Tradicinis Kalėdų stalo saldėsis mūsų šeimoje. Tokį vyniotinį mano močiutė kepdavo per didžiąsias metų šventes. O štai ir jo receptas.

Gaminimo eiga

Pirmiausiai užminkoma tešla. Sviestas ištirpinamas. Į jį suberiamas cukrus, žiupsnelis druskos. Įmušami kiaušiniai ir supilamos piene išleistos mielės, taip pat nutarkuota vienos citrinos žievelė ir razinos. Viskas sumaišoma ir įdedama miltų. Jei tešla pernelyg drėgna ar lipni, t.y. lengvai neatkimba nuo rankų, įdedama daugiau miltų. Tešla pastatoma šiltai, kad pakiltų.

Kol tešla kyla, baigiamas ruošti įdaras. Aguonas rekomenduotina iš vakaro pamerkti į vandenį. Kitą dieną vanduo nukošiamas, aguonos sudedamos į verdantį vandenį, trumpai pavirinamos ir vėl nukošiamos. Nusausintos aguonos tris kartus sumalamos. Tuomet jos sudedamos į išlydytą sviestą, įberiama sauja razinų, sauja smulkintų graikinių riešutų, ir nutarkuota vieno apelsino žievelė.

Visa tai trumpai pakepama. Mišiniui atvėsus, įmušamas kiaušinis, suberiamas cukrus ir įpilama apelsinų skonio esencijos, viskas gerai išmaišoma.
Tešlai pakilus, ji suplėšoma į dvi (keturias) dalis (priklauso nuo to, kokio dydžio vyniotinius darysite). Kiekviena dalis iškočiojama ant miltais pabarstyto stalo. Ant iškočioto lakšto sudedama dalis aguonų įdaro. Lakšto kraštai turi likti švarūs.

Lakštas suvyniojamas taip, kad sujungimo vieta būtų per vidurį. Vyniotiniai padedami ant sviestu pateptos skardos ir jiems leidžiama pakilti.

Pakilę pyragai patepami plaktu kiaušiniu ir kepami vidutinio karštumo (160-170 C) orkaitėje 30-40 minučių. Ar vyniotiniai iškepę, patikrinama mediniu pagaliuku. Iš orkaitės ištraukti vyniotiniai paliekami atvėsti, jų papildomai nešaldant ir nejudinant. Galiausiai vyniotinis supjaustomas riekelėmis ir tiekiamas į stalą. Skanaus!
feastofguiltypleasures.blogspot.com

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai