Keletą pastarųjų mėnesių JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC) nuo COVID-19 rekomendavo saugotis dėvint medžiagines veido kaukes. Jas dėvėti buvo patariama viešumoje ir atsidūrus netoli žmonių, su kuriais kartu negyvenate, ypač jei neįmanoma laikytis saugaus atstumo, rašoma tinklalapyje parents.com.

Vis dėlto medžiaginės veido kaukės turi tam tikrų trūkumų. Su jomis karšta, nepatogu, jos nedengia akių, be to, daugelis vaikų nenori jų užsidėti. Todėl kai kurie tėvai nutarė pakeisti kaukes veido skydeliais – visą veidą, įskaitant akis, dengiančiais skaidriais plastikiniais barjerais.

Nors tėvai skydelius vertina itin palankiai, naudoti jų kaip kaukių pakaito CDC nerekomenduoja.

„Kol kas neaišku, kokio lygio apsaugą teikia veido skydeliai. Nežinome, ar jį dėvinčio asmens kvėpavimo takų sekretas tikrai negali pasiekti aplinkinių žmonių, – nurodoma organizacijos pranešime. – Dar nėra surinkta pakankamai įrodymų, kuriais būtų galima pagrįsti veido skydelių, kaip užkrato plitimo kontrolės priemonės, efektyvumą.“

Specialistai tėvams pataria veido skydelius naudoti tik kaip papildomą apsauginę priemonę – kartu su veido kauke. Būtent tokia ir yra diskusijos apie skydelius ir kaukes išvada.

Veido skydelių pranašumai

  • Skydeliai nesiliečia prie veido, o kybo priešais, pritvirtinti prie galvos juostos. Jų konstrukcija teikia daugiau komforto, o patogumas vaikams labai svarbus, ypač karšto, drėgno klimato regionuose.
  • COVID-19 plinta per kvėpavimo takuose esančio sekreto lašelius, o jie gali patekti ir per akių gleivinę. Kitaip nei veido kaukės, skydeliai apsaugo ir akis.
  • Kadangi skydeliai permatomi, juos dėvint lengviau komunikuoti kurtumo sutrikimų turintiems žmonėms, taip pat specialių poreikių ir mokymosi sutrikimų turintiems vaikams.
  • Skydelių nereikia taip dažnai taisytis kaip kaukių, o kuo rečiau liečiamas veidas, tuo labiau sumažėja tikimybė užsikrėsti COVID-19.
  • Veido skydelius patogu plauti. Jie daugkartiniai.
Vaikas lauke su kauke

Veido skydelių trūkimai

  • Koronavirusai labiausiai plinta per lašelius, iš kvėpavimo takų į aplinką patenkančius kosint arba čiaudint. Infekcija oru gali būti perduota ir tada, kai žmogus kalba arba kvėpuoja.
  • Veido kaukės veiksmingomis laikomos todėl, kad būtent jos šias daleles sulaiko, vadinasi, apsaugo aplinkinius nuo užkrato nešiotojo, net tuo atveju, jei jam nepasireškia jokių ligos simptomų. Tinkamai dėvima veido kaukė turi uždengti ir burną, ir nosį, be to, būti patikimai prigludusi pasmakrėje ir ganėtinai prigludusi prie veido šonų.
  • Veido skydeliai tokio pat lygio apsaugos nuo COVID-19, deja, neužtikrina. Plastikinis barjeras nėra prigludęs prie veido, todėl užkratas gali pasklisti per apačią ir šonus. Kad taip gali būti, įrodo atvejis Šveicarijos viešbutyje: vien veido kaukėmis pasitikėjęs personalas tapo COVID-19 aukomis, o tų, kurie dėvėjo kaukes, testų rezultatai buvo neigiami. Nuo veido skydelį dėvėjusio viešbučio darbuotojo užsikrėtė ir vienas svečias.

Kaip tinkamai elgtis su veido skydeliu

Atminkite, kad veido skydelį vaikas turi liesti tik švariomis (nusiplautomis arba dezinfekciniu skysčiu, kurio sudėtyje – ne mažiau kaip 60 proc. alkoholio, dezinfekuotomis) rankomis. Kaskart panaudojus veido skydelį reikia nuvalyti dezinfekciniu skysčius sudrėkinta švaria šluoste. Nusėdusius nešvarumus galima nuplauti ir švariu vandeniu arba alkoholiu, o tada leisti skydeliui visiškai nudžiūti. Nuvalius skydelį būtina nusiplauti rankas. Vienkartinius veido skydelius kartą panaudojus reikia išmesti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)