Jaunesnio ir vyresnio amžiaus paaugliams įgyjant vis daugiau laisvės bei savarankiškumo, nenuostabu, kad jie vis mažiau laiko leidžia su savo šeima. Todėl mūsų uždavinys yra stiprinti jau turimą ryšį ir kartu suvokti, kad tas ryšys kis, nes mūsų vaikas auga ir keičiasi.

Jau suformuotus santykius galima palaikyti tiek kasdienėse situacijose, tiek planuojant laiką drauge. Nuoširdūs, atviri santykiai niekada negali būti grįsti prievarta. Norint puoselėti tokius santykius, reikia būti kantriems ir atkakliems, nes tai yra lėtas procesas. Turime vaikui įrodyti, kad esame pasiryžę būti atviri ir pasiruošę priimti pokyčius. Kiekvienam tėvui, auginusiam savo vaiką gerus dešimt metų, atrodo, kad jis apie savo vaiką jau žino viską. Deja, vaikui tapus paaugliu turime jį iš naujo pažinti jo neteisdami, gilindamiesi į jo besiformuojančią asmenybę. Paauglys, lygiai taip pat kaip ikimokyklinukas ar pradinukas, nori, kad mes neteisdami jį mylėtume, palaikytume ir jam pagelbėtume. Bet, žinoma, paaugliui kartu reikia ir struktūros bei disciplinos.

POKYČIŲ METAS

Nors dažnai paauglystės sąvoka apibrėžia visą vaiko pokytį, 10–11 metų amžiaus vaikas skiriasi nuo 17–18 metų amžiaus jaunuolio. Taigi, maždaug 4–6 klasėje vaikai vis labiau nori būti savarankiški, nepriklausomi nuo tėvų. Jie gali norėti mesti pradėtus lankyti būrelius, keisti hobius, pavyzdžiui, gali pasireikšti noras nebelankyti muzikos mokyklos ar sporto būrelio. Tėvų užduotis yra įsiklausyti į šiuos poreikius ir po truputį leistis į sudėtingus pokalbius, kurių ateityje tik daugės.

Dažnai mes iki paskutinės minutės vengiame sudėtingų pokalbių, tačiau brandus ketvirtokas jau yra puikiai pasiruošęs kalbėti įvairiomis temomis.

Maždaug 6–8 klasėje ateina didžiausių emocijų ir hormonų pokyčių metas. Nenuostabu, kad ir mokytojai šį amžiaus tarpsnį dažnai vadina sudėtingiausiu laikotarpiu ir vaikams, ir tėvams. Šiuo metu svarbu atrasti pusiausvyrą tarp to, kad jūs leidžiate vaikui daryti tai, ką jis nori, ir to, kad reikalaujate, jog jis leistų laiką su šeima. Geriausia būtų iš anksto nusistatyti šeimoje galiojančias taisykles. Pavyzdžiui, savaitgalį keletą valandų praleisti kartu. Galite netgi sutarti, kad vaikas spręs, kur eisite ir ką veiksite. Stenkitės nepriimti paauglio pasipriešinimo asmeniškai. Tokio amžiaus vaikai dažnai savo emocijas išlieja ant artimiausių žmonių. Jeigu vaikas išsilieja ant jūsų, galite guostis tuo, kad jis su jumis jaučiasi saugus, todėl turite pasistengti išlikti ramūs, nekelti balso ir prisiminti, kad šiuo metų jūsų paauglys išgyvena sudėtingą laikotarpį. Jeigu norite su savo paaugliu kur nors eiti, susitarkite, kad informuosite iš anksto, pavyzdžiui, prieš savaitę: jis jau yra tokio amžiaus, kada gali turėti savų planų, todėl yra sąžininga susitarti.

Kai kurie tėvai sako, kad tai jiems šis laikotarpis yra itin sudėtingas. Suprantu tokią tėvų poziciją, bet vis dėlto nepamirškite, kad jūs esate suaugę, todėl, kad ir kaip tai būtų sunku, turite stengtis nusileisti, nusiraminti, neprarasti savitvardos.

Maždaug devintoje klasėje vaikas dažnai pasikeičia. Savo šeimoje esame pajutę, kad sukakus penkiolikai tarsi kažin koks stebuklingas jungiklis yra perjungiamas. Normalu, kad paaugliui svarbus ryšys su draugais, jis nori kuo daugiau laiko leisti su jais, bet pasistenkite kiekvienai, net ir menkiausiai, progai pasitaikius kuo daugiau laiko praleisti su vaiku. Vyresnio amžiaus paaugliui jau įdomu diskutuoti su suaugusiaisiais ir apie politiką, ir apie šeimos pirkinius, ir apie atostogas, dažnai jie pradeda domėtis ir jūsų darbu. Be to, tokiame amžiuje jie jau yra ne tik klausytojai, bet ir pakankamai brandūs pašnekovai. Pavyzdžiui, kai jį kur nors vežate, pasidalinkite, ką manote apie įvykius Lietuvoje ir (ar) pasaulyje, paklauskite jo nuomonės. Vyresniems nei 14–15 metų paaugliams svarbu, kad tas kartu praleidžiamas laikas būtų kuo malonesnis, kad būtų kuo mažiau pamokslaujama. Jeigu vaikas pajus, kad kiekvieną kartą jam moralizuojate, pradės vengti su jumis bendrauti ir, pavyzdžiui, norės verčiau važiuoti viešuoju transportu.

RYŠIO PALAIKYMAS KASDIENYBĖJE

Puoselėti ryšį su paaugliu galima kiekvieną dieną kasdienėse situacijose. Kai vaikas su jumis kalbasi, padėkite telefoną ar kompiuterį į šalį ir skirkite jam visą dėmesį, kitaip tariant, nusiųskite jam žinutę, kad dabar jums rūpi tik jis. Kalbėdami su savo vaiku žiūrėkite į akis, paklauskite jo nuomonės, požiūrio, domėkitės jo planais, nepertraukite jo, netaisykite. Jūsų tikslas yra būti su vaiku, o ne kontroliuoti ar jam patarti. Jeigu jam reikės, pagalbos paprašys pats. Pavyzdžiui, jei vaikas pasidarė sausų pusryčių ir atsisėdo prie stalo, atsisėskite ir jūs – tai proga neįpareigojamai pasikalbėti. Tačiau jeigu pamatysite, kad vaikas nelinkęs kalbėtis, nieko tokio, pabandykite kitą kartą.

Nepamirškite šeimos tradicijų ir ritualų. Nesvarbu, kad tuo metu vaikai vartys akis ir dūsaus, tačiau vėliau visa tai prisimins. Tradicijos gali būti visiškai paprastos. Pavyzdžiui, mes kartą per savaitę visi kartu susėdame pavakarieniauti. Aišku, kai vaikai buvo maži, tai darydavome kiekvieną dieną, tačiau dabar stengiamės bent kartą per savaitę. Iš esmės, pati veikla nėra tokia svarbi, svarbesnis yra su vaiku praleidžiamas laikas. Gali būti, kad leidžiant laiką kartu kartais nebus smagu ir jūs susierzinsite dėl vieno ar kito dalyko, prarasite savitvardą. Esame ir mes patyrę tokių nemalonių situacijų: tiesiog norėjome visi kartu pavakarieniauti ir prasmingai pasikalbėti, bet viskas nuėjo perniek – įsiplieskė konfliktas, dukra apsiverkė ir net išėjo iš restorano. Tačiau tai nereiškia, kad neverta puoselėti šeimos tradicijų. Vėliau, nurimus emocijoms, susėdome aptarti, koks dirgiklis sukėlė tokias stiprias emocijas.

PLANUOKITE LAIKĄ KARTU

Be neplanuotų pašnekesių namuose, automobilyje ar kitur, planuokite savo laiką kartu su paaugliu. Planavimas rodo, kad jūs sąmoningai norite leisti laiką su savo vaiku. Taip, šiais laikais visi esame užsiėmę, turime savo darbus ir atsakomybes, o vaikai lanko būrelius, tad, pavyzdžiui, mūsų šeimoje dažnai visi grįžta jau po dvidešimtos valandos vakaro. Normalu, kad paauglys nesidžiaugia, kai jam pasakote, kad suplanavote ką nors veikti jų laisvu laiku. Prieš pandemiją turėjome tradiciją kartą per mėnesį visi kartu nueiti į koncertą ar spektaklį. Mūsų paaugliai tik prašė iš anksto įspėti, kad galėtų planuoti savo laiką. Taigi, stengiamės elgtis sąžiningai ir iš anksto informuoti, o datą pažymime dideliame sieniniame kalendoriuje, parašome žinutę į bendrą virtualią šeimos grupę. Aišku, yra buvę, kad pamiršdavome informuoti, tuomet tiesiog atsiprašydavome, o mūsų paaugliai, kaip ir kiti žmonės, pasakydavo, kad nieko tokio, tik paprašydavo daugiau taip nesielgti. Kartais į šeimos išvykas pasikviečiame ir jų draugą (-ę), galbūt net ir romantinį draugą, kad vaikas jaustų, jog šeimos durys yra atviros ir kad galima leisti laiką įvairiai: su šeima, su šeima ir draugais arba tik su draugais.

Nelyginkite savo paauglio su broliais, seserimis ar draugais: vieni vaikai nori praleisti daugiau laiko drauge, kiti – mažiau, vieniems reikia daugiau informacijos, kitiems – mažiau, vienus reikia anksčiau įspėti, kitus – vėliau. Lyginimas – vienas tiesiausių kelių atstumti paauglį ir priversti jį nerimauti. Suprantu, kad tai sunku ir ne visada pavyksta, bet stenkitės būti sąmoningi ir taip elgtis kuo rečiau. Taip, kaip planuodami laisvalaikį prisitaikote prie savo draugų ar kitų šeimos narių, lygiai taip pat išmokite tartis ir su paaugliu.

Austėjos Landsbergienės knyga „Išgyventi paauglystę. Tėvams ir mokytojams“.

KĄ VEIKTI SU PAAUGLIU

• Sportuokite kartu su vaiku. Pavyzdžiui, mano vyras bėgioja ir vis pakviesdavo mūsų sūnus prisijungti. Iš pradžių vienas prisijungė, vėliau – ir kitas. Tai išties yra fantastiškos kelios valandos pokalbiui. Galite žaisti krepšinį, išeiti pasivaikščioti, važiuoti dviračiais.
- Savanoriaukite. Beveik visiems vaikams mokykloje reikia rinkti socialines valandas, tad pasisiūlykite prisijungti prie vaiko išsirinktos veiklos. Tai gali būti puikus laikas pabūti kartu ir pasikalbėti.
- Kartu žiūrėkite filmus. Mūsų šeima turi tradiciją penktadienio ar šeštadienio vakarą kartu žiūrėti filmą. Kartu išsirenkame, ką žiūrėsime, ir dažnai laukiame to vakaro, nors ne visada pasirinkimas visiems patinka.
- Važiuodami automobiliu su visa šeima, leiskite vaikams parinkti muziką. Išvažiavusi su dukromis į Graikiją, sužinojau, kokią muziką jos klauso, kas joms yra įdomu, ir net atradau, kas man patinka!
- Dar vienas puikus laiko praleidimo būdas yra paprašyti paauglio, kad jus ko nors išmokytų. Neįtikėtinai naudingos gali būti paauglio pamokos apie socialinius tinklus ar išmaniųjų įrenginių funkcijas.
- Kartu atlikite namų ruošos darbus ar gaminkite. Pasiskirstykite darbais – vaikas gali daryti vieną, jūs – kitą ir tuo metu šnekučiuotis.
• Išbandykite ką nors nauja. Pamenu, kai vienų atostogų metu oloje leidomės su virvėmis. Vaikai greitai nusileido, o man leistis buvo nedrąsu, nes bijau aukščio. Jau būdami apačioje jie mane taip palaikė, kad tai tapo įsimintinu įvykiu visai šeimai.

Daugiau apie tai, kaip neprarasti ryšio su paaugliu, skaitykite edukologės, socialinių mokslų daktarės, keturių vaikų mamos Austėjos Landsbergienės knygoje „Išgyventi paauglystę. Tėvams ir mokytojams“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją