Keliaujančios šeimos pripažįsta, jog Latvija vaikus pasitinka išskėstom rankom – čia, ypač pajūrio kurortuose, viskas yra pritaikyta poilsiui su vaikais, kuriems čia netrūksta pramogų, o keliaujaudami su kūdikiu galėsite nevaržomai visur pravažiuoti vaikiškai vežimėliais. Latvijos plotas nėra didelis, tad net jei važiuojate poilsiauti į Latvijos pajūrio kurortą, pakeliui galite aplankyti ne vieną ypatingą vietą, kurioje vaikams ir tėveliams pakaks pramogų visai dienai.

Tērvete – visai netoli Lietuvos pasienio esantis tikras vaikų rojus – čia ir pasakų nameliai, ir nykštukų trobelės, o visos jos tokios mažos, kad apsilankyti jose gali tik mažieji turistai. Čia yra ir įdomūs požemiai, vyksta įvairios dirbtuvės. Mažieji gamtininkai iš arti pamatys tropinius drugelius, pavažiuos traukiniu. Prie pat šio kompleksto yra ir medinė pilis prie kalvos. Jei keliaujate su mažyliais, drąsiai galite čia naudotis vežimėliu, be vargo pravažiuosite. Pakeliui užsukite į Dobele – čia ant upės šlaito stūkso viduramžius menanti Livonijos ordino pilies griūvėsiai.

Ventspils – šį pajūrio miestą tėvai vienbalsiai vadina „vaikų miestu“ ir „vaikų rojumi“. Čia viskas lyg sukurta šeimos poilsiui ir pramogavimui su vaikais – daugybė žaidimų aikštelių, baseinai (taip pat ir lauke!), apžvalgos kalnas su mini atrakcionų parku, traukinukas, muziejai, didelis pliažas su supynėmis. Keliai šiame mieste puikiai pritaikyti pravažiuoti su vaikiškais vežimėliais. Vyresniesiems vaikams patiks ir džiunglių takas.

Latvija

Liepaja – šis miestas jums patiks, jei ieškote ramesnio poilsio prie jūros, su plačiais pliažais ir baltutėliu smėliu, o svarbiausia – vanduo čia ganėtinai seklus, tad jausitės ramiai braidydami su vaikais po jūrą. Tačiau ši ramybė nereiškia, kad čia nėra ko veikti su vaikais, priešingai! Liepojoje yra didelių smagių aikštelių vaikams pačiame pajūryje. Miestas jums pasiūlys nedidelį, bet jaukų senamiestį, čia vaikus mielai įsileidžia ir muziejai. Vasarą įvairiose miesto erdvėse vyksta nemokami užsiėmimai-vaidinimai vaikams (latvių kalba, bet mažiesiems tai dažnausiai netrukdo). Liepojoje yra taip pat labai smagus baseinas su čiuožyklėlėmis mažesniems vaikams (Liepojos olimpinio centro SPA). Apsilankykite ir ZILI BRINUMI socialinės fizikos centre – čia rasite 2 sales, kur vaikai galės viską čiupinėti ir savarankiškai išbandyti įvairius fizikos dėsnius.

Karosta – čia galite patekti nesunkiai iš Liepojos netgi dviračiais. Tai karinis uostas, kuriame su vyresniais vaikais ar paaugliais verta aplankyti sovietmečio kalėjimą-muziejų, čia yra vedamos ekskursijos ir lietuvių kalba. Prie Karostos esančiame karjere atsidarė vandens sporto klubas „BB wakeparc“, čia čiuožti ant lentos moko net vaikus. Miesto pakraštyje yra ir ilgas šiaurinis molas, iš kurio matosi buvęs didžiausias Rusijoje povandeninių laivų uostas.

Jūrmala – oficialus Latvijos pajūrio kurortas, be to, jis įsikūręs tik už 15 km nuo Rygos. Puikiai tinkamas ramiam poilsiui su mažyliais, kuriems dar nereikia tiek atrakcijų, kiek siūlo pvz. Ventspils. Čia veikia ir Jūrmalos “Līvu” vandens parkas – vienas didžiausių vandens parkų Šiaurės Europoje. Tai puiki vieta pailsėti ir patirti nuotykių, skirta tiek vaikams, tiek suaugusiems. Deja, iki ekstremalios situacijos atšaukimo parkas bus uždarytas. Su vaikais būtinai aplankykite ir „Dzintarų” miško parką, kuriame be gausybės pramogų ir žaidimų galite pakilti ir į apžvalgos bokštą.

Latvija

Didysis Kemerių raisto takas (Lielā Ķemeru tīreļa taka) – 20 km už pačios Jūrmalos. Patekę čia, jausitės lyg patekę į kitą realybę. Medinis takelis veda per nesuskaičiuojamas pelkes. Trumpų pasivaikščiojimų mėgėjai gali nueiti trumpąjį atstumą tiltukais (~ 1,4 km), o tiems, kurie pasirinks ilgesnį atstumą (~ 3,4 km), teks didesnis džiaugsmas – pasiekti apžvalgos aikštelę, nuo kurios atsivers puikus vaizdas į pelkės kraštovaizdį. Saugumo sumetimai lankytis take geriausia su vaikais vežimuose ar nešioklėse arba su jau vyresniais vaikais, kurie sugeba atidžiai eiti taku per pelkes.

Valguma pasaule – įsikūręs Kemerių nacionalinio parko kampelyje smagus ir įdomus basakojų takas. Jis unikalus ir tuo, kad jo ilgis daugiau nei 2 km! Čia jūsų šeimos didelės ir mažos pėdos pajaus žvirgždo, akmenų, samanų, pušies kankorėžių, jūros smėlio, nendrių, rastų, skiedrų, molio, žolės, gaivaus upės vandens ir daug kitų medžiagų. Basų kojų parką lankyti galima iki spalio mėnesio.

Veczemių uolos – apsilankę šioje vietoje negalėsite patikėti, kad esate prie Baltijos jūros. Tai įspūdingiausia ir spalvingiausia smiltainio uolų grupė Vidžemės pajūryje. Čia susikūręs maždaug 6 metrų aukščio skardis, kur kelių šimtų metrų atkarpoje atsidengia raudono smiltainio uolos su sekliomis olomis, nišomis, grotomis ir kitais dariniais. Nepamirškite pasidaryti čia nuotraukų – jūsų vaikams tai bus puikus atostogų atsiminimas.

Latvija

Ryga – brangesnė negu pajūrio kurortai, tačiau gali pasiūlyti ne vieną įdomią pramogą. Čia apsilankykite TV bokšte, pasivaikščiokite po senamiestį. Vaikams neabejotinai patiks senovinių mašinų muziejus (Rīgas Motormuzejs), kur yra šimtai įvairiausių puikiai išsilaikiusių automobilių. Aplankykite ir sostinės zooparką, kuriam jau daugiau nei 100 metų (Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs). Karštą dieną ypač malonu bus pasiplaukioti ir laiveliu plačiąja Dauguvos upe.

Pramogų parkas „Avarijos brigada” (Avārijas Brigāde) – pasisvečiavę sostinėje, būtinai atvažiuokite čia, nes ši vieta puikiai tinka šeimoms su vaikais. „Abpark” yra 60 km nuo Rygos, kelionė automobiliu truks tik valandą. Važiuodami čia suplanuokite bent 5 valandas, kad galėtumėte ramiai pasimėgauti parko pramogomis – čia veikia vandens žaidimų aikštelė, vandens katamaranai, dinozaurai, „Avarijos brigada“ žaidimų miestelis, virvių trasa, velomobilių trasa ir daugybė kitų aktyvių ir kūrybiškų pramogų. Į parko įėjimo bilietą įskaičiuotos visos siūlomos pramogos visai dienai.

Sigulda – ypatinga vieta, nuo Latvijos sostinės atitolusi vos per 50 km. Važiuojant į Siguldą geriausia planuotis visą dieną. Čia yra vienintelė Baltijos šalyse Bobslėjaus ir vasaros rogučių trasa, kurią gali išbandyti ir nuotykius mėgstatys paaugliai. Per Gaujos upę nutiestas funikulierius ant lyno, kuris garantuoja daug emocijų. Siguldoje yra net keturios didelės kalnų slidinėjimo trasos – vasaros sezonu jos „persiorientuoja” ir tampa nuotykių parkais ar vasaros rogučių trasomis. Čia pakilsite keltuvais, o vaikai ras specialiai jiems sukurtą vairavimo mokyklą. Šiame rezervate galėsite taip pat nuo viduramžių pilies bokšto apžvelgti apylinkes.

Cēsis – sąlyginai netoli Siguldos esantis viduramžius menantis miestelis, kuriame aplankysite didžiulę senovinę pilį. Visai netoli, Lygtnėje, aplankykite būtinai Lustūzis uolas – parke yra nutiesti patogus mediniai takai, tačiau kadangi vietovė yra kalnuota, yra nemažai laiptelių, tad su vežimėliu čia nepavyks atrasti viso grožio. Tačiau nešdamiesi mažylius nešioklėse ar keliaudami su vyresniais vaikais liksite sužavėti neparastų peizažų, kur tarp uolų čiurlena vanduo.

Latvija

Sieto uola (Sietiņiezis) – važiuojant žvyrkeliu nuo Cėsio į Valmierą pagal žemėlapį galite rasti šią unikalią vietą, kurioje vaizdai užgniauš jums kvapą. Pakilę į apžvalgos punktą ant kalno jums atsivers nepaprasto grožio vaizdas į Gaujos upę vinguriuojančią tarp uolų.

Gaujos Nacionalinis parkas – puikiai tinka pajausti harmoniją su gamta. Pasivaikščiokite puikiai įrengtais, kelių kilometrų ilgio gamtiniai takais, ištyrinėkite paslaptingas viduramžių pilis, patirkite nepamirštamų įspūdžiu šokinėjant su guma, važiuojant bobslėjaus rogutėmis, skraidant vertikaliame vėjo tunelyje ir mėgaujantis kitomis įdomiomis pramogomis.

Saulkrasti – keliaujančios šeimos rekomenduoja šią vietą kaip ramią ir ganėtinai įdomią vietą poilsiui prie jūros. Čia rasite patogią infrastruktūrą (lengvai pravažiuosite vežimukais), žaidimų aikšteles vaikams paplūdimyje. Aplankykite čia Baltąją kopą (18 metrų aukščio) – tai puiki apžvalgos vieta, iš kurios matyti Rygos jūros įlanka. Nuo jos galima leistis 4 km ilgio miško taku, vingiuojančiu palei jūros pakrantę nuo Baltosios kopos iki Saulės tilto. Čia veikia ir Saulkrastų dviračių muziejus, kuriame yra vienintelė senųjų dviračių kolekcija Latvijoje, didžiausia Baltijos šalyse.

Kuldiga – jeigu čia užklysite, būtinai aplankykite patį plačiausią Europos krioklį! Jo plotis net 249 metrai! Visai netoliese ir aukščiausias Latvijos Alekšupytės krioklys – 4,5 metrų aukščio.

Preiļi ir Lėlių galerija – čia rasite visą pasakų pasaulį! Lėlių galerijoje yra daugiau nei 300 skirtingų lėlių – čia ir angelai, ir burtininkai, ir princesės, ir raganos bei pasakų personažai. Šioje vietoje galima ir patiems pasipuošti princesių ir princų drabužiais.

Savo įspūdžiais bendruomenė „Keliaujančios mamos“ dalinasi socialiniuose tinkluose Facebook ir Instagram , jungiančios jau daugiau nei 55 tūkst. šeimų, mėgstančių ir norinčių keliauti su vaikais.