Ingredientai
„Šiuos vokiškus riestainius „pretzels“ tikrai esu kažkada ragavusi kelionėse. Kelionėje po Vokietiją suintrigavo tai, kad jie, kaip užkandis patiekiami prie vakarienės. Tad grįžusi namo internete radau receptą ir nutariau išmėginti. Pavyko puikiai!“ – pasakoja maisto tinklaraščio „Virtuvinės šėlionės“ autorė Vaiva Čaplikienė. Pasak Vaivos, įdomu ir tai, kad šie riestainiai Vokietijoje patiekiami per Velykų pusryčius. Pagaminti labai lengva ir yra „super skanūs“, sako tinklaraštininkė ir kviečia išbandyti vokiškus riestainius „pretzels“.
Gaminimo eiga
Šiltą vandenį sumaišykite su sausomis mielėmis ir arbatiniu šaukšteliu cukraus. Išmaišykite šluotele, kol cukrus ir mielės ištirps. Dubenėlį uždenkite švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie 10–15 minučių, kol mielės taps aktyvios (paviršius turi suputoti).
Dideliame dubenyje sumaišykite keturias stiklines miltų ir druską. Šaukštu miltų centre padarykite duobelę. Į ją supilkite suputojusį mielių mišinį ir šaukštą cukraus. Jei turite tešlos maišytuvą, tešlos maišymo antgaliu lėtu greičiau išsukite tešlą. Tuomet sudėkite minkštą sviestą ir sukite toliau, kol išminkysite minkštą, glotnią tešlą. Jei matote, kad tešla pernelyg lipni, įberkite dar iki pusės puodelio miltų, ir sukite toliau. Lygiai taip pat tešlą galite išminkyti ir rankomis.
Uždenkite išminkytą tešlą rankšluostėliu ir palikite pastovėti kambario temperatūroje 30–60 minučių, kol tešla pakils ir jos tūris padvigubės.
Tešlai pakilus, kelis kartus ją perminkykite ir padalinkite į 12 daugmaž lygių dalių. Kiekvieną tešlos gabalėlį ant švaraus ar lašeliu aliejaus patepto stalviršio suformuokite į maždaug 50–60 cm ilgio tešlos volelį.
Iš tešlos volelio suformuokite riestainį:
1) sulenkite volelį į U formą, užkeldami kraštus į viršų;
2) viršuje dukart persukite (sukryžiuokite) tešlos volelio galus;
3) persuktus tešlos galus nuleiskite į apačią ir priglauskite virš U formos apatinės dalies, taip suformuodami riestainį.
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
Kol įkais, į puodą supilkite vandenį, suberkite sodą ir išmaišykite. Užvirkite. Po vieną į verdantį vandenį atsargiai įleiskite riestainius. Pavirkite 10 sekundžių, apverskite ir pavirkite dar 10 sekundžių. Nereikia virti ilgiau – tik po 10 sekundžių iš abiejų pusių!
Išsemkite Išsemkite kiaurasamčiu, nuvarvinkite ir perkelkite ant kepimo popieriumi išklotų skardų. Taip apvirkite visus riestainius.
Apvirtų riestainių paviršių keliose vietose įpjaukite aštriu peiliu. Apibarstykite stambia druska.
Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių, kol riestainiai bus gražiai auksinės spalvos.