Pernelyg daug kalbate

Pirmiausia, vertėtų nepamiršti, kad maži vaikai geba įsisavinti tik tam tikrą kiekį informacijos. Pasak amerikiečių logopedės Loren Lowry, ilgiausius sakinius ir gausias kalbas įvairiomis temomis vaikas greičiausiai praleis pro ausis.

Kad bendravimas su vaiku būtų kuo efektyvesnis ir vaikas tinkamai suvoktų, ką norima pasakyti, kalbėkite darydami pauzes, be to, pasistenkite surasti optimaliai veiksmingą komunikacijos būdą. Kalbėkite aiškiai, lakoniškai, trumpais sakiniais, nedaugžodžiaukite. Jei taip darysite, teigiamų permainų ilgai laukti neteks.

Kalbate pakeltu balsu, baratės

Daugeliui tėvų ypač nelengva neprarasti savitvardos bendraujant su nepaklusniu vaiku, tačiau norint įvesti discipliną tiesiog būtina sutramdyti nervus. Tyrimai, kuriuose dalyvavo daugiau nei 900 šeimų, parodė, kad pakeltas balso tonas sukelia vaikams neigimo reakciją.

Dar blogiau tai, kad barimas ir riksmai, kurių tėvai neretai griebiasi norėdami sukontroliuoti vaiko elgesį, gali turėti labai rimtų padarinių augančio individo psichinei ir emocinei sveikatai.

Pamirštate, kad vaiką reikia išklausyti

Visi esame įsukti kasdienių rūpesčių verpeto, tik ar ne per dažnai ignoruojame tai, ką bando pasakyti vaikai? Jie, aišku, atitraukia nuo svarbių darbų ir apskritai pernelyg daug tauškia, tačiau nuolatos neišklausomas vaikas ilgainiui ims demonstruoti nepagarbą ir nepasitikėjimą.

Jei iš tiesų esate užsiėmę, užuot ignoravę sūnų arba dukterį, geriau pasakykite: „Atleisk, dabar negaliu tave išklausyti, bet kai baigsiu darbą, būtinai grįšime prie šios temos.“

Ignoruojate vaiko emocijas ir nuomones

Pagarbus dėmesys vaiko nuomonei ir emocijoms – vienas iš būdų, pademonstruoti, kad jį mylite ir norite juo rūpintis. Negalima ignoruoti vaikų ašarų. Kartais paprasčiausia frazė – patikinimas, kad suprantate, ką vaikas tuo metu jaučia, – ir nuoširdus apkabinimas gali iš esmės pakeisti situaciją.

Jei vaikas pareiškia nuomonę, kuri jums atrodo nepagrįsta, neskubėkite aiškinti jam, kad jis klysta, nors kaip tik taip ir yra. Tarkim, jei vaikas išrėžia, kad nenori eiti į mokyklą, užuot atšovę, kad turi eiti ir eis, verčiau pasidomėkite, kodėl mokykloje jam nepatinka.

Per retai kalbatės atvirai ir nuoširdžiai

Pasistenkite nutaikyti progą, kai vaikas bus pasirengęs rimtai pasikalbėti. Tai gali būti metas prieš miegą arba pakeliui namo. Būtinai pademonstruokite vaikui, kad norite žinoti, kuo jis domisi ir kuo užsiima.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)