„Organizuojame 7–8 dienų stovyklas prie jūros, o netoli Vilniaus, Nemenčinėje, nuostabiame gamtos prieglobstyje, rengiame dienos stovyklas. Prie jūros į „Varlinuką“ atvykstantys vaikai tampa lyg šeima, o kai kuriuos tėveliai atveža su broliais ar seserimis. Mes vaikus maitiname penkis kartus per dieną, rengiame skirtingas pramogas pagal amžių. Bene labiausiai vaikai laukia teatro pasirodymų, kur patys tampa aktoriais, o vakarais vyksta diskotekos“, – dalijasi stovyklų „Varlinukas“ koordinatorė Marina Petrulevič.

Pašnekovė neslepia, kad karantino ribojimai palietė ir mažųjų pramogas – brangsta patalpų nuoma, maisto produktai, tačiau, anot M. Petrulevič, savaitinės stovyklos kaina šiais metais pakils tik 5 eurais.

„Padaugėjo reikalavimų, bet į kiek daugiau nei poros šimtų eurų sumą bus organizuojamas maitinimas penkis kartus per dieną. Pagal vaikų amžių organizuojamos įvairios programos. Yra ir žygių, teatro pamokos ir pasirodymai, kur vaikai patys vaidina, aišku, maudynės jūroje. Šiuo metu jau pajūryje turime 70 proc. užimtumą. Daug vaikų grįžta metai iš metų, tad jie čia jau susitinka su draugais“, – pasakoja moteris.

„Vinetu“ kaime vaikus savaitę kviečiame pagyventi kaip indėnams. Vienas organizatorių Mindaugas Timinskas sako, kad vaikai pas juos ne tik pramogauja, bet ir mokomi pažinti gamtą, gyvenimo vertybes ir išmokomi net nurimti.

Juodasis Varnas

„Stovykla savaitei kainuoja 240 eurų. Į kainą įskaičiuota nakvynė indėnų palapinėse, žygiai upe baidarėmis ir pėsčiomis, rankdarbių, archaiškų ginklų gamyba, muzikos terapija. Vakarais prie laužo vyksta būgnų ritualai. Vaikai mokomi ir klausytis muzikos, kuri nuramina. Sugula ir klauso, kaip skamba bongai, dubenys. Naudojami instrumentai yra taip pat senoviniai, kilę iš penkių žemynų. Pramogaudami vaikai mokosi patys gaminti indėniškus lankus, ietis, strėles, kuriais mokosi šaudyti. Taip pat jie supažindinami su gyvūnais, mokomi rūpintis ir jodinėti arkliais. Stovyklos padeda vaikams susipažinti su savimi, labai svarbus santykis su gamta, nes gyvenime ne viską lemia pinigai. Vertybes reikia diegti nuo mažumės“, – pasakoja M. Timinskas.

Pašnekovas sako, kad karantinas nepakeitė vaikų norų pramogauti ir atrasti kažką naujo, tad kai kurie tėveliai dar rudenį ėmė registruoti vaikus šiai vasarai. Netoli Kretingos įkurtas „Vinetu“ kaimas ne vienam vaikui tapo labai svarbus – neseniai 21 gimtadienį čia pat atšventė ilgametis kaimo bičiulis, kuris čia lankytis pradėjo dar būdamas 12 metų stovyklautojas. Vėliau vaikinas grįžo kaip grupės vadovas ir su metais, anot M. Timinsko, tapo jų genties nariu.

„Įdomus faktas, kad šiais metais daugiau registruota mergaičių nei berniukų. Gal per karantiną jie užsisėdėjo prie kompiuterių“, – dalijasi pašnekovas.

Klaipėdoje ir netoli Gargždų vasaros stovyklos „Pažink save“ organizuojamos sporto, mokslo ir meno pagrindais. Čia drąsiausieji gali mokytis tokių triukų, kokių kieme vargu ar patys išbandytų.

„Pas mus stovyklauja nuo 6 metų iki 16 metų vaikams. Dabar išties ypatingas laikas išsijudinti po žiemos. Mes siūlome daug veiklų – galima išbandyti riedlenčių sportą, parkūrą, jogą. Savęs pažinimą pristatome ir per šokį, muziką, meną, mokslą. Norime, kad šiais metais vaikai savęs pažinimą išbandytų ir per meditaciją, pajautimą. Be to, vedame ir edukacines programas, keliaujame su vaikais į Jūrų muziejų. Per visą tą stovyklavimo laiką padedame vaikams atrasti, kas jiems patinka ir kad tą veiklą galėtų tęsti.

Vasaros stovyklos „Pažink save“

Jei vaikai atvyksta į dienos stovyklas, kaina mažesnė – savaitgalio stovykla kainuoja 80 eurų, jei vaikai stovyklauja tik dienomis, tuomet penkios pramogos ir maitinimas kainuos 150 eurų, o su nakvyne penkių dienų stovykla kainuoja 200 eurų. Į kainą įskaičiuota ir maitinimas. Į vasaros stovyklą „Pažink save“ kviečiami vaikai iš visų Lietuvos kampelių, iš toliau atvykę vaikai, be abejo, vyks ir prie jūros. Taip pat laukia įspūdinga gamta, žygiai, maudynės ir kiti stovyklavimo malonumai“, – pasakoja neformalaus ugdymo stovyklos koordinatorė Kristina Keblikaitė.

Vasaros stovyklos „Pažink save“

Kalbinti stovyklų koordinatoriai neslepia, kad dalis vaikų metai iš metų atkeliauja į tas pačias vietas ir noriai mokosi naujų dalykų, be to, susiranda draugų, o kartais ir patys išauga kaip būrių, ar stovyklų vadovai. Stovyklų organizatoriai pastebi, kad karantinas tėvų stipriai neišgąsdino, tad norintieji vaikams suteikti išskirtines vasaros atostogas turėtų suskubti – laisvų vietų skaičius sparčiai mažėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt