Visiškai neseniai K. Meyer nutarė paviešinti trumputį epizodą iš mažėlio sūnaus plaukimo pamokėlės, rašoma tinklalapyje babygaga.com. Sprendžiant iš kadre matomo vaizdo, įrašas buvo nufilmuotas viešajame baseine. Po kelių akimirkų pasirodo Oliverį laikanti plaukimo instruktorė. Ji prieina prie baseino krašto ir įmeta kūdikį į vandenį, o tada ir pati įšoka į baseiną. Oliveris ne ilgiau kaip porą sekundžių plūduriuoja veidu į apačią, bet netrukus apsiverčia ant nugaros. Instruktorė jau šalia jo.


Šioje vietoje vaizdo įrašas nutrūksta. Epizodas su kūdikiu baseine žaibiškai išpopuliarėjo, tik, sprendžiant iš komentarų, dėl visiškai klaidingų priežasčių. Žmones, kurie pasidalijo įrašu, matytas vaizdas akivaizdžiai sukrėtė: jie manė, kad vaikui grėsė didžiulis pavojus – kad jis galėjo nuskęsti.

K. Meyer pasistengė visus informuoti, kad jos sūnus nelanko nuolatinių plaukimo treniruočių, o tai, kas užfiksuota vaizdo įraše, tebuvo kūdikių išlikimo pamokėlė. Kas tai per užsiėmimas ir kokia jo prasmė, sutiko paaiškinti viena iš plaukimo mokyklos (JAV) „Little Fins“ savininkių Lauri Armstrong.

„Visko, kuo užsiimame, pamatas yra saugumas, – portalui „BuzzFeed“ sakė L. Armstrong. – 8 mėnesių kūdikius mokome įvertinti situaciją ir rasti išlikimo strategiją vandenyje. Tai tik atrodo kaip beprotybė.“

L. Armstrong turi daugiau nei septynerių metų darbo patirtį. Jos specializacija – mokyti kūdikius rasti būdą išsigelbėti atsidūrus vandenyje. L. Armstrong nori, kad kūdikiai išmoktų ne tik plaukti, bet ir šį tą daugiau. Instruktorės tikslas – parengti kūdikius netikėtai situacijai taip, kad ji nesukeltų panikos. Per išlikimo pamokėles kūdikiai gauna progą pasikliauti raumenų atmintimi iš tų laikų, kai buvo gimdoje.

Vis dėlto ne visi tokias pamokėles vertina teigiamai. 2017 metais Jungtinėje Karalystėje buvo paskelbta apie tyrimą, kurio išvadose nurodoma, jog tokio tipo praktika gali sukelti kūdikiui galvos traumą, nors, remiantis JAV Pediatrų akademijos (AAP) 2000 metais pateiktais duomenimis, taip teigti nėra jokio pagrindo.

Tie, kurie supranta skendimo grėsmės mažinimo svarbą, teigia, kad mokyti kūdikius plaukti tėvai galėtų jau nuo 6 mėnesių. Jie mano, kad ropoti mokantį kūdikį tikrai galima supažindinti ir su vandeniu – taip tiktai užkertamas kelias tragiškiems incidentams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)