Lietuvos vaikų ir jaunimo centro plaukimo mokytoja Lina Miežienė teigia, kad atsakymą sudaro daug dedamųjų:

  • ar vaikas yra pasiruošęs lankyti baseiną?
  • kokie jo įgūdžiai ir santykis su vandeniu?
  • kokie jo asmeniniai gebėjimai mokytis, priimti informaciją ir ją suprasti ir t.t.


Taigi, ne viskas priklauso nuo baseino ar trenerio pasirinkimo. Svarbus pradinis atskaitos taškas, nuo kurio pradeda tiksėti mokymosi plaukti laikmatis.

Išleisdami vaiką į mokyklą ar darželį parodome, kur ir kokia ji/jis yra, pasakojame, ką vaikas ten veiks, kiek laiko praleis. Lygiai taip pat reikia vaiką paruošti ir plaukimo pamokoms. Ypač nedrąsius, galbūt patyrusius negatyvų santykį su vandeniu vaikus. Jei yra galimybė, iš anksto supažindinti su treneriu, parodyti jam erdvę, kurioje mokysis plaukti, ir būtinai paaiškinti, kur po pamokos jo lauks tėvai.

Todėl šeimos namų darbai tikrai padėtų vaikui baseino zonoje kartu su grupe vaikų pasijusti užtikrinčiau, pasitikėti savimi.

Kiek laiko turėtumėm skirti plaukimo pamokoms?

Į šį klausimą atsakymas būtų toks: nesvarbu, kiek kartų per savaitę – vieną ar du, geriausi rezultatai pasiekiami reguliariai lankant pamokas. Kiekvienas vaikas turi skirtingus gebėjimus ir mokosi savo tempu. Taigi – namų darbai. Pradedame!

Pirmas žingsnis – žaidimai

Taip, pirma pažintis su vandeniu – žaidžiant! Nieko ir nenustebinsim savo patarimu žaisti besimaudant, taip vaikai patiria daug džiaugsmo, atsipalaiduoja ir nesikoncentruoja į nemalonias prausimosi procedūras.

Naudokitės šiuo laiku, kad vaikai susipažintų ir su baseine naudojamomis priemonėmis, pavyzdžiui, plaukimo kepure ir akinukais. Dušo srovę galite naudoti žaidimams, o ne galvos plovimui. Tegu vaikų žaislai – ančiukai, laiveliai, žmogeliukai „nardo“, „šokinėja“ į vandenį, „prausiasi po dušu“.

Antras žingsnis – vonioje šlapia galva

Dažnai išplauti vaikui galvą – nelengvas iššūkis. Vaikams tai nėra maloni procedūra, todėl tėvai stengiasi apsaugoti vaiko veiduką nuo vandens lašų. Mokykite vaiką perspėdami, kad tuoj pilsite vandenį, sakydami kokią nors frazę, pavyzdžiui, „pilu“, „neriam“, „vienas-du-trys“.Taip vaikas žinos, kas jo laukia, ir sekundės daliai išmoks sulaikyti kvėpavimą.

Plaudami galvą liepkite vaikui pasilenkti veidu žemyn, bet neatloškite galvos atgal. Pratiname veidą ir galvą sušlapti palaipsniui – pradedame nuo vandens lašų, baigiame vandens srove iš dušo ar puodelio.

Trečias žingsnis – burbuliukai

Pradžioje pažaiskite veido „slėpynes“ – slėpkite kaklą, smakriuką, burną, nosį ir t.t. Taip mokomasi kvėpavimo kontrolės. Vėliau patys parodykite vaikui, kaip įmerkiate veidą į vandenį ir iškvepiate orą, kad susidarytų burbulai.

Paraginkite vaiką padaryti savo burbuliukus. Pūskite burbuliukus, sakydami „pūsk kaip žvakutę ant torto“ arba „kaip karštą sriubą“. Taip susiformuoja teisinga lūpų padėtis iškvėpti orui po vandeniu. Burbuliukų pūtimas – tai pirmas žingsnis į nardymą po vandeniu.

Ketvirtas žingsnis – nardymas

Išmokę sulaikyti orą ir pūsti burbulus, pasiūlome vaikui panardinti (įmerkti) visą veidą į vandenį. Pradžioje užsimerkus, vėliau galima bandyti atsimerkus arba naudoti plaukimo akinius. Mokome vaiką sulaikyti orą po vandeniu, skatiname taip padaryti kelis kartus iš eilės, išbūnant kuo ilgiau nekvėpuojant. Šitaip mokomės kontroliuoti kvėpavimą.

Atkreipkite dėmesį, kad mokome vaiką sulaikyti orą, bet ne kvėpuoti (!) po vandeniu. (Baseine dažnai girdime: „aš bijau, nes nemoku kvėpuoti po vandeniu“).

Penktas žingsnis – plūduriavimas

Pamokykite vaiką vonioje atsigulti ant nugaros, pradžioje prilaikykite, tačiau skatinkite išlaikyti horizontalią kūno ir galvos padėtį.

Neretai vaikams būna labai nemalonu įmerkti ausis į vandenį, tačiau žaidžiant to reikia siekti, kad vaikas gebėtų atsigulti ant nugaros ir mokytųsi taisyklingos gulimos padėties. Jei įmanoma (ir vaikas dar telpa vonioje), paplukdykite, leiskite pajusti plūduriavimą be atramos kojomis.

Su vaiku tikslinga pasikalbėti, kokia svarbi kūno ir galvos padėtis, kvėpavimas plaukiant, parodykite pavyzdžių (vaizdo įrašų, nuotraukų arba „gyvai“, kai techniškai plaukia ir čempionai, ir maži vaikai).

Šeštas žingsnis – plaukite kartu

Lankykitės kartu su vaiku baseinuose, vandens pramogų zonose. Teigiamas šeimos narių pavyzdys yra labai svarbus ir motyvuojantis veiksnys mokantis plaukti.

Jei nemokate plaukti ar jaučiatės neužtikrintai, užsirašykite ir jūs į plaukimo tobulinimosi kursus. Bus smagu dalintis su vaiku, kaip abiems sekasi!

Nėra vieno recepto ar laiko rėmų pripratinti vaiką prie vandens. Kiekvienas užtrunka tiek, kiek reikia, ir daro taip, kaip sugeba. Žmogus privalo mokėti plaukti – tėvų pareiga suteikti vaikams tokią galimybę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)