1. Floristinės kempinės

Kempines Montessori pedagogikoje atradome ir įsimylėjome jau senai. Vandens pilimui, pjaustymui, smaigstymui, vėrimui, įvairių sutvėrimų kūrimui. Labai mažai priemonių prikausto taip smarkiai tiek mūsų namų vaikus, tiek pusdienio daržiuko lankytojus kaip ši puiki puiki kempinė.

"Lavinu vaika" veikla

2. Vamzdžiai

Pasivaikščioję statybinių prekių parduotuvėje, būtiniausiai aptiksite štai tokius minkštus vamzdžius. Įvairiausių pločių.

Rinkitės simpatiškiausius ir neškitės į namus. O ten jau viskas savaime – muštynės su vamzdžiais, vamzdžių pjaustymas žiedeliais ir varstymas. Pjaustymas išilgai, klijavimas su dvipuse juosta prie sienos ir vandens rutuliukų, kaštonų ridenimas jais.

"Lavinu vaika" veikla

3. Naminis kinetinis smėlis

1 puodelis smulkaus smėlio (perkame gyvūnų skyriuje) + 0,5 puodelio krakmolo + 2/3 vandens (galima spalvinti maistiniais dažais) + mėgstamas eterinis aliejus (pasirinktinai). Viską išmaišome, išminkome ir mėgaujamės lėtais taktiliniais vakarais.

4. KaštonManija

Kaštonai darbeliams – jėga. Kaštonai vonioje – 3 x jėga!

5. Valgymai

Maistas – terapija. Sąlyga – natūralumas. Pridėtinė vertė – valgymai ant šviesos stalo. Būtinybė – kompanija!

6. Kepiniai

Ir net jei nėra nei šviesos stalo, nei kompanijos, bet kokius niūrumus išvaikys bendri kepiniai su mama. Ypač puiku, kai kepiniai yra lengvai kartu įgyvendinami, kūrybiškai išpildomi ir per 15 min. paruošiami.

Ingridientai: minkšto sviesto (apie 60 g), medaus (apie 120 g) ir miltų (tiek, kad prie rankų tešla nebeliptų).

"Lavinu vaika" veikla

Procesas: suformuojame rutuliuką, dedame jį tiesiai ant skardos ir paspaudžiame su ranka, ar kočėlu, ar dinozaurai per tešlą prasilekia, ar kankorėžis su kamuoliuku prasiridena, ar lėlė patrepsena, mašina pravažiuoja. Skonis nuo „prasibėgusių“ objektų nesikeičia.

Po 15-20 min reikaliukas jau būna iškeptas. Pabaigai, kas liko, vyniojame į dovanų popierių ir nešame ryte į daržiuką draugams.

7. Vandens spalvinimai

Pasirūpinkime didesniu stikliniu indu (mūsuose – akvariumas), pilame į jį vandenį, puse tiek aliejaus, o tuomet – lašinkime pipete ar spauskime iš buteliuko spalvintą vandenį ir grožėkimės procesu, kai spalvoti rutuliukai pradžioje nugula ant aliejaus, o tuomet lėtai prasiskverbia į vandenį, sklaidosi, spalvina jį.

Pasidžiaugę šiuo etapu, meskime į indą šnypščiančias tabletes (būna magnio, C vitamino ir pan.) ir stebėkime, kaip šokį šoka tikrų tikriausia lava. Magija!

"Lavinu vaika" veikla

8. Laiškas Kalėdų Seneliui

Su laiškų rašymu Kalėdų seniui kaip ir viskas aišku. Parašom, į pašto dėžutę įmetam. Mes reikalą paįvairinam – į laišką įdedam dovanų ir Kalėdų seneliui. Nuo pašto dėžutės tenka grįžti ne kartą, nes laiškas netelpa, tenka keisti dovaną į plonesnę. Galop išsiunčiam ir laukiam apie 2 savaites atsakymo. O atsakymas visad džiugina ne mažiau nei dovanos po egle.

Senis padėkoja už dovanas, pasidžiaugia šių namų gerais žmonėmis, užtikrina, kad užprašytų dovanų turi ir būtiniausiai įdeda kokią smulkmę – plaukų segtukus, super herojų tatuiruotes.

9. Siuvinėjimai

Dar viena fantastinė Montessori pedagogikos veikla – suvinėjimai su vaikiška adata! Pradarykite kartone skylutes sudarant piešinį, vaiko vardo raidę ar tiesiog padrikai sudurstykite ir įduokite adatą su pravertu siūlu. Veikla baisiai įtraukia ir verčia pabaigti darbelį.

10. „Nervus į konservus“

Vakar sūnui nervui užėjus, nusprendėm užkonservuot. Sudėjom į stiklainį viską iš aplinkos, kas nervus primena:

Riaumojančią dinozauro figūrėlę,
Česnako skiltelę,
Sudegusį degtuką,
Pipirų,
Gvazdikėlių,
Dantų krapštukus,
Spygliuotą kaštono kevalą,
Ant popierėlių nupieštus nervus…
Užpylėme viską raudonu-žaliu vandeniu, užsukome tvirtai ir pastatėm ant palangės konservuotis.

Sūnus dar dukart per vakarą buvo pribėgęs atsukti stiklainį ir išpūst į jį savo nervus.

11. Moliūgai

Moliūgus galima skaptuoti.

Moliūgus galima spalvinti su teptukais, apipurkšti dažais iš buteliukų, spalvinti su virš žvakės pakaitintomis vaškinėmis kreidelėmis.

Į moliūgus galima kalti vinis.

Į moliūgus galima berti sodos, pilti indų ploviklio (putų tirštumui), maistinių dažų ir užšnypštinti reikalą actu.

12. Karpymai

Puikus pratimukas žirkles besijaukinantiems: popierius tvirtinamas prie stalo lipnia juosta. Antra jo dalis-laisvai tabaluoja. Išpiešiami veideliai. „Besitabaluojanti“ pusė kerpama juostelėm – tai bus žmogeliukų plaukai. Vėliau tie plaukai gali būti trumpinami ar kita ševeliūra formuojama.

"Lavinu vaika" veikla

13. Skrebinimas

Kai visi namai, kvepia obuolių pyragu ir ant stalo garuoja arbata, labiausiai šiai atmosferai pritinkanti veikla – skrebinimas. Su šiuoju puikiu albamiuku išsiskrabins visas nerimas, kiekvienas pasijus didžiu menininku ir po emocijų kupinos dienos darželyje / mokykloje gerokai paaugins savo savivertę.

12. Rudens darbeliai

Rudens darbelių idėjų apstu! Vien mūsų Fascebook’e kiek prikrauta čia. Pasirinkite jūsų širdžiai mielą ir darbuokitės jaukiais vakarais. Sezoninių darbelių darymas, beje, ne tik apie kūrybiškumą, smulkiąją motoriką, laiką kartu…jų darymas geriausiai padeda vaikams suvokti laiko tėkmę ir sezonų kitoniškumą.

13. Naminis plastilinas

Naminis plastilinas jau prieš kelis metus apsigyveno mūsų namuose / lentynose / dirbtuvėse. Receptas ČIA.

14. Muzikavimas

Muzikavimas prasideda namuose. Dainuokite, muzikuokite puodais, vėliau – rimtesniais instrumentais, atraskite ritmą, natas, Suzuki metodą, kitus muzikinius būrelius. Ir turėsite ne tik džiaugsmingą atmosferą namuose, bet ir geriausią smegenų mankštą.

15. Nauji draugai

Gaminkitės naujus draugus. Nauji draugai ne apie tai, kad padariau ir stovi. Naminiai draugai apie tai, kad tave medūziukas, šuniukas, monstriukas ir kt. pašnekina, pajuokauja su tavimi, žavisi tavimi ir niekada nemoralizuoja, kaip kad tėvai. Vaikai iki 6 m. neskiria realybės nuo išgalvoto pasaulio ir šventai tiki, kad štai su juo dabar kalba medūziukas. Nepaisant to, kad mamos lupos juda.

16. Sensorika

Iki 3 m. sesnorinis patyrimas – tai patyrimo viršūnė – treniruojanti smegenis, miklinanti pirštus, raminanti ir įtraukianti. Sensorinius pojūčius patirkite barstinėdami, pilstydami, liesdami skirtingas faktūras.

17. Diskoteka

Šventinę nuotaiką susikurti net niūriausią dieną – baisiai lengva! Išsikabinėkite senas užuolaidas, apsikarstykite lemputėm, susineškite į žaidimų erdvę vaišes, pasigaminkite limonado, užsileiskite garsiai mėgstamą muziką ir vualia – ŠOKIAI POKIAI!

"Lavinu vaika" veikla

18. BalionManija

Jei po ranka turėsite balionų ir atsispausdinę gyvūnėlių dalių, skirtų išsikirpti ir ant balionų prilipinti – jūsų diena pasmerkta sėkmei! 🙂

19. Piešimai

Pieškite kitaip. Pieškite plačiai, su viskuo, pabaikite pradėtus piešinius – išlaisvinkite kūrybiškumą, ugdykite jį!

Pabaik žmogeliuką: ant popieriaus lapo nupiešiame žmogeliukus. Vienam veido dalių trūksta, kitam plaukų, trečiam – spalvingo aprėdo. Pasiūlykite vaikui pabaigti ir nuspalvinti piešinius.

"Lavinu vaika" veikla

20. Kvailiojimai

Nieko nekainuoja išpiešti ant rankos štai tokį viską valgantį senelioką. O štai jį pamaitinti šaukštu, žole, blogais / gerais žodžiais – be galo linksma ir terapinga. Mokslo įrodyta, kad kvailiojimai – veiksmingiausia priemonė laimę auginti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją