Ingredientai

Yra daugybė rūšių ryžių, jie skirstomi pagal grūdų spalvą, formą, kvapą, ruošimo būdą.

Gaminimo eiga

Ryžiai, parduodami maišeliuose, jau paruošti virti – jų nereikia plauti. Įprastus palaidus baltuosius ryžius vertėtų nuplauti šaltu vandeniu, kitaip jie sulips.

Paprastus ryžius virkite apie 15 minučių, ruduosius – maždaug 40, o garais apdorotus – 20–25 minutes.

Virdami ryžiai labai išbrinksta – jų padaugėja maždaug dvigubai ar dar daugiau, todėl nepridėkite per daug ir nepagailėkite vandens.

Ryžius dėkite jau į verdantį vandenį ir virkite ant mažos ugnies.

Kai ryžiai išvirs, juos pamaišykite ir palikite neuždengtus – mažiau sulips (kuo ryžių grūdai trumpesni, tuo labiau sulimpa).

Būkite atidūs – ryžių nepervirkite, nes daugiau suirs juose esančių naudingųjų medžiagų.

Išvirtus ryžius, jeigu iš jų negaminamas joks patiekalas, reikia laikyti šaltai ir patartina suvartoti per porą dienų.

Ryžiai bus skanesni, jei išvirusius sudėsite į kepimo skardą ir 5 minutes paskrudinsite iki 100 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Rudieji ryžiai – tai mažiau apdirbti baltieji, tik nuo jų paviršiaus nepašalintos sėlenos. Šie ryžiai kietesni, tačiau juose daugiau organizmui naudingų skaidulų, B grupės vitaminų, kalcio, fosforo ir geležies. Ruduosius ryžius reikia virti ilgiau negu baltuosius, tačiau svarbu nepervirti, nes bus minkšti ir beskoniai.

Aromatiniai ryžiai paprastai kvepia riešutais. Šie siauri ir ilgagrūdžiai ryžiai auga Indijoje ir Pakistane, Himalajų kalnų papėdėje, jie vadinami Basmati (kinų kalba šis žodis reiškia „skaniai kvepiantis“) ir laikomi ryžių karaliais. Kad aromatinių ryžių kvapas jaustųsi labiau, juos patartina 5–6 kartus aplieti šaltu vandeniu, tada 20 minučių mirkyti šaltame vandenyje, gerai nusausinti ir tik tada virti. Šie ryžiai verdami nesulimpa. Tinka prie aštrių mėsos ir žuvų patiekalų. Šiaurinėje Tailando dalyje auginami aromatiniai ryžiai vadinami Jasmine. Auginami tarp rugsėjo ir gruodžio. Nuostabūs balti ryžiai yra stipraus aromato. Verdami taip pat, kaip ir Basmati. Tinka azijietiškiems patiekalams ruošti ir kaip garnyras. Šie ryžiai verdami labiau sulimpa nei Basmati.

Nuplikyti aukšto slėgio garais ryžiai nesulimpa net ir ilgai verdami, nes jų paviršiuje esantis krakmolas susitraukia, tampa panašus į kietą želė.

Rizotui gaminti geriausia rinktis specialius rizoto ryžius . Sušiui ruošti rinkitės sušio ryžius. Juos reikėtų paruošti taip: plaukite, kol vanduo taps skaidrus, tada troškinkite žemoje temperatūroje,
kol sulips. Troškinant, jei reikia, galima įpilti šiek tiek vandens.

Mano namai

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai