ir vyresniems

Kaip sudominti vaiką biologija? Meskite jam džiunglių iššūkį! Kokį didžiausią grobį gali suryti voras tarantulas? Iš kokių atogrąžose augančių medžių gaminama guma? Kokių plėšrių žuvų reikia saugotis Amazonės upėje? Atsakymų į šiuos klausimus rasite perskaitę knygoje „Nuotykis Amazonijoje“ aprašytą paslaptingą istoriją. Jos herojus ieško dingusio savo dėdės, o skaitytojas turi jam padėti sekti pėdsakus – viltis aptikti jį gyvą dar yra! Tiesa, bet kuri kelionė į gamtą šiek tiek panaši į džiunglių nuotykius – čia taip pat galima rasti ir gyvūnų, ir plėšrių vabzdžių, ir įdomių augalų.

Kelionė prie jūros neįmanoma be lobio paieškų. Apie tai pasakoja ir knygelės „Pavojus jūros gelmėse“ nuotykių istorija, tačiau, kad vaikas ją perskaitytų nuo pradžios iki galo, jam reikės pačiam įsitraukti į paieškas, atsakyti į suktus klausimus, padėti orientuotis vandenyne, spręsti užduotis, susijusias su vandenyno pakrante. Su šia knyga rankose viešnagė prie jūros praturtės daugybe naujų, iki tol nežinotų žodžių, pavyzdžiui, ką gi reiškia subdukcijos zona arba kaip atpažinti, kokio stiprumo audra žymima 7 balais pagal Boforto skalę?

Kalnai – kupini įspūdžių ir pavojų. Jeigu aplankysite kraštą, kuriame yra kalvų arba tikrų kalnų – vaikams patiks istorijos apie aukštalipių nuotykius. Knygoje „Pavojus kalnuose“ sprendimus priimančiu herojumi gali tapti pats skaitytojas. Jis ne tik skaitys istoriją apie į bėdą patekusį alpinistą, bet atlikdamas užduotis ir atsakydamas į klausimus pats bandys jį išgelbėti. Pavyzdžiui, ką gi reiškia altitudė? Ja matuojamas kalno šlaito statumas ar aukštis? Priklausomai nuo pasirinkto atsakymo, reikės atsiversti vieną arba kitą knygos puslapį ir sužinoti, kas nutiko toliau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt