Ingredientai

Šašlykas ir kepsniai dažniausiai marinuojami iš anksto. Kiekviena šeima turi savo vienintelį ar net kelis pamėgtus marinato receptus – su vynu, alumi, majonezu, mineraliniu vandeniu ir kt.

Gaminimo eiga

Tačiau yra keletas dalykų, kurių nederėtų daryti, nes galima viską sugadinti. Pirma, nereikia dėti per daug prieskonių, ypač vadinamųjų „stipriųjų“ kumino arba kalendros, kurie gali visiškai užgožti mėsos skonį. Antra, jeigu naudojate skystą marinatą, mėsos nereikia suslėgti, nes į suslėgtą mėsą marinatas kaip reikiant neįsigeria. Ir atminkite: net pati mažiausia smulkmena gali sugadinti patiekalo skonį, todėl marinato produktus rinkitės ne mažiau atsakingai nei pačią mėsą.

Marinatai su vynu

Tokie marinatai dažniau naudojami marinuojant raudonąją mėsą – avieną, kiaulieną, jautieną, rečiau vištieną.

Stambiais gabalais supjaustytą mėsą sumaišykite su druska ir žiedais supjaustytais svogūnais (700–800 g), viską užpilkite sausu raudonuoju arba baltuoju vynu (300 g vyno 1 kg mėsos) ir palaikykite nuo kelių valandų iki paros. Vietoj vyno taip pat galima pilti pusės citrinos sulčių, pridėti žalumynų ir prieskoninių žolelių (baziliko, čiobrelių, rozmarino, kumino). Svarbu, kad sultys būtų šviežios, o vynas kokybiškas.

Marinatai su mineraliniu vandeniu

1. Į 1–1,5 kg mėsos įpilkite1 l mineralinio vandens „Borjomi“, sudėkite supjaustytus žalumynus, kelis šaukštus jogurto arba kefyro, česnakus ir imbierą (vietoj jų taip pat galima naudoti ananasų, citrinų arba granatų sultis).

2. Sutarkuokite 1 didelį pomidorą ir 1 svogūną, dar du pomidorus ir 2 svogūnus supjaustykite, viską sumaišykite su 2–3 susmulkintomis česnako skiltelėmis, druska, pipirais, žalumynais ir prieskoninėmis žolelėmis. Į 1 kg mėsos įpilkite stiklinę vandens ir sudėkite pasigamintą pomidorų ir svogūnų mišinį. Marinate mėsą laikykite kuo ilgiau, t. y. 6–10 valandų.

Tokiuose marinatuose galima marinuoti bet kokią mėsą (jeigu pasirinkote vištieną, įpilkite 2 valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejaus), daugelį jų galima priskirti prie „greitųjų“, mat, mėsą pakanka palaikyti juose vos porą valandų. Jeigu turite visai mažai laiko ir viską reikia paruošti labai greitai, šašlykų gaminimo specialistai pataria į mėsą įdėti kivio minkštimo – šašlyką, priklausomai nuo mėsos, galėsite kepti vos po 0,5–1,5 valandos. Tik svarbu neperlaikyti, mat, kivyje esantis vitaminas C yra gana agresyvus, todėl mėsa gali suminkštėti net per daug.

Marinatai su kefyru ir jogurtu

Marinatai su kefyru tinka bet kokiai mėsai, o marinatai su jogurtu – labiau paukštienai.

1. Smulkiai supjaustykite svogūną (0,5 kg svogūnų 1 kg mėsos), įberkite 1 arbatinį šaukštelį „Khmeli suneli“ prieskonių, juodųjų maltų pipirų. Viską gerai išmaišykite. Mišinį sumaišykite su mėsa ir užpilkite kefyru. Marinuokite 6–12 valandų.

2. Stiklinę natūralaus lieso jogurto sumaišykite su 2 arbatiniais šaukšteliais kario, įdėkite smulkiai supjaustyto svogūno ir vyšninių pomidorų, druskos. Palikite 2–3 valandoms.

Sausieji marinatai

1. Veršienai ir kiaulienai puikiai tiks rytietiškas medaus marinatas. Vandens vonelėje pašildykite 1–2 valgomuosius šaukštus medaus (1 kg mėsos), įpilkite 3 valgomuosius šaukštus sojų padažo, po 1 arbatinį šaukštelį sezamų aliejaus, šviežio arba džiovinto imbiero, įdėkite 2 trintas česnako skilteles, raudonojo pipiro. Viską sumaišykite su mėsa ir palikite 5–8 valandoms.

2. Sausieji marinatai taip pat puikiai tinka žuviai. Į 0,5 kg žuvies filė įdėkite 1 žiedais supjaustytą svogūną, 1–2 susmulkintas česnako skilteles ir smulkiai sukapotų krapų ryšulėlį. Viską sumaišykite su maltais baltaisiais pipirais ir druska, įpilkite 1 valgomąjį šaukštą alyvuogių aliejaus ir įdėkite du griežinėlius citrinos. Viską sumaišykite su žuvimi. Palaikykite 1–2 valandas.

Bet net ir pats geriausias marinatas negarantuoja skanaus ir sultingo šašlyko. Ne mažiau svarbų vaidmenį atlieka patiekalo paruošimo procesas. Todėl norėdami nesugadinti ilgai laukto šašlyko įsidėmėkite kelis patarimus:

– verdami mėsą ant iešmo, tarp mėsos įterpkite lašinių arba daržovių – pomidorų, baklažanų, pipirų, svogūnų žiedų – gabalėlių. Mat, pakankamai sausa ir kieta mėsa bus kur kas švelnesnė ir sultingesnė;

– kepamą kepsnį sūdykite tiesiai ant grotelių mėsai šiek tiek apkepus. Mėsą taip pat galima patepti trupučiu medaus, kad ji apsitrauktų gardžia traškia plutele;

– jeigu šašlykui pasirinkote jautieną, stenkitės jos neperkepti – mėsa turi būti švelnios rožinės spalvos. Kiaulieną reikėtų iškepti visiškai, tik, žinoma, nesudeginti.

Borjomi

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai