Poreikis išaugo

Socialinių tinklų grupėje, paklausus, ką mamos ir tėčiai ketina daryti su vaikučiais, kai užsidarė visos ugdymo įstaigos, daugelis teigė imantys biuletenį, kiti – dirbantys iš namų, treti – samdosi aukles. Tiesa, niekas nenori savo vaiko palikti nepažįstamam žmogui, o kaip išsirinkti auklę vos per parą?

Auklių agentūros „Mama ir auklė“ vadovė Ieva Augustinienė sakė, kad paskelbus karantiną, pirmiausia pastebėjo ne tėvų, o auklių suaktyvėjimą. „Džiaugiamės skambučiais patyrusių, pas mus dirbusių auklių, kurios išėjo dirbti į mokyklas ar darželius ir dabar laisvos. Nelabai džiugina srautas skambučių iš žmonių, kurie įsivaizduoja, kad aukle dirbti gali bet kas. Skambina ir visiškai neturinčios jokio supratimo apie vaikus moterys, merginos – jos siūlosi padirbėti mėnesį, o nėra prižiūrėjusios nė vieno vaiko. Jos nesupranta, kad į vienkartinius užsakymus (ar sujungtus kelių savaičių užsakymus) galime siųsti tik labiausiai patyrusias aukles. Sulaukiame labai daug įvairių skambučių. Manau, nepatyrusioms auklėms visai gera galimybė – padėti tėvams, kurie dirba iš namų. Psichologiškai tai nelengva, nes bet kuris protingas vaikas pirmenybę skirs tėvams, tačiau pagerinti vaikų sąlygas, daugiau su jais pabūti lauke, padūkti, sugalvoti veiklų – kodėl gi ne?“, – sakė vadovė.

Anot jos, ruošiantis karantinui, buvo pokyčių: klientai, kurie jau planavo išleisti savo vaikus į darželius, planus atidėjo bent trims mėnesiams. Taip pat skubiau aukles susirado tie, kas planavo ieškotis vėliau.

Ieva Augustinienė

Ar dėl išaugusio poreikio įmonėje pakito auklių kainos? „Auklių kainas mūsų įmonėje diktuoja rinka, mes reguliuojame tik savo – auklės parinkimo – mokestį. Kol kas nieko nekeitėme. Pastaruoju metu buvo kiek kilstelėjęs ir valandinių, ir nuolatinių auklių atlyginimas“, – pasakojo pašnekovė.

Anot jos, Vilniuje šiuo metu auklės valandinis atlyginimas gali svyruoti nuo 5 iki 10 Eur/val., Kaune – nuo 4 Eur ir į viršų. Tačiau ji perspėja, kad jokiu būdu valandinio atlygio nereikia perskaičiuoti į visos dienos. „Jei vairuojanti auklė dėl kelių valandų turi atvažiuoti per pusę miesto, ji ir turi gauti nemažą atlygį už tai, tačiau visą dieną dirbančiai auklei niekas po 10 Eur/val. nemoka. Didesniu atlyginimu žmonėms kompensuojama už nepatogumus, laukimą (pvz. darželinuko auklė nedirba visą dieną laukdama tėvelių skambučio, kad vaikas jau apsirgo), specifines žinias ir sąlygas, sudėtingą susisiekimą arba… tiesiog tėvelių nesugebėjimą planuoti laiką“, – teigė moteris.

Pasak jos, kol kas dar didelio antplūdžio klientų nėra, tačiau yra klausinėjančių ir planuojančių.

Tai kaipgi pasirinkti auklę, kai tą reikia padaryti greitai? „Kai susitinkame su klientais ir parodau, kokias „kosmonautų metodikas“ taikome atrankai, jie suvokia darbo sudėtingumą. Tai, ko jie prašo užpildytoje anketoje – tik ledkalnio viršūnė, pats svarbiausias darbas vyksta atrankų metu ir vėliau – parenkant aukles iš jau atrinktųjų duomenų bazės. Beveik nėra universalių auklių, kurios tiktų visiems vaikams ir visoms šeimoms: įsivaizduokite, kaip labai skiriasi naujagimio ir paauglio auklė! Taip pat pačios auklės kelia nemažai reikalavimų šeimoms, kuriose dirbs. Deja, jų komunikacijos įgūdžiai dar prasti, dažniausiai net nesugeba įvardinti, ko norėtų iš būsimos šeimos. Kaip ir nelaukite tikros priežasties, kodėl atsisakė dirbti pas jus. Pats populiariausias atsakymas, kurį galite išgirsti – netiko rajonas. Nuo kada auklė nežino, į kokį rajoną važiuos susitikti? Klientus perspėju, kad reikės ne tik rinktis, bet ir jiems save „parduoti“ auklei kaip gerus darbdavius“, – pasakojo I.Augustinienė.

Ji teigė, kad didžioji grupė norinčių dirbti auklėmis apskritai jomis dirbti neturėtų. „Auklė turi būti ir kantri, ir jautri, ir stabili. Tokį žmogų rasti nėra paprasta. Mes atsirenkame apie 15 proc. kandidačių, arba 1-2 iš 10“, – pasakojo agentūros „Mama ir auklė“ vadovė.

Anot jos, siaučiant virusams natūraliai kyla noras atrankas daryti telefonu. Ji su tokia idėja nelabai sutinka. „Užjaučiu ir bandau atkalbėti tuos, kurie to imsis… Auklės visiškai nemoka telefonu bendrauti, todėl tada daugiausia galimybių, kad tinkamas kandidates atmesite. Geriau susitikite lauke. Geriausia be vaiko – jam nereikia nei virusų, nei streso. Vaiką pasaugokite, jokiu būdu neverskite jo būti draugiško su daugybe skirtingų tetų. Pirma nuspręskite ir susidraugaukite su būsima vaiko aukle patys. Mano pagrindinis patarimas būtų žvelgti į auklę kaip į žmogų, kuris bus reikalingas vaikui – jo poreikiais remkitės spręsdami dėl kandidatės. Tai tikrai ne vairuotojo pažymėjimas ir klasikinis kostiumėlis ar saldi šneka. Daug daugiau apie auklę pasakytų prižiūrėto vaiko jai nupiešta atvirutė, sutampantys jos ir šeimos pasakojimai apie ankstesnę patirtį. Beje, pradedame naują paslaugą – Ekspertitė. Tai pagalba savarankiškai ieškantiems auklės. Ji skirta tiems, kurie turi daug laiko, pasitikėjimo savimi ir noro daryti atranką kuo profesionaliau. Ši paslauga galima net jei negyvenate Lietuvoje“, – pasakojo pašnekovė.

Kainos nepakito

Auklių platformos „Yoopies Lietuva“ vadovė Kamilė Dalšėdaitė taip pat neslėpė, kad auklių poreikis išaugo. „Šiuo laikotarpiu manau ypatingai svarbu išlikti ramiems ir nepamiršti atkreipti dėmesį į svarbius auklių pasirinkimo kriterijus, o ne spontaniškai priimti sprendimą, nes reikia čia ir dabar. Manau, auklę tikrai galima išsirinkti skubiai, t.y. Per 24-48 val., mobilizuojant paiešką bei atkreipiant dėmesį į svarbiausius kriterijus“, – teigė moteris.

Kamilė Dalšėdaitė

Pasak jos, siekiant sutrumpinti paiešką, pirmiausia reikia atkreipti dėmesį, ar auklės profilis buvo patvirtintas. „Savo platformoje turime auklių profilio patvirtinimo paslaugą, kurios metu prašome auklės įkelti asmens tapatybės bei kitus turimus dokumentus (neteistumo pažyma, pirmosios pagalbos kursai). Tokių auklių profiliai turi žymėjimą ties nuotrauka „Patvirtintas profilis“. Atliekant paiešką, tėvai gali filtruoti profilius, pasirenkant matyti tik patikrintus auklių profilius. Kitas žingsnis – skambutis, kurio metu galite išsiaiškinti dabartinę auklės situaciją bei įsivertinti, ar auklės grafikas atitinka jūsų poreikius ir ar verta susitikti gyvai“, – pasakojo K. Dalšėdaitė.

Jei pirmas įspūdis geras, ji ragina pasikviesti auklę gyvam pokalbiui į namus. Pokalbio metu patariama išsiaiškinti auklės patirtį, dirbant su tam tikro amžiaus vaikų grupe, paprašyti rekomendacijų (geriausia kontaktiniai duomenys, kad galėtumėt pasiskambinti, o ne rašytinės rekomendacijos, kurios yra mažiau patikimos). Būtų gerai paklausti auklės, ar turi pažyma apie (ne)teistumą ir pirmosios pagalbos kursų pažymą.

„Papildomi klausimai, kurie gali leisti susidaryti geresnį auklės įvaizdį per trumpą laiką: kas jums yra svarbiausia prižiūrint vaiką? Kodėl nusprendei tapti aukle? Pokalbio metu žiūrėkite, kaip vaikas jaučiasi prie auklės, ar auklė jaučia jūsų vaiką. Jei turite galimybę, paprašykite auklės pabūti valandą dviese su vaiku – geriau matysite, kaip jiems sekasi“, – patarimais dalijosi pašnekovė.
Anot jos, „Yoopies“ puslapyje auklių kainos nepakito. „Manau, šiuo laikotarpiu yra ypatingai svarbu išlikti žmogiškiems bei nepasinaudoti padidėjusiu rinkos poreikiu. Tai yra ne kasdienė situacija ir turime padėti vieni kitiems“, – teigė vadovė.

Auklių paslaugas siūlo ir kiti

Šalyje įvedus karantiną, kai kam teko keisti darbo profilį ir prisitaikyti prie susiklosčiusios situacijos. Aktorė Simona Jasiškytė auklės patirties turi pakankamai, todėl šiuo sunkiu laikotarpiu nutarė padėti tiek sau, tiek tėveliams. „Esu aktorė. Vaidinu spektakliuose vaikams, dirbu renginiuose, projektuose, taip pat juos vedu. Aukle dirbu jau ne pirmą kartą. Užsidarius visoms mokykloms, atšaukus renginius ir t.t., likau be darbo. Bet kūrybiškumas nugalėjo darbą susikurti kiek kitaip. Šios idėjos anksčiau kirbėdavo galvoje, tad taip, manau, galima sakyti, kad karantinas šiek tiek viską pastūmėjo“, – pasakojo mergina.

Vaikas su aukle

Ji sakė, kad kol kas dar daug dėmesio nesulaukė, bet ilgainiui situacija turėtų pasikeisti. „Kadangi dar šiek tiek vyksta sumaištis, tėveliai pirmiausia turi įvertinti, ar pasirinks darbus, ar ieškos kitų išeičių, kad pasiliktų patys namuose su vaikais“, – svarstė pašnekovė.

Kadangi ji nesiafišuoja kaip paprasta auklė, o labiau personažo tipo, sakė galinti prižiūrėti vaikus nuo 5 metų.

„Žinias jau kaupiu seniai. Per darbo praktiką visko būta. Domiuosi vaikų psichologija, kaip juos veikia personažas ir pan. Su vaikais dirbu jau apie 10 metų. Siūlau šiek tiek kitokį, išskirtinį būvimą su vaiku. Personažą vaikai labiau priima, nebijo bendrauti, tai lavina jų fantaziją, stiprina psichologiškai“, – teigė Simona.