Motinos ir sūnaus santykiai sudėtingi. Sūnus auga, vis daugiau sužino apie pasaulį, įtvirtina savo nepriklausomybę, jam reikia motinos meilės ir palaikymo. Vis tik pasitaiko situacijų, kai motinos ir sūnaus santykiai pasidaro iškreipti, o tai gali sukelti destrukciją. Nesveiki santykiai kenkia motinai ir sūnui, be to, gali sugriauti bet kokius tolimesnius santykius abiejų gyvenime.

Mamytės sūnelis

Kai moteris viską sprendžia už sūnų, jam gali būti sunku atsiriboti nuo šitokios priklausomybės. Nėra gerai, jei sūnus nieko negali nuspręsti be motinos pritarimo.

Mama ir sūnus

Jei sūnus didžiausiu prioritetu gyvenime laiko savo motiną, jeigu ji svarbesnė net už žmoną, tai labai nesveikas požiūris. Sūnus gali jausti kaltę, jei nebendrauja su motina, kita vertus, jam kelia pyktį motinos lūkesčiai. Prasideda užburtas ratas – kaltė, pyktis...

Nereikia suprasti klaidingai – motinos ir sūnaus santykiai gali būti laikini. Jeigu jūsų santykiai tokie, belieka džiaugtis. Toks artumas vėliau padeda sūnui geriau komunikuoti gyvenime, jis išmoksta geriau suprasti ir reikšti jausmus.

Bet kokiu atveju, motinos ir sūnaus santykiuose negalima peržengti ribos, per artimi santykiai abiem pavojingi.

Perdėtai sūnų sauganti motina

Panašu, kad moterims sunku paleisti sūnus, kai ateina laikas jiems suaugti ir pradėti savarankišką gyvenimą. Svarbu, kad augantį berniuką sietų artimi ryšiai su motina – tai sukuria tvirtą pagrindą berniukui vystytis, aiškintis, kuo jis nori tapti. Na ir motina privalo saugoti savo vaikus.

Bet jei moteris ima perdėtai saugoti sūnų, tai žalinga ne tik sūnui, bet ir pačiai moteriai.

Sutuoktinio pakaitalas

Dar vienas nesveikų santykių tipas – kai vietoj emocinio ryšio su partneriu moteris užmezga tokį ryšį su sūnumi. Gali būti, kad vyras yra miręs ar negyvena su šeima, galbūt jis nesuteikia moteriai reikiamos emocinės paramos arba smurtauja. Moteris gali natūraliai pasisukti į savo sūnų.

Tačiau net jei vyras nėra toks partneris, kokio norite, arba jo apskritai nėra, sūnus neturi tapti jo pakaitalu.

Mama ir sūnus

Dar vienas santykių tipas – per daug susiję tėvų ir vaikų santykiai. Abiem pusėms gali atrodyti, kad patenkinami emociniai poreikiai, kad abi pusės kartu jaučiasi tvirčiau, geriau, bet iš tiesų tai ribiniai santykiai, kyla pavojus abiejų pusių psichologinei sveikatai, prarandamas individualumas.

Dėl nesveikų santykių su motina sūnus vėliau turi sunkumų santuokoje

Esant nesveikiems santykiams, sūnus stengiasi nubrėžti ribas, atitrūkti nuo motinos. Tai tampa didele problema, kai sūnaus gyvenime atsiranda mylimoji, vėliau – žmona. Žmonai atrodo, kad vyras visada konfrontuoja su motina, dėl to gali kilti nesutarimų tarp sutuoktinių.

Reikia pripažinti problemą

Ne viskas prarasta. Nesveikų motinos ir sūnaus santykių žalą galima atitaisyti. Pirmiausia reikia pripažinti problemą, o tada kreiptis į kvalifikuotą psichoterapeutą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)