Nors ištisus dešimtmečius santuokai tinkamiausiu buvo laikytas amžius nuo 20-ies iki 30-ies, dabar yra kitaip, todėl prie trisdešimtmečio artėjančios damos nė negalvoja pulti į neviltį, jei santuoka dar nė iš tolo nekvepia.

Kaip rodo statistika ir sociologiniai tyrimai, santuokos vėlinimo tendencija vis labiau įsitvirtina. Viena vertus, ji atspindi tam tikrus teigiamus šiuolaikinio gyvenimo aspektus, bet, kita vertus, yra susijusi ir su konkrečiomis neigiamybėmis.

Tad kaipgi bėgant laikui kito su santuokai tinkamiausiu amžiumi siejamos nuostatos ir kodėl vis daugiau žmonių nerodo noro tuoktis žalioje jaunystėje? Toliau – šių klausimų aptarimas pagal portale brides.com pasirodžiusią publikaciją.

Tai tiesiog faktas

Jeigu atrodo, kad visi aplinkui tuokiasi tada, kai perkopia trisdešimtmetį, žinokite, kad jums nesivaidena: žmonės iš tiesų dabar kiek vėliau ryžtasis santuokai.

Tarkim, Jungtinėje Karalystėje santuoką sudarančių piliečių amžiaus vidurkis pagaliau perkopė 30-ies metų ribą, o Jungtinėse Valstijose jis taip pat pasislinko: vidutinis vedančių vyrų amžius toje šalyje dabar – 29-eri, o ištekančių moterų – 27 metai. Kad taip yra, byloja užregistruoti duomenys. Jie leidžia spręsti apie vėlyvesnių santuokų tendencijos ryškėjimą, todėl galima spėti, kad ji ims reikštis ir tose šalyse, kuriose besituokiančių amžiaus vidurkis dar nesiekia 30-ies.

Mūsų laikmečio atspindys

Priežasčių, kodėl dabar tuokiamasi turint daugiau metų, ne viena, bet ši tendencija atspindi nūdienos realijas. Anksčiau prie santuokos altoriaus žengiančios moterys paprastai būdavo jaunesnės negu vyrai, ir iš dalies tai lėmė įsivyravęs seksizmas bei baimė likti senmerge.

Įtaką, žinoma, darė ir tai, kad seniau moterys turėjo daug mažiau galimybių įgyti formalų išsilavinimą, o apie koledžo baigimą ir karjeros pasirinkimą negalėjo būti nė kalbos. Tai, kad vis daugiau moterų santuoką yra linkusios atidėlioti, rodo, kaip smarkiai pagerėjo moterų padėtis. Dabar jos yra savarankiškesnės ir gali laisviau rinktis – užuot tekėjusios jaunystėje, sutelkti dėmesį į kitas gyvenimo sritis. Žinoma, gali to ir nedaryti – tai tiktai jų pasirinkimo reikalas.

Vis dėlto vyresnis jaunavedžių amžius taip pat yra tam tikrų sunkumų, su kuriais susiduria šių laikų visuomenė, požymis. Dalykas tas, kad šiandien jauniems žmonėms tenka pajusti milžinišką finansinį spaudimą. Augant pragyvenimo kaštams, begalei studentų tenka imti paskolas, o dėl abejotino darbo vietų saugumo nepavyksta užsitikrinti finansinio stabilumo. Štai kodėl šeimos planavimas nukeliamas vėlesniems laikams.

Romantikos poreikis nesumažėjo

Brandesnis sutuoktinių amžius neturi versti sunerimti, kad tampame racionaliai pagrįstomis sutartimis saistoma visuomene. Žmonės, kaip ir seniau, yra linkę į romantiką ir santykius mezga vedini jausmų. Kad taip yra, įrodo kartu gyvenančių nesituokusių porų gausėjimas.

Pavyzdžiui, 2016-aisiais buvo suskaičiuota net 18 mln. amerikiečių, kurie nebuvo susituokę, tačiau gyveno kartu su partneriais. Neabejotinas šios tendencijos rodiklis – tokių porų padaugėjimas 29 proc. per mažiau nei dešimtmetį, t. y. nuo 2007-ųjų. Tai, aišku, reiškia, kad žmonės ieško kitų įsipareigojimo vienas kitam formų.

Daugiau laiko apmąstymams

Vienas iš teigiamų santuokos vėlinimo aspektų yra tas, kad kai kurie žmonės taip gauna progą ilgiau pasigilinti į savo asmenybę ir geriau suvokti, koks žmogus galėtų būti jų viso gyvenimo palydovas.

Puiku, jei kaip tik tokį pavyksta sutikti teturint vos 20, tačiau iki 30-ies žmogus paprastai pasikeičia. Kartais tie pokyčiai – kardinalūs, todėl per ankstyvi sprendimai dažnai nepasiteisina. Štai kodėl kai kuriems žmonėms turėti daugiau laiko tiesiog būtina.

Konkretūs žmonės gali apsispręsti įvairiai

Galbūt skaitydami nejučia pagalvojate, kad visi jūsų draugai susituokė būdami 26-erių, todėl tai, kas čia rašoma, neatitinka realybės. Taip, tikrai gali būti, kad jūsų aplinka skiriasi nuo statistikos, tačiau statistika atspindi pačias bendriausias tendencijas ir nėra nuoroda į konkrečius asmenis, kurių sprendimai gali skirtis, priklausomai, pavyzdžiui, nuo regiono, religijos ir kt.

Tarkime, didžiuosiuose miestuose gyvenantys žmonės yra linkę tuoktis vėliau nei kaimo vietovių gyventojai. Ankstyvai santuokai gali paskatinti ir ypač uolus religijos išpažinimas.

Būtina pasakyti, kad vien todėl, jog santuokos po 30-ies akivaizdžiai taps nauja norma, jūs tikrai neprivalote atitinkamai koreguoti asmeninio gyvenimo. Galite kuo laisviausiai tuoktis iki trisdešimtmečio, taip pat sulaukę 40-ies, 50-ies ar net iš viso nesituokti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)