1. Kairiarankiai pranašesni už dešiniarankius sporto srityje.

Lingvistas Rikas Smitsas savo knygoje „Puzzle of Left-Handedness“ rašė, kad kairiarankiai pasiekia geresnių sportinių rezultatų nei dešiniarankiai. Dešiniarankiai pasitelkia dešinę ranką, o kairiarankiams lengviau pasitelkti abi rankas, teigiama tinklalapyje netmums.com.

2. Dažnai kairiarankių intelekto koeficientas būna neįtikėtinai aukštas.

Niujorko St. Lawrence‘o universiteto tyrėjai padarė išvadą, kad didesnį nei 140 intelekto koeficientą turi kur kas daugiau kairiarankių nei dešiniarankių. Nieko stebėtino, kad Albertas Einsteinas, Izaacas Newtonas ir Charlesas Darwinas buvo kairiarankiai.

3. Neretai kairiarankiai būna geresni vairuotojai už dešiniarankius.

Vienos vairavimo mokyklos surengta apklausa parodė – pirmą kartą vairavimo egzaminą išlaikė 57 proc. kairiarankių ir 47 proc. dešiniarankių.

4. Kairiarankiai neturi daugiau šansų tapti menininkais.

Turbūt teko girdėti, kad kairiarankis vaikas užaugs menininku. Tyrėja Gina Grimshaw iš Naujosios Zelandijos Wellingtono universiteto paneigė šią teoriją – 2013 m. jos atliktas tyrimas parodė, kad nebuvo skirtumo tarp kairiarankių ir dešiniarankių asmenybės testo.

Kairiarankis

5. Netiesa, kad kairiarankių dešinysis smegenų pusrutulis veikia aktyviau.

G. Grimshaw paneigė ir kitą teoriją, teigiančią, kad kairiarankių dešinysis smegenų pusrutulis veikia aktyviau. Jos teigimu, apie 98 proc. dešiniarankių ir apie 70 proc. kairiarankių aktyviau funkcionavo kairysis smegenų pusrutulis, t. y. esminio skirtumo nebuvo.

6. Netiesa, kad kairiarankiai gyvena trumpiau.

1991 m. Britų Kolumbijos universiteto tyrimas parodė, kad kairiarankiai gyvena trumpiau. Bet naujesni tyrimai tą teoriją ne kartą paneigė.

7. Gali būti, kad kairiarankiai mažiau uždirba.

2014 m. Harvardo universiteto tyrėjas Joshua Goodmanas atliko tyrimą, o šis parodė – kairiarankių atlyginimai 9–19 proc. būna mažesni už dešiniarankių. Tendencija ar sutapimas?

8. Rugpjūčio 13-oji – kairiarankių diena.

Nuo 1996 m. rugpjūčio 13-oji laikoma kairiarankių diena.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)