Neseniai atliktas tyrimas parodė – ketvirtadalis apklaustųjų sutinka, kad netvarkinguose namuose, kuriuose per daug daiktų, jie jaučiasi slegiami tų daiktų. Penktadalis tiriamųjų teigė, kad netvarkinguose namuose apima nerimas, prastėja nuotaika.

Mokslininkai pritaria pastarajam teiginiui – ten, kur daug šlamšto, sunkiau mąstyti, veiksmingai dirbti, palaipsniui tai veda į depresiją.

Tvarkymosi ekspertės Jamie Novak teigimu, netvarka apsunkina gyvenimą: „Jūs švaistote laiką, pinigus ir pastangas, ieškodami daiktų, kuriuose turite, tik nerandate chaose. Susitvarkę vėl turėsite laiko, energijos, grįš gyvenimo džiaugsmas.“ Pavasaris – puikus metas generalinei tvarkai.

Ekspertai išskiria kelis dažniausius pasiteisinimus, kodėl atidėliojame tvarkymąsi:

Nežinau, nuo ko pradėti

Profesionalios namų tvarkymo ekspertės Lucy Mansey teigimu, tai – pirma kliūtis, su kuria susiduriame.

Pasak jos, netvarka atima jėgas. Jeigu kambarys pavirto į šiukšlyną, dažnai sunku prisiversti į jį užeiti, ką jau kalbėti apie tvarkymąsi.

Išeitis – tvarkytis palaipsniui, etapais. Pavyzdžiui, vieną dieną sutvarkykite lentyną, kitą – spintelę. Suskirstykite daiktus į tuos, kuriuos pasiliekate, ir į tuos, kurių atsisakote. Pastaruosius sudėkite į dėžes (užklijuokite ant jų užrašus, kas sudėta) ir atiduokite, parduokite, atiduokite perdirbti ir pan.

Neturiu laiko

Atsikratę šlamštu, laiko turėsite ir netgi daugiau.

Ekspertės Kathryn Lord teigimu, gyvenimas paprastesnis, kai žinote, kas kur padėta. „Susitvarkę, atsikratę šlamšto, išvalysite ne tik namus, bet ir protą. Tiesa, tai – ne greitas bėgimas, o pastovus maratonas. Svarbu – praktika. Dirbkite pamažu, bet dažniau. Darbuokite po 18 minučių. Tyrimai rodo – tai optimalus laikas įvairioms užduotims: jo pakanka, kad padarytumėte pažangą, bet jis ne toks ilgas, kad pasidarytų nuobodu ar pavargtumėte“, – aiškino ji.

Nustatykite laikmatį 18 minučių ir atsidarykite kojinių stalčių. Paskui imkitės megztinių ir t. t., kol baigsis skirtas laikas.

Padarysiu tai vėliau

Užkirskite kelią atidėliojimui, nustatydami terminus.

„Susitarkite su labdaros organizacijomis ar perdirbimo centrais, kada atvešite daiktus. Tada būsite priversti veikti. Kitas etapas – numatykite, kaip save apdovanosite – gal puodeliu arbatos, gal pasidalinsite savo patirtimi socialinėje erdvėje; už kiekvieną darbą – koks nors apdovanojimas“, – pataria J. Novak.

Šį daiktą pasiliksiu – gal prireiks

„Nežinome, kas mūsų laukia ateityje, todėl kyla pagunda viskam ruoštis. Bet kai imame kaupti daiktus, kurių „gali prireikti“, pasimeta reikalingi daiktai“, – įspėja J. Novak.

Priminkite sau – kasdien, remdamiesi turima informacija, priimate geriausius sprendimus tą dieną.

Ypač greitai prikaupiame įvairių dokumentų, popierių. Ekspertė Sian Pelleschi primena – nėra reikalo laikyti nebeaktualių pranešimų iš banko ir pan. Svarbius dokumentus, kaip antai, gimimo liudijimą ar kt., sudėkite į sandarias, vandeniui ir ugniai atsparias dėžes.

Širdžiai brangūs daiktai

„Kūdikių drabužėliai, paveldėti daiktai, suvenyrai, net sena uniforma primena praeitį, džiugias akimirkas, todėl nenorime jų išmesti. Kita vertus, prisiminimai išlieka mūsų atmintyje, – primena J. Novak. – Emocijas sužadina žiūrėjimas į daiktą, ne tik jo laikymas rankose. Nufotografuokite jums mielus daiktus, o paskui išlydėkite juos į naujus namus.“

Daiktas daug kainavo

Anot J. Novak, jei neišmetate daikto vien todėl, kad jis daug kainavo, jis nuolat primins apie netinkamą jūsų sprendimą. „Paleiskite daiktus. Jei galite juos parduoti ir atgauti pinigus – puiku, jei ne – atiduokite tam, kuris jais džiaugsis“, – ragina ji.

Brangaus žmogaus dovana

Jei dovana jums – ne prie širdies, be jokio kaltės jausmo kam nors ją atiduokite. Be abejo, dovaną jums rinko su meile, tačiau niekas nenori, kad daiktas gulėtų nenaudojamas ir rinktų dulkes.

Kitas variantas – parduoti tą daiktą ir nusipirkti tai, ko jums iš tiesų reikia.

Negaliu šito daikto išmesti

Jeigu tai – žurnalas, užsibrėžkite jį perskaityti per savaitę, o jei nepavyks, tada ramiai išmeskite.

J. Novak pabrėžia – šlamštas namuose yra ženklas, kad kažką reikia keisti.

Nevaldomas daiktų kaupimas psichiatrų netgi pripažįstamas liga, kuria serga vienas ar du žmonės iš šimto. Tokiu atveju reikalinga profesionalų pagalba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją